Της Μαρίας Καράπα
Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από το 1992 όταν εμφανίστηκαν τα καρτοτηλέφωνα με αποτέλεσμα να υπήρχαν στις τσέπες, τσάντες και πορτοφόλια όλων μας τηλεκάρτες. Τα περίπτερα προμηθεύονταν κούτες ολόκληρες κάθε εβδομάδα, ώστε να ικανοποιήσουν την ζήτηση του κοινού.
Αυτά στην μακρινή δεκαετία του ΄90… Προέκταση πλέον του χεριού μας είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία έβαλαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους πάλε ποτέ αγέρωχους τηλεφωνικούς θαλάμους με τη χρήση κάρτας.
Η σημερινή τους εικόνα σε πολλά σημεία της πόλης της Χαλκίδας, θλιβερή αφού τα περισσότερα είναι εκτός λειτουργίας (ακόμα και αν κάποιος έχει τηλεκάρτα, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει) και από δύο που εντοπίσαμε, λείπει εντελώς η συσκευή. Πλέον η χρήση τους θα λέγαμε εξυπηρετεί τις ανάγκες αφισοκόλλησης αφού έχουν μετατραπεί σε πίνακες ανακοινώσεων με τα graffity να κάνουν ακόμα πιο αντιαισθητική την εικόνα τους.
Η πρόταση του evia online
Αντί να στέκουν σαν φαντάσματα της ιστορίας, μήπως να μετατρέπονταν σε κιόσκια Wi-Fi; Αξίζει να αναφέρουμε -προς κάθε ενδιαφερόμενο υποψήφιο δήμαρχο- πως η ιδέα ήδη προωθείται στο εξωτερικό όπου 6.500 χιλιάδες καρτοτηλέφωνα στους δρόμους της πόλης, αντικαθίστανται από εστίες γρήγορου δημόσιου Wi-Fi. Tα συγκεκριμένα Wi-Fi κιόσκια δεν θα χρησιμεύουν μόνο ως ρούτερ, αλλά θα προσφέρουν και δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις εσωτερικού, κλήσεις πρώτης ανάγκης αλλά και θα παρέχουν θήκη USB για φόρτιση των κινητών και smart συσκευών στον δρόμο.
Ας σκεφτούν την πρόταση οι υποψήφιοι και υποψήφιες για τον δημαρχιακό Θώκο. Άλλωστε όταν μιλάμε για δημιουργία “έξυπνης πόλης” πρέπει να το εννοούμε.
Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του κ. Γιώργου Ράζου που ασχολήθηκε με το θέμα και προτείνει στη θέση τους, την δημιουργία κουτιών συλλογής από καπάκια πλαστικού για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.