Εύβοια : Επίσκεψη μαθητών του ΓΕΛ Ψαχνών σε Πολεμικά πλοία του Στόλου στο Ναύσταθμο


Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, αντιπροσωπεία 44 μαθητών του ΓΕΛ Ψαχνών ( Β΄ Τάξη ), μαζί με τον Καπεντζώνη Ανδρέα (Διευθυντή) και τους Ρετσίνη Γεώργιο – Καφρομάνη Χαραλαμπία –Αρμουτσή Ευαγγελία, επισκέφθηκαν στο πλαίσιο Διαθεματικής Ενότητας (Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Τεχνολογίας ( Ναυπηγική – εφαρμογές ) – Πληροφορικής, τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας όπου και είχαν προγραμματισμένη επίσκεψη, καθώς μετέβησαν μέσω του πορθμείου Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας.


Εν αρχή επισκέφθηκαν την Φρεγάτα ΨΑΡΑ ( F 454 ) και ύστερα από ένα καλωσόρισμα από τον Ύπαρχο του πλοίου, παρακολούθησαν από Αξιωματικό του πλοίου ενημερωτική παρουσίαση για τις δυνατότητες του πλοίου και την ιστορία του. Επισκέφθηκαν στη συνέχεια το ελικοδρόμιο, και χωρισμένοι σε δυο γκρουπ ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημεία του πλοίου τόσο στην Γέφυρα αυτού όσο και σε προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα μάχης και διαχείρισης του σκάφους, από το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο και απάντησε σε πολλαπλές απορίες.

Με το τέλος της ξενάγησης και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι μαθητές επέδωσαν αναμνηστική πλακέτα στον υπεύθυνο Αξιωματικό της Φρεγάτας, οποίος και ανταπέδωσε, παραδίδοντας πλακέτα με τον Θυρεό του σκάφους.
Αμέσως μετά μετέβησαν σε παρακείμενο χώρο όπου ναυλοχούσαν τα Υποβρύχια (Βάση Υποβρυχίων). Συνεχίζοντας σε δυο γκρουπ, επισκέφθηκαν εκ περιτροπής την Σχολή Υποβρυχίων όπου και ενημερώθηκαν μέσα στα υπό κλίμακα προπλάσματα Υποβρυχίων ποιες είναι οι αρχές λειτουργίας αυτών, ποια είναι τα κύρια σημεία αυτών και πώς λειτουργούν, με βάσει ποιες αρχές τεχνολογίας έχουν κατασκευαστεί και τι είδους ηλεκτρονικά συστήματα διαθέτουν.

Παρακολούθησαν δε στον Εξομοιωτή Μάχης σενάρια και ασκήσεις επίθεσης υποβρυχίων σε ναυτικούς στόχους. Μετά από αυτή την θεωρητική ενημέρωση για να μπορέσουν να αντιληφθούν τι θα δουν στην πράξη, μετέβησαν στην παρακείμενη προβλήτα για να επισκεφθούν το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S 118). Το καλωσόρισμα όπως και η αναλυτική παρουσίαση έγινε από τον ίδιο τον Κυβερνήτη του Υποβρυχίου, αλλά και από εξειδικευμένους Αξιωματικούς του πλοίου. Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η ύπαρξη γυναικών στο πλήρωμα του Υποβρυχίου που μέχρι πρότινος αποτελούσε ανδροκρατούμενη θέση.
Ενημερώθηκαν για τις πολεμικές δυνατότητες των πλοίων, την εκπαίδευση και την ζωή στα πλοία και γενικά στοιχεία σχετικά με την ζωή στο Πολεμικό Ναυτικό. Όμως ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο, η ξενάγηση εντός του υποβρυχίου, ο τρόπος διαβίωσης του πληρώματος και η επικινδυνότητα κατά την διάρκεια των αποστολών αυτού. Στους μαθητές με το τέλος της ενημέρωσης εντός του πλοίων , μοιράσθηκε ενημερωτικό έντυπο υλικό ( DVD – CD – Φυλλάδια ) και στην συνέχεια αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες από τους μαθητές και τον Κυβερνήτη του Υποβρυχίου.


Στη συνέχεια αντιπροσωπεία μαθητών επισκέφθηκε στο Αρχηγείο Στόλου τον Διοικητή των Υποβρυχίων Πλοίαρχο Στρατογιάννη Ιωάννη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές, είχε εκτενή συζήτηση για το πώς είναι η ζωή στο Ναυτικό και ειδικά στα Υποβρύχια. Ενημέρωσε για τις ιδιαιτερότητες της στρατιωτικής ζωής και αντάλλαξε απόψεις με τους μαθητές, απαντώντας και σε σχετικές απορίες αυτών, ενώ μετά το πέρας της συζήτησης αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες.
Τέλος σε όλους τους μαθητές από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ( υπεύθυνος ο κος Πάνου Ανδρέας Αντιπλοίαρχος), εδόθησαν από δυο τόμους που αφορούσαν την Πολεμική δράση του Στόλου κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους.
Η άριστη και καλά οργανωμένη ενημέρωση και ξενάγηση κ μέρους των πληρωμάτων και ειδικότερα, αυτή του υποβρυχίου ευχαρίστησε και ενθουσίασε τους μαθητές οι οποίοι αποχώρησαν με πολύ θετικές εντυπώσεις από την επίσκεψη αυτή. Οι μαθητές όμως, πριν αποχωρήσουν έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες όπου αυτό επετράπη, και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των πληρωμάτων για ην απολύτως πειθαρχημένη και συγκροτημένη παρουσία τους.


Οι Συνοδοί Καθηγητές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν το προσωπικό του Ναυστάθμου που ενεπλάκη με την προετοιμασία και την ξενάγηση μας (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων – Αντιπλοίαρχος Πάνου Α.) αλλά και τα πληρώματα των ανωτέρω σύγχρονων πολεμικών σκαφών ( Φ/Γ ΨΑΡΑ κ Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ ) για την άψογη ενημέρωση, την προσοχή που επέδειξαν σε θέματα ασφάλειας καθώς και για την ζεστή φιλοξενία τους. Ο Διευθυντής ευχαριστεί προσωπικά τους Κυβερνήτες των δυο ανωτέρω Πολεμικών Σκαφών, τον Διοικητή Υποβρυχίων (Πλοίαρχο Στρατογιάννη Ι.), καθώς και τον Κυβερνήτη του ΑΤΛΑΣ Αντιπλοίαρχο Μαραγκουδάκη Δημοσθένη, αγαπητό φίλο, που μας συνόδευσε σε όλη την ξενάγηση στην Φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!