By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Notification ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>> ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
>>> Τα μυστικά για μοσχομυριστό και αφράτο τσουρέκι – 4 συνταγές
Κοινοποίησε:
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Search
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
Follow US
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα > Ειδήσεις > Κοινωνία > Τα μυστικά για μοσχομυριστό και αφράτο τσουρέκι – 4 συνταγές
Κοινωνία

Τα μυστικά για μοσχομυριστό και αφράτο τσουρέκι – 4 συνταγές

01/05/2024
Δημοσιεύτηκε 1 Μαΐου 2024
Κοινοποίησε:
Κοινοποίησε:

Είναι γεγονός ότι από όλες τις σπιτικές παρασκευές, που ετοιμάζουμε για τις ημέρες του Πάσχα, το τσουρέκι είναι από τις πιο απαιτητικές. Θέλει μια σωστή, δοκιμασμένη συνταγή, που να είμαστε σίγουροι ότι πετυχαίνει και θέλει σίγουρα πολύ προσεχτική προετοιμασία και εκτέλεση. Ξεκινώντας από τα υλικά, που πρέπει να είναι καλής ποιότητας και κατάλληλα για το συγκεκριμένο δύσκολο ζυμάρι.

Γιατί το παν στο καλό τσουρέκι δεν είναι τόσο το άρωμα από τη μαστίχα και το μαχλέπι που θα χρησιμοποιήσουμε, όσο η σωστή υφή, που πρέπει να δημιουργεί αυτές τις ωραίες ίνες. Κι αυτό εκτός από καλά υλικά θέλει και την κατάλληλη τεχνική. Αν, λοιπόν, είστε αρχάριοι, ή δεν είστε ικανοποιημένοι από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα στην προσπάθειά σας να φτιάξετε χειροποίητο τσουρέκι ακολουθήστε τις βασικές οδηγίες μας και μελετήστε καλά τις συνταγές που σας δίνουμε πριν αποφασίσετε ποια θα εκτελέσετε και κάντε τη γράμμα. Χωρίς προσθαφαιρέσεις υλικών και με απόλυτη ακρίβεια στο βάρος τους. Στο τέλος, θα έχετε ένα ωραίο, αφράτο και αρωματικό τσουρέκι, που θα κάνει το σπίτι να μοσχοβολήσει και όσους το δοκιμάσουν να ενθουσιαστούν.

Αναλυτικά:
  • Το αλεύρι
  • Η μαγιά
  • Τα αρώματα
  • Το ζύμωμα
  • Η ανάπτυξη της ζύμης
  • Το ψήσιμο

Το αλεύρι

– Για να έχουμε τη σωστή ελαστική υφή στη ζύμη μας δεν βάζουμε ένα τυχαίο μαλακό αλεύρι, ούτε αυτό που είναι για όλες τις χρήσεις. Θέλουμε ένα σκληρό αλεύρι, ιδανικά έναν τύπο που είναι ειδικός για τσουρέκι. Υπάρχουν στην αγορά τέτοια προϊόντα κι εμείς τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Το βούτυρο και τα αβγά
Για ωραίο άρωμα και γεύση σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα καλό ανάλατο αγελαδινό βούτυρο και να το αφήσετε να μείνει για τουλάχιστον μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Και τα αβγά πρέπει να είναι κι αυτά εκτός ψυγείου.

Η μαγιά

– Πρώτα από όλα πρέπει να διαλύσουμε τη μαγιά. Για να γίνει σωστά η ζύμωση της μαγιάς, το γάλα (στο οποίο θα διαλυθεί) θα πρέπει να είναι χλιαρό. Κι αυτό γιατί εάν είναι κρύο, η ζύμη δεν θα φουσκώσει ποτέ, ενώ αν είναι πολύ καυτό, μπορεί να «καεί» η μαγιά και τελικά να μη μας φουσκώσει σωστά. Οπότε η σωστή θερμοκρασία είναι σημαντικό βήμα. Αν έχουμε θερμόμετρο θα πρέπει να είναι στους 40 βαθμούς. Αν δεν έχουμε, δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας. Θα πρέπει να το αντέχουμε χωρίς να καιγόμαστε.

Τα αρώματα

Η μαστίχα και το μαχλέπι είναι τα σίγουρα αρωματικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά μπορεί να μπει και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού. Κάποιοι χρησιμοποιούν και καρδάμωμο.

Το ζύμωμα

Για να πετύχουμε την ελαστικότητα που θέλουμε η καλύτερη μέθοδος είναι το πλάσιμο με το χέρι. Αν ωστόσο, δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτή τη διαδικασία, τότε μπορούμε να το βάλουμε και στο μίξερ με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα, για να δουλευτεί σωστά.

Η ανάπτυξη της ζύμης

Η ζύμη χρειάζεται χρόνο και την κατάλληλη θερμοκρασία για να αναπτυχθεί, που δεν είναι αυτή του δωματίου μας. Οπότε αφού φτιάξουμε το ζυμάρι μας θα το βάλουμε σε λεκάνη ή μεγάλο μπολ, και θα το σκεπάσουμε με μεμβράνη. Στη συνέχεια, θα ανάψουμε τον φούρνο μας στους 40° Κελσίου και θα αφήσουμε εκεί τη σκεπασμένη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί και δεύτερο στάδιο ξεκούρασης, μετά το πλάσιμό του σε πλεξούδες, όπου και πάλι θέλουμε να του δώσουμε χρόνο (περίπου μια ώρα) να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.

Το ψήσιμο

Είναι σημαντικό αρχικά να προθερμάνουμε τον φούρνο και να μην τον αφήνουμε πολύ ώρα ανοιχτό μέχρι να φουρνίσουμε όλα τα τσουρέκια μας για να μην πέσει η θερμοκρασία που έχει. Επίσης, καλό είναι να παρακολουθούμε το ψήσιμο από το παράθυρο της πόρτας (χωρίς να την ανοίξουμε καθόλου γιατί θα χάσουν τον όγκο τους) ιδίως προς το τέλος γιατί μπορεί να μας αρπάξουν εξωτερικά κι αυτό δεν το θέλουμε.
Ακολουθούν 5 ξεχωριστές συνταγές για να διαλέξετε. Να θυμάστε ότι μια καλή συνταγή για τσουρέκι δεν είναι χρήσιμη μόνο το Πάσχα, αλλά για κάθε φορά που θέλουμε ένα νόστιμο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι μας, αλλά και για ένα γλυκό πρωινό σνακ.


Τσουρεκάκια της Λαμπρής σκέτα ή με σταγόνες σοκολάτας

Τσουρέκια με σταφίδες και καρύδια γεμιστά με αμυγδαλόπαστα

Τσουρέκι γεμιστό
Τσουρέκι γεμιστό με κουμκουάτ

Τσουρέκι χωρίς Γλουτένη

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/395729/akis-petretzikis-pasxalino-tsoyreki-xoris-gloyteni

Πηγή: Πρώτο Θέμα

#Πάσχαπασχαλινό τσουρέκισυνταγέςτσουρέκια
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copy Link Print
Κοινοποίησε:
- Διαφήμιση -
'Ελα Σκύρο'Ελα Σκύρο
Skyros Sports Festival
Skyros Sports Festival
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Αστυνομικά

Εύβοια-ΣΟΚ: Νέα έρευνα για 5 αγόρια και ένα κορίτσι, όλα ανήλικα, για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση πυρκαγιών-Εξετάστηκαν και οι γονείς τους μετά από εισαγγελική παραγγελία-(Αποκλειστικό) Όλες οι λεπτομέρειες

Χαλκίδα-Τροχαίο: ‘Εχασε την μάχη για την ζωή ο 36χρονος οδηγός της μηχανής που είχε τραυματιστεί βαριά κοντά στα ναυπηγεία -Ήταν αδερφός πολύ αγαπητής δασκάλας
Εύβοια: Εορτάζει η Παναγία η Λιαουτσάνισσα – Το τέμπλο της φιλοτέχνησε ο μεγάλος γλύπτης Χαλεπάς!
Εύβοια-Θλίψη: Δεν τα κατάφερε ο άτυχος οδηγός που εγκλωβίστηκε σε τροχαίο και τραυματίστηκε βαριά-Έφυγε από την ζωή (Όλες οι πληροφορίες)
Εύβοια: Βροχή τηλεφωνημάτων στην πυροσβεστική για καπνό και μυρωδιά καμένου-Οι περιοχές- Τι συμβαίνει

eviaonline.gr Social Media

Για να είστε πάντα EVIA online
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
Taekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣTaekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣ
- Διαφήμιση -
La strada Diverso Restaurant by XarisisLa strada Diverso Restaurant by Xarisis
- Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου -
Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνιαΙερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνια

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

ΚΤΕΛ Νομού Ευβοίας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

- Διαφήμιση -
AKFA chemicals - ΧαλκίδαAd image
- Διαφήμιση -
Kaneloriza (κανελόριζα)Kaneloriza (κανελόριζα)
- Διαφήμιση -
Γύρος Grill Ψητοπωλείο ΧαλκίδαΓύρος Grill Ψητοπωλείο Χαλκίδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Εύβοια: Σεισμός αισθητός-Οι περιοχές
19 Αυγούστου 2025
Τραγωδία στην Εγνατία: Οικογένεια ξεκληρίστηκε επιστρέφοντας από γάμο – Τρεις νεκροί, δύο τραυματίες
18 Αυγούστου 2025
Εύβοια – Συναγερμός: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς την Τετάρτη 13/8 (χάρτης)
13 Αυγούστου 2025
Εύβοια: Έφτασε το πλοίο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος (βίντεο-φωτο)
12 Αυγούστου 2025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κοινωνία

Εύβοια: Στο επίκεντρο τα έργα της Κύμης – Αυτοψία σε Δημαρχείο, Νοσοκομείο και ΕΚΑΒ από τον Δήμαρχο Νίκο Μπαράκο

eviaonline Newsroom
28 Μαΐου 2025
ΚοινωνίαΟικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: Οι διαφορές σε μπλε, πράσινα και πορτοκαλί – Ποιο είναι το φθηνότερο

eviaonline Newsroom
14 Νοεμβρίου 2023
Κοινωνία

Εύβοια: Αυτό το κλειστό γυμναστήριο “ανανεώνεται” – Τι εργασίες γίνονται

eviaonline Newsroom
7 Φεβρουαρίου 2024
Κοινωνία

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς η Χαλκίδα – Το εντυπωσιακό Carousel περιμένει μικρούς και μεγάλους

eviaonline Newsroom
28 Νοεμβρίου 2023
ΚοινωνίαΟικονομία

Εύβοια: Σε εξέλιξη οι εκλογές του Σωματείου Εστίασης “Ο Ξένιος Ζευς”

eviaonline Newsroom
2 Απριλίου 2025
Κοινωνία

Εύβοια-Σεισμός: Οι νέες δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα στο evia online -Πως εξελίσσεται το φαινόμενο-Το μήνυμά του στους κατοίκους

eviaonline Newsroom
30 Ιανουαρίου 2025
Προηγούμενο Επόμενο
EVIAONLINE logo
Για να είσαι Online στις Εξελίξεις!!! Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα!

Η Εύβοια πάντα Online στις Εξελίξεις!

Eviaonline.gr

Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα! Evia Online

eviawoman logo
Evia Woman - eviawoman.gr - Η Εύβοια στα καλύτερά της!
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Follow US
EVIAONLINE © eviaonline.gr - All Rights Reserved.
EVIAONLINE logo
Welcome Back!
Username or Email Address
Password

Lost your password?