Δείγματα από την θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού που συνδέεται με τον Παγασητικό Κόλπο, πήρε η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Κελαϊδίτης, τα αποτελέσματα για το αν έχουν επηρεαστεί τα νερά από την μόλυνση του Παγασητικού θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες.
Από τους ελέγχους του καλοκαιριού πάντως, όλες οι θάλασσες της Εύβοιας παραμένουν καθαρές. Οι δειγματοληψίες έως τώρα δείχνουν πως δεν υπάρχει μόλυνση.
Η κατανάλωση ψαριών στον Παγασητικό μπορεί να γίνεται άφοβα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκος Λιανός, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε για τον Παγασητικό στην περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
Ο κ. Νίκος Λιανός είπε ότι δεν κρίνεται απαραίτητο να γίνουν δειγματοληψίες στα ψάρια του αλμυρού νερού διότι είναι ζωντανά αφενός και αφετέρου η περιοχή που γέμισε νεκρά ψάρια απέχει πολύ από το θαλάσσιο μέτωπο στο οποίο αλιεύουν οι ψαράδες.
«Το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι ψαράδες ψαρεύουν ζώντα ψάρια. Είναι άγριοι πληθυσμοί και επειδή είναι ζωντανά είναι και υγιή» ανέφερε και συνέχισε: «Στους τόπους που εμπορεύονται τα αλιεύματα θα πρέπει να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής. Τα νεκρά ψάρια επιβάρυναν κατά βάση το λιμάνι του Βόλου και πιο έξω από λιμάνι (από Σουτραλί μέχρι και Σωρό και Κριθαριά). Σ΄αυτή την περιοχή ούτως ή άλλως απαγορεύεται η αλιεία με απόφαση του λιμεναρχείου Βόλου.
Ο υπόλοιπος Παγασητικός δεν παρέλαβε τέτοιους νεκρούς οργανισμούς που τώρα αποσυντίθεται και θα πρέπει να διερευνηθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κόλπου. Τα ζωντανά ψάρια αν διαπιστώσουν ότι τα νερά είναι μολυσμένα απομακρύνονται μόνα τους. Έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται διαφορές στο περιβάλλον τους και να πηγαίνουν σε πιο καθαρά νερά».