Εύβοια: Το ευχαριστώ των Μελισσοκόμων στην εταιρία Stayia Farm -Τι είπε στο Evia online ο Γιάννης Καρυπίδης

Το evia online επικοινώνησε με τον κ. Καρυπίδη για την προσφορά που έκανε στους πληγέντες μελισσοκόμους μας.

Κ. Καρυπίδη Συγχαρητήρια κατ΄ αρχήν για την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά σας στους συμπατριώτες μας πληγέντες Μελισσοκόμους. Η εταιρία σας είναι πρότυπο ανάπτυξης και με διεθνή οπτική αλλά δεν ξεχνά τον τόπο μας όπως αποδεικνύεται.

Κ Καράπα: Δεν είναι δυνατόν να μην στηρίξουμε τους ανθρώπους του τόπου μας. 'Άλλωστε η ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε, έχει την βάση της στην φύση της πατρίδα μας, και η  φιλοσοφία μας εδράζεται στον επαγγελματισμό και την βραβευμένη ποιότητα των προϊόντων μας . Αναδεικνύουμε μαζί με τους παραγωγούς μας τα καλά της ευλογημένης Ευβοιώτικης φύσης σε όλο τον κόσμο. 

Πως ήρθατε σε επαφή με τους παραγωγούς

Πρέπει να σας πω όμως ότι αυτό που στριφογύριζε στο μυαλό μου, ήρθε ως επιστέγασμα το καλοκαίρι και από παρόμοια πρόταση του Σίμου Κεδίκογλου.  Ψάχνοντας λοιπόν τρόπους να ενισχύσουμε τους μελισσοπαραγωγούς, εμφανίστηκε αίφνης η κα Στάμου από τη ΔΑΟΚ Εύβοιας για στήριξη στο μελισσοκομικό σύλλογο Καρύστου. Ανταποκριθήκαμε άμεσα αποστέλλοντας βοήθεια στους παραγωγούς μας, γιατί αποτελούν μέρος της ευρύτερης οικογένειάς μας.

Μελισσοκόμος Σύλλογος Καρύστου “Δημήτρης Ρήγας”

Προς
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: κο Φ. Σπανό
Αντιπεριφερειάρχη: κο Γ. Κελαϊδίτη
Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας
Εταιρία : Stayia Farm, κο Γ. Καρυπίδη
Κοινοποίηση ΔΑΟΚ:
κα Ε. Στάμου
κα Δ. Καμπουροπούλου

Θέμα : ” Αρωγή σε ζάχαρη προς τους πυρόπληκτους μελισσοκόμους της περιοχής Πλατανιστού του Δήμου Καρύστου “

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου “Δημήτρης Ρήγας” θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την ανταπόκρισή σας στην έκκληση του συλλόγου μας για ενίσχυση των, πληγέντων από την πυρκαγιά του Ιουλίου 2023, μελισσοκόμων της περιοχής του Πλατανιστού του Δήμου Καρύστου.


Η μελισσοκομία της Νότιας Καρυστίας κατά τα τελευταία έτη έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα από τη συνεχή εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Οι μελισσοκόμοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα νέφη σκόνης από τις εκτεταμένες εκσκαφές και τις διελεύσεις βαρέως τύπου οχημάτων, την καταστροφή των μελισσοκομείων τους από τα έργα εγκατάστασης, τη μείωση της μελισσοχωρητικότητας του τόπου που δραστηριοποιούνται παραδοσιακά, την απώλεια της σπάνιας μελισσοκομικής χλωρίδας. Παράλληλα, ανάμεσα στα ιδιαίτερης ποιότητας μελισσοκομικά προϊόντα που παράγουν, το μέλι
” Κισσούρι ” βρίσκεται σε τελική φάση ένταξης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).


Τις προαναφερθείσες δυσχέρειες ήρθαν να συμπληρώσουν αρνητικά οι μεγάλες πυρκαγιές: του Ιουλίου 2023, στον Πλατανιστό, με απώλεια περίπου 90.000 στρεμμάτων και του Νοεμβρίου 2023, στην Αμυγδαλιά, με απώλεια περίπου 20.000 στρεμμάτων, οι οποίες οδήγησαν τη μελισσοκομία των περιοχών αυτών στα όρια της επιβίωσης όχι μόνο για την τρέχουσα μελισσοκομική χρονιά αλλά και για τις επόμενες.


Είναι φανερό ότι η μέριμνα σας για αρωγή με πέντε τόνους ζάχαρη, χορηγία της εταιρίας Stayia Farm, του κου Γιάννη Καρυπίδη, προς τους μελισσοκόμους του Πλατανιστού αποτελεί σημαντικό μέτρο άμεσης ενίσχυσης των μελισσιών για την αποφυγή της λιμοκτονίας, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα ημερολογιακά χρονική περίοδο. Επισημαίνουμε συγχρόνως ότι η πυρκαγιά του Νοεμβρίου 2023, γεννά ένα νέο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση. Το Δ.Σ. του συλλόγου μας απευθύνεται εκ νέου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητώντας την άμεση ενίσχυση των μελισσοκόμων της περιοχής της Αμυγδαλιάς του Δήμου Καρύστου προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επικείμενη λιμοκτονία των μελισσιών τους.


Παράλληλα επαναφέρουμε, ως εξαιρετικά επείγοντα, τα αιτήματα του συλλόγου μας για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές μελισσοκόμους της περιοχής, όπως αυτά αναφέρονται στο έγγραφο με αριθ. Πρωτ.: 80/26-7-23 προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: ” Σε ό,τι αφορά στους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στις νομές των προαναφερθέντων περιοχών, ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Ευβοίας προκειμένου να αποτυπωθούν οι ζημιές στο σύνολό τους καθώς και να συνυπολογιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη μελισσοκομική χλωρίδα για τα επόμενα έτη ώστε να αποζημιωθούν, στο 100%, όλοι οι πληγέντες από την πυρκαγιά μελισσοκόμοι.


Συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις θα πρέπει να καλύπτουν τις απώλειες σε:
-Ζωικό κεφάλαιο
-Μελισσοκομικό εξοπλισμό
-Ενίσχυση σε μελισσοτροφές, εφόσον τα μελίσσια πρέπει να συντηρηθούν άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου, καθώς η επιβίωσή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, έως ότου να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον.
-Καύσιμα, λόγω των αυξημένων αναγκών μετακίνησης μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες απαιτούν υψηλή δαπάνη.”
Τέλος, για να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες καταστροφών τέτοιου μεγέθους, επισημαίνουμε την ανάγκη για:


Αντιδιαβρωτικές – αντιπλημμυρικές εργασίες, βάση οργανωμένων κι επιστημονικών μελετών.
Διάνοιξη όλων των αναγκαίων δρόμων, ώστε να διευκολύνεται η πυρόσβεση.
Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών πριν την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου ώστε να προστατευθεί ο τόπος μας από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρύστου με επαρκές και μόνιμο προσωπικό.
Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας Καρύστου με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αλλά και με κατάλληλα μέσα, ώστε να μπορεί να εκτελέσει όλες τις παραπάνω εργασίες.
Υπογειοποίηση του δίκτυο μέση τάσης όπως επανειλημμένα έχει απαιτήσει ο σύλλογός μας και άλλοι φορείς της περιοχής.


Με τις θερμές ευχαριστίες από μέρους μας, επισυνάπτουμε τον κατάλογο των πληγέντων μελισσοκόμων της περιοχής του Πλατανιστού που έγιναν αποδέκτες της χορηγίας σε ζάχαρη, όπως αυτοί ορίστηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΑΟΚ σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου
“Δημήτρης Ρήγας”.

Η πρόεδρος
Αθανασίου Ευαγγελία

Η γραμματέας
Γαρυφάλλου Παρασκευή

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!