Στο κατάμεστο θέατρο του Μουσείου Κύμης, την Κυριακή 6 Ιουλίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Της Τέχνης τα Ιάματα» και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο επιστήμονα Κουμιώτη γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου.
Το συναρπαστικό ταξίδι ζωής του Γεωργίου Παπανικολάου παρουσιάστηκε μέσα από μια έκθεση έργων του βραβευμένου εικαστικού Πέτρου Χριστούλια που αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία του βιβλίου «Δρ. Παπ. Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου».
Μια μεγάλη ζεστή παρέα από κατοίκους και φίλους της περιοχής αγκάλιασε το εγχείρημα και έδωσε και το παρόν στην ξεχωριστή βραδιά.
Συνοδοιπόρος σε αυτή την εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος και η αντιδήμαρχος πολιτισμού Σοφία Βότση. Ο Νίκος Μπαράκος τόνισε στον χαιρετισμό του ότι και μόνο με την ανάγνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ καταλαβαίνουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στενή σύνδεση της Κύμης με τον πολιτισμό και την αγάπη για τον Γεώργιο Παπανικολάου.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι το βιβλίο του Πέτρου Χριστούλια πρέπει να είναι μέρος του Μουσείου Παπανικολάου που ετοιμάζεται. Τέλος, έδωσε έμφαση στη συμπεριλιπτική διάσταση του Φεστιβάλ, αφού υπάρχει στενή συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και τα χωριά της περιοχής. Τελείωσε τονίζοντας ότι θα είναι πάντα δίπλα στη σπουδαία αυτή διοργάνωση.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από την οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ (Μαρία Αθανασίου, Ιωσήφ Βιβιλάκης, Γιάννης Κατσέλης, Ζαχαρούλα Νταλέ) το πρόγραμμα του Φεστιβάλ με άξονα τις ενότητες: Θέατρο-Μουσική-Αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου-Ψυχοθεραπευτικές δράσεις-Επιστημονική ημερίδα για την Κάθαρση-Κινηματογραφικές προβολές.
Το βιβλίο του Χριστούλια «Δρ. Παπ. Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου» αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από το κοινό. Στις ομιλίες που ακολούθησαν η γιατρός και μελετήτρια Γιούλη Κόκκορη αναφέρθηκε στα σημεία που ξεχώρισε από την αφήγηση του Χριστούλια για τον βίο του Παπανικολάου, ενώ η σκηνοθέτις-θεατρολόγος Τζωρτζίνα Κακουδάκη μέσα από παραδείγματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μίλησε για τον ταξιδευτή Γεώργιο Παπανικολάου και τη σημασία του βιβλίου για το σημερινό νεανικό κοινό.
Ο συγγραφέας και εικονογράφος Πέτρος Χριστούλιας μας ξενάγησε στο έργο του και μας αποκάλυψε όλες τις φάσεις της δημιουργικής του πορείας από τη σύλληψη του γκράφικ νόβελ μέχρι την έκδοση. Στο τέλος, μας ξενάγησε στην έκθεση και υπόγραψε τα βιβλία του.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που ήλθαν κοντά μας και γιορτάσαμε την έναρξη του Φεστιβάλ και τους εκλεκτούς ομιλητές μας. Ακόμη το Λαογραφικό Μουσείο και τον Νίκο Μύρκο για τη βοήθεια στο στήσιμο της έκθεσης.
Τα κεράσματα με τους μεζέδες ήταν δημιουργίες από τις τρομερές μαγείρισσες των Καλημεριάνων, τις Κατερίνες!
Το κρασί ήταν προσφορά του εστιατορίου «Το οικογενειακόν» και της αγαπημένης Σοφίας. Τα σύκα τα προσέφερε το Kumílio της οικογένειας Λάμπρου. Τους ευχαριστούμε θερμά.
Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΤ 3, Δεύτερο Πρόγραμμα
Με την υποστήριξη της μικροζυθοποιίας Septem.