Χαλκίδα: Ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς το Πολυγλωσσικό ηλεκτρονικό βιβλίο για το ταξίδι της μέλισσας Phoebe που ταξιδεύει στην Ευρώπη!
Κοινοποίησε:
Κοινοποίησε:
Στα πλαίσια του KA210 Erasmus+ project με τίτλο “Be(e) my friend”, μία σύμπραξη στην οποία συμμετέχει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, ολοκληρώθηκε το πρώτο παραδοτέο, ένα πολυγλωσσικό ηλεκτρονικό βιβλίο. Μαθητές/τριες από τα σχολεία: CM2B Ecole Albert Camus de Tourcoing (Γαλλία) Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Χαλκίδας Henryk Jordan Primary School Przemysl (Πολωνία) Istituto Comprensivo “Resta – De Donato Giannini”, Turi (Ιταλία) IES Bahia de Algeciras Cadiz (Ισπανία)
συνεργάστηκαν για να γράψουν, να ηχογραφήσουν και να μεταφράσουν την ιστορία της μέλισσας Phoebe που ταξιδεύει στην Ευρώπη προκειμένου να βρει τροφή για να σώσει την κυψέλη της, συμβάλλοντας στην προσωπική τους ανάπτυξη αλλά και στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού βιβλίου αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως οι γλωσσικές δεξιότητες και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές έγραψαν και ηχογράφησαν την ιστορία στη μητρική τους γλώσσα, ενισχύοντας την ικανότητά τους στη δημιουργική γραφή και τη δημόσια ανάγνωση. Μέσα από τη μετάφραση του κειμένου στα αγγλικά, ανέπτυξαν δεξιότητες μετάφρασης, λεξιλογίου και κατανόησης της αγγλικής γλώσσας, η οποία αποτελεί γλώσσα-γέφυρα της σύγχρονης επικοινωνίας, ενώ η χρήση λογισμικών για την ηχογράφηση, την επεξεργασία και τη δημιουργία του ηλεκτρονικού βιβλίου ενίσχυσε τις δεξιότητές τους στον ψηφιακό γραμματισμό. Οι μαθητές/τριες από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα χρειάστηκε να συνεργαστούν για την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας, ξεπερνώντας γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Η συγγραφή της ιστορίας απαιτούσε φαντασία και δημιουργικότητα, ενώ η μετάφραση απαιτούσε ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Κατά τη διαδικασία δημιουργίας του ηλεκτρονικού βιβλίου, οι μαθητές/τριες αντιμετώπισαν και έλυσαν τεχνικά προβλήματα, όπως η ηχογράφηση, η μορφοποίηση και η ηλεκτρονική δημοσίευση. Η συνεργασία με συνομήλικους από διαφορετικές χώρες προώθησε την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ των μαθητών/τριών, καλλιεργώντας μια παγκόσμια συνείδηση, που είναι απαραίτητη για τον 21ο αιώνα και συμβαδίζει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνοψίζοντας, το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν ήταν απλώς μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά μια βιωματική εμπειρία που συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων με διαχρονική αξία, προετοιμάζοντας τους μαθητές/τριες για τις απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κόσμου. Ευχαριστώ πολύ τον Διευθυντή Π.Ε. Εύβοιας, κ. Κωνσταντίνο Ζημιανίτη για τη βοήθεια, τη στήριξη και τις πολύτιμες συμβουλές που παρείχε σε όλη τη διάρκεια δημιουργίας του ηλεκτρονικού βιβλίου. Η Υπεύθυνη του προγράμματος Χάσπαρη Σοφία-Μαρία, ΠΕ 06, ΜSc Applied Linguistics