Στην απόφαση για διαγραφή του Μάριου Σαλμά προχώρησε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ίδιο να μην παραδίδει την έδρα του και να είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής.
Η παραπομπή του αφορούσε αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή.
Ο κ. Σαλμάς πήγε στη Βουλή λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, καθώς είχε κληθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας δεν έμεινε ούτε 5 λεπτά μέσα και στη συνέχεια αποχώρησε.
Σημειώνεται πως το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη, παρέπεμψε στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά.
Στελέχη της ΝΔ μετά τις εξελίξεις με τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ, σχολίασαν πως είναι νομοτελειακή εξέλιξη η διαγραφή του και από το κόμμα.
Οι δηλώσεις Σαλμά μετά τη διαγραφή του
Αποχωρώντας από τη Βουλή η Μάριος Σαλμάς έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο.
«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτακης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην γουοκ ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμη μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανεδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής».
Η άφιξη Σαλμά στη Βουλή
Το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραπομπή Σαλμά για διαγραφή
Ο Μάριος Σαλμάς τις προηγούμενες ημέρες είχε ισχυριστεί ότι είχαν γίνει «φωτογραφικοί» διαγωνισμοί για τα κυλικεία στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού. Για το ίδιο θέμα είχα καταθέσει έγγραφη ερώτηση το καλοκαίρι, προκαλώντας την απάντηση της Λίνας Μενδώνη, στο τέλος Ιουλίου, αλλά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας επανήλθε.
«Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας», σχολίαζαν από το Μέγαρο Μαξίμου και φαίνεται ότι οι δηλώσεις που έκανε τα τελευταία 24ωρα ο κ. Σαλμάς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Πρόσφατα, ήταν ανάμεσα στους 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τα κόκκινα δάνεια και τους «ανυπεράσπιστους δανειολήπτες», όπως έγραφαν στην ερώτησή τους.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο κ. Σαλμάς μετά τις ευρωεκλογές είχε ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκειμένου «να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος για την παράταξή μας» όπως έγραφε.
«Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είπε στη συνεδρίαση της ΚΟ ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς» είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.