1500 ευρώ το πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για ένα τσιγάρο στο αυτοκίνητο – Ο λόγος


Καμπάνα» σε οδηγό που κάπνιζε μέσα στο αυτοκίνητο έριξαν οι αστυνομικοί . Ο 43χρονος οδηγός που δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συμβαίνει ρώτησε τους αστυνομικούς της Τροχαίας, στο Λασίθι, στην Κρήτη τον λόγο.

Ο λόγος καθόταν πίσω του και ήταν το πεντάχρονο παιδί του αφού βάσει της νομοθεσίας, απαγορεύεται να καπνίζει κάποιος όταν μεταφέρει ανήλικο παιδί. Ο 43χρονος με καταγωγή από τον Άγιο Νικόλαο ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό, ισχυρίστηκε για την παράβαση, ότι δεν την γνώριζε .Όμως οι αστυνομικοί επέβαλλαν πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα, σύμφωνα με το cretalive.gr

Τι ισχύει
Να σημειωθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σε περίπτωση που στο όχημα επιβαίνει παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών και ο οδηγός καπνίζει, υπάρχει παράβαση συγκεκριμένου κανονισμού που οδηγεί σε μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο (4633/2019) καταργήθηκαν οι εξαιρέσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος και πλέον απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ορίζοντας πρόστιμο 1.500 ευρώ για οποιονδήποτε ενήλικο επιβάτη καπνίζει παρουσία ανήλικου κάτω των 12 ετών.

Μάλιστα, εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ.

Επίσης, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά άλλος ενήλικος επιβάτης στο αυτοκίνητο.

Πηγή : Με πληροφορίες από το enikos.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!