Ευ. Κούκουζας: “Έρχεται νέο Leader” – Προτεραιότητα στην γυναικεία επιχειρηματικότητα


Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι η χώρα μας και ειδικότερα στη περιφέρεια μας πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο επιχειρεί και πρέπει να αποτελέσει βασική στόχευση για εμάς. Η Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. και εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας δίνουμε προτεραιότητα, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, στο επιχειρείν στην συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και στην κοινωνική ζωή.

Άλλωστε η τελευταία μας δράση με την διοργάνωση εσπερίδας για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με το Παράρτημα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Νέας Αρτάκης, το αποδεικνύει αυτό, όπως επίσης και η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών σ’ αυτή και τα θέματα που παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν αποδεικνύει πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, για να πετύχουμε την ουσιαστική γυναικεία ενδυνάμωση και ισότιμη συμμετοχή στην επιχειρηματικότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που γιορτάσαμε στις 19 Νοεμβρίου, είναι μια καλή ευκαιρία, για να θυμηθούμε και να επανεξετάσουμε τα δεδομένα και επαναθέσουμε τους στόχους.

Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω στις ίσες ευκαιρίες των φύλων στο επιχειρείν. Είναι λυπηρό ότι η Ελλάδα κατέχει την 100η θέση με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας των Φύλων (Gender Gap Index), του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2022, πέφτοντας για ακόμη μια χρονιά σε χαμηλότερη θέση. Και εδώ είναι που πρέπει να αναλάβει σημαντικό ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από τις θέσεις της και τις δράσεις της, για να πετύχουμε τα αυτονόητα. Δηλαδή, ίσες ευκαιρίες των φύλων σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

- Διαφήμιση -

Δεν είναι απλά ανάγκη, είναι υποχρέωσή μας, το οφείλουμε στις νέες γενιές, εμείς να καταβάλλουμε κάθε δυνατή συλλογική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα έχει στον πυρήνα του ισότιμα τα φύλα και τη συμμετοχή τους σε κάθε μορφής επιχειρηματικότητα, χωρίς εμπόδια και αγκυλώσεις παρελθοντικές.

Ως πατέρας κοριτσιών, έχω έναν επιπλέον λόγο να θέλω ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο οι γυναίκες θα δημιουργήσουν, θα αναπτύξουν τα ταλέντα τους και θα καταξιωθούν σε θέσεις που τις κερδίζουν με το σπαθί τους και δεν τους χαρίζονται, έχοντας ίσες ευκαιρίες με τους άντρες. Αυτή είναι η δουλειά μας, κι αυτό πρέπει να πράξουμε όσοι εκπροσωπούμε την κοινωνία σε θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Συνεπώς οφείλουμε να υποστηρίξουμε την γυναίκα που θέλει και έχει τα εχέγγυα για να αναπτύξει επιχειρηματική δράση, αλλά οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις της, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων στήριξης για την οικονομική ασφάλειά της, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανέλιξή της.

Η Αναπτυξιακή Ευβοίας πέρα από τη δράση που αφορούσε την εσπερίδα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και παρουσιάστηκαν συναφείς ενέργειες και δράσεις με το θέμα αυτό, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της συνολικής πορείας των πολυταμειακών και πολυτομεακών προγράμματων LEADER στην ΠΕ Ευβοίας το οποίο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στα βασικά οικονομικά του μεγέθη.

Παράλληλα στο αμέσως επόμενο διάστημα, στα πλαίσια της διαβούλευσης και προετοιμασίας του νέου LEADER τίθεται ως προτεραιότητα η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!