Παναγία Χατηριάνισσα – Οξύλιθος: Το έθιμο με το στιφάδο της Παναγίας – 600 χρόνια παράδοση – Πόσοι τόνοι φαγητό μοιράστηκαν φέτος!

Σήμερα που εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου γίνεται πανηγύρι στην Παναγία Χατηριάνισσα [στον Οξύλιθο της Κύμης Ευβοίας, στο οποίο παρασκευάζεται στιφάδο με την εθελοντική προσφορά των Οξυλιθιωτών, που καταναλώνεται στο προαύλιο της Εκκλησίας.


Αποτελεί ένα έθιμο που κρατά 600 χρόνια, το οποίο ακόμη και στην κατοχή τηρήθηκε με την παρασκευή μελιτζάνας. Φέτος για το στιφάδο χρειάστηκαν: 3 τόνοι μοσχαρίσιο κρέας, 2,3 τόνοι κρεμμύδια, 2,5 τόνοι ντομάτες, 250 κιλά ελαιόλαδο, 30 κιλά αλάτι, 2 κιλά χοντρό πιπέρι, 3 πλεξούδες σκόρδα και 150 καζάνια.


Προετοιμάζεται τις προηγούμενες ημέρες με το μάζεμα των καζανιών από τα σπίτια, 2 ημέρες πριν μετά το πέρας της εκκλησίας στις 10:30 π.μ. η Επιτροπή διεξαγωγής της Πανηγύρεως διεξάγει τον καθιερωμένο έρανο στα σπίτια του χωριού.

Η προετοιμασία της παρασκευής του στιφάδο συνεχίζεται από το πρωί 11:00 της παραμονής της Παναγίας με το καθάρισμα των κρεμμυδιών, το κόψιμο της ντομάτας και από το απόγευμα του κρέατος, κ.λπ., ενώ μαγειρεύεται ανήμερα από 05:00 και τελικά μοιράζεται στις 12:30, μετά την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ. Μαζί μοιράζονται 2 τόνοι ντόπιο λευκό κρασί.

- Διαφήμιση -


Η απίστευτη νοστιμιά του στιφάδου οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα που μαγειρεύεται στα καζάνια, στο ξύλο, από το οποίο χρειάζονται 6 τόνοι και πρώτα από όλα στο μεράκι των Οξυλιθιωτών στην παρασκευή.


Σημειώνεται ότι για τους εθελοντές μάγειρες έχει προβλεφθεί την παραμονή το απόγευμα από 19:00 να μαγειρεύονται 2 καζάνια μελιτζάνα με κρέας και 1 καζάνι μελιτζάνα για να φάνε τη νύχτα πριν αρχίσουν την παρασκευή του στιφάδου.
Συνολικά συγκεντρώνονται περισσότερα από 4.000 άτομα, που μένουν ή κατάγονται από τον Οξύλιθο και επισκέπτες.

Στην χάρη της Παναγίας βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Φάνη Σπανό Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ενώ συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση έδωσαν όλοι στην Πρόεδρο της κοινότητας Οξύλιθου Κλαίρη Κατσαρή, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλλαν στο άρτιο αποτέλεσμα και της φετινής γιορτής.


“Παναγία η Χατηριάνισσα!
Σήμερα εορτάζει η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!
Σήμερα εορτάζει όλη η ΕΛΛΑΔΑ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, η μεγάλη ΜΑΝΑ,
είθε να μας προστατεύει, να επουλώνει τις πληγές μας, να μας παρηγορεί, να μας δίνει ελπίδα και δύναμη!
Συγχαρητήρια στο Μητροπολίτη Καρυστίας, τον Εφημέριο, π. Νάνο, στην Επιτροπή του Πανηγυριού, στην άξια Πρόεδρο, κ. Κλαίρη Κατσαρή, για την άψογη διοργάνωση και τη διατήρηση του παραδοσιακού έθιμου του στιφάδου”, δήλωσε η Αμφιτρίτη Αλημπατέ σε ανάρτησή της.

Δείτε φωτογραφίες

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!