Ισλί Καππαδοκίας…
Ήταν σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες. Ονομάστηκε ισλί που σημαίνει “δουλεμένο”, δηλώνοντας ότι είναι ένα γλυκό που έχει μπόλικη δουλειά πάνω του. Δεν είναι αυθεντικό το ισλί, παρά μόνο όταν είναι κεντημένο με την ειδική τσιμπίδα.
Ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών “Όσιος Ιωάννης ό Ρώσσος” μοιράζεται μέσω του eviaonline την παραδοσιακή αυθεντική συνταγή που θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας αυτές τις εορταστικές ημέρες.
Συνταγή / υλικά:
2 κούπες σπορέλαιο
1 κούπα αλυσίβα (σταχτονερο) ή νερό
Ξυσμα κ χυμό από ένα πορτοκαλι, 4 κ. γλυκου μπέικιν παουντερ,
Λίγο μπράντι,
αλευρι όσο παρει για μια ζύμη μαλακή.
Γέμιση:
2 κούπες καρύδια,
1 κ. γλυκού κανέλα
1 φλιτζανάκι καφέ ζάχαρη
125 γρ. τριμμένη φρυγανιά
Σιρόπι:
800 γρ. Ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
κανέλα λεμόνι
1 κ. σούπας μέλι
Βράζω 15 λεπτά.
Εκτέλεση:
Ζυμωνω και αφήνω 20 λεπτά. Παίρνω κομμάτια ζύμης όσο ένα καρυδι. Το ανοίγω στις παλαμες , βάζω ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνω τριγωνικά. Με τσιμπιδακι ή πιρουνι κάνω σχέδια. Ψήνω 25 λεπτά στους 180°.
Βράζω το σιρόπι 15 λεπτά. Κρύα ισλί και ζεστό σιρόπι. Αφήνω να ρουφήξουν από κάθε πλευρά μέσα στο ταψί.