Ανησυχία προκαλούν στους λουόμενους οι συνεχείς αναφορές για παρουσία μεδουσών στις ελληνικές ακτές. Μετά τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται εμφανίσεις και της γαλάζιας μέδουσας (Rhizostoma pulmo), προκαλώντας ερωτήματα για την ασφάλεια στη θάλασσα.
Όπως διευκρινίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η παρουσία της γαλάζιας μέδουσας δεν αποτελεί απειλή, αλλά φυσικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Εμφανίζεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι, με τις τοπικές εξάρσεις να κορυφώνονται κυρίως από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου.
Η Rhizostoma pulmo είναι από τα μεγαλύτερα είδη που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες. Το τσίμπημά της είναι συνήθως ήπιο, ωστόσο προσοχή χρειάζεται καθώς εκκρίνει βλέννα – γι’ αυτό και δεν συνιστάται η επαφή με το πρόσωπο μετά από μπάνιο κοντά της.
Αντίθετα, η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) θεωρείται πιο ενοχλητική λόγω των μακριών νηματίων της, που μπορούν να ξεπεράσουν και τα 2 μέτρα, προκαλώντας πιο έντονα τσιμπήματα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα φαινόμενα αυτά δεν συνδέονται με «εισβολές» ούτε απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι πολίτες καλούνται να παρατηρούν τα φαινόμενα με ενδιαφέρον, να ενημερώνονται και να τηρούν βασικά μέτρα προφύλαξης.