Σημαντική έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας φαρμάκων – Δεν θα υπάρξει κρίση, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας
Δύσκολη προμηνύεται η κατάσταση στο μέτωπο της επάρκειας φαρμάκων για τους Έλληνες πολίτες, κατά τους επόμενους μήνες, καθώς εντείνονται τα προβλήματα σε επίπεδο υλικών συσκευασίας και πρώτων υλών. Η χώρα μας προσπαθεί να διατηρήσει κάποια αποθέματα σε φάρμακα ώστε να μην αυξηθούν οι ελλείψεις και σύμφωνα με πληροφορίες για 777 σκευάσματα οι φαρμακαποθήκες δίνουν μόλις από ένα κουτί σε κάθε φαρμακείο ανά παραγγελία.
Τα σκευάσματα αυτά τα οποία έχουν τεθεί σε καθεστώς «ελεγχόμενης διανομής», αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της αγοράς φαρμάκων το οποίο εκτιμάται στο 36% και σε συνδυασμό με τα ελλειπτικά φάρμακα, για τα οποία ήδη έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές, φαίνεται πως υπάρχει δυσκολία για πάνω από 900 σκευάσματα. Τα σκευάσματα αυτά λοιπόν αποτελούν το 55% της συνολικής αγοράς σκευασμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η κατάσταση το επόμενο διάστημα αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω λόγω της έλλειψης δύο σημαντικότατων υλικών συσκευασίας φαρμάκων: το πολυβυνίλιο και το λεπτό φύλλο αλουμινίου που χρησιμοποιούνται κυρίως στη συσκευασία χαπιών.
Την ίδια στιγμή υπάρχει και σημαντική έλλειψη πρώτων υλών. Για παράδειγμα πολυεθνική εταιρεία εξασφάλισε από την Ινδία τη δραστική φλουοξετίνη για την παραγωγή πασίγνωστού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, όμως το εργοστάσιο παραγωγής ενημέρωσε πως οι ποσότητες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Nα σημειωθεί ότι το εν λόγω σκεύασμα δεν είναι ελλειπτικό και στην τελευταία αντιμολόγηση η τιμή του δεν άλλαξε.
Μια ακόμη παράμετρο που αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς έχει να κάνει με τη δυνατότητα υποκατάστασης ενός ελλειπτικού φαρμάκου με κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, για ένα γνωστό αντιβιοτικό που είναι ελλειπτικό υπάρχουν γενόσημα, όμως η ελληνική βιομηχανία που τα παράγει δεν είναι προετοιμασμένη για μαζική παραγωγή καθώς δεν διαθέτει και ποσότητες πρώτων υλών. Δηλαδή η διαδικασία της υποκατάστασης δεν είναι εύκολη και άμεση.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και για αναλγητικό σιρόπι παρακεταμόλης για παιδιά που απουσιάζει ήδη πολύ καιρό. Κι εδώ υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο αλλά η ελληνική εταιρεία επίσης δεν έχει τη δυνατότητα για άμεση υποκατάσταση του ελλειπτικού φαρμάκου.
Ένα επίσης θέμα που αναφέρεται από την πλευρά των φαρμακαποθηκαρίων είναι και η «δυσκολία» των πολυεθνικών εταιρειών να προμηθεύσουν την ελληνική αγορά με φάρμακα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρουν, όταν εκπρόσωπος πολυεθνικής εταιρείας ανέφερε πως η περιορισμένη παραγωγή φαρμάκων συγκεκριμένων κατηγοριών, αναγκάζει την εταιρεία να προτιμήσει την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων αγορών όπου τα σκευάσματα έχουν μεγαλύτερη τιμή.
Αυτό αποτελεί και έναν από τους λόγους όπου ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με επιστολή του προς στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα υπάρχουν παράπονα από φαρμακαποθήκες ότι βασικοί προμηθευτές τους, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης εξακολουθούν να κάνουν ακόμη… διακοπές! Ειδικότερα φαρμακευτική εταιρεία η οποία διακινεί στην ελληνική αγορά περί το 60% των φαρμάκων κοινότητας πολυεθνικών εταιρειών, δεν θα ανοίξει πριν το τέλος της εβδομάδας. Επίσης ελληνική εταιρεία που ανήκει σε μεγάλο όμιλο λόγω αλλαγών σε λογισμικό δεν μπορεί να τιμολογήσει σκευάσματα. Έτσι αν και ακόμη έχει σημαντικά ΜΗΣΥΦΑ, δεν τα διοχετεύει για «τεχνικούς» λόγους στην αγορά.
Η βασική σύσταση που υπάρχει λοιπόν και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο όσον αφορά στην προφύλαξή τους από τις ιώσεις αλλά κυρίως ως προς την προμήθεια σε φάρμακα την οποία θα πρέπει να την κάνουν λελογισμένα.
Μάλιστα σ’ αυτη τη σύσταση προχώρησε και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), που σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορούν να τα προμηθευτούν με τη καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή του φαρμακοποιού τους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαγωγής υπεύθυνων συμπεριφορών αυτοφροντίδας, ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, αναζητώντας πληροφορίες για σχετικές μεθόδους και σκευάσματα από τον φαρμακοποιό τους.
Πηγή: ygeiamou.gr