Εύβοια: “Ξεσηκώθηκαν” αγρότες και μελισσοκόμοι – Κινητοποιήθηκαν με ντουντούκες, συνθήματα και μηχανοκίνητη πορεία (βίντεο-φωτο)

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα και οι μελισσοκόμοι της Καρύστου συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που βρίσκονται στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες.

Επιπλέον οι μελισσοκόμοι της Καρύστου έρχονται αντιμέτωποι και με πολλά ακόμα προβλήματα λόγω – όπως αναφέρουν – στην ανεξέλεγκτη και συστηματική εκσκαφική δραστηριότητα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, υποσταθμών ενέργειας, μπαταριών και διάφορων συνόδων έργων επιφέρει την εκρίζωση πολλών στρεμμάτων μελισσοκομικών φυτών, μειώνει τη μελισσοχωρητικότητα στην περιοχή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας και καταδικάζει τη μελισσοκομία για τουλάχιστον δεκαπέντε έτη, έως ότου η φύση μπορέσει να αποκαταστήσει τις απώλειες.

Τα σύννεφα σκόνης, που δημιουργούνται από τις εκτεταμένες εκσκαφές στα δεκάδες εργοτάξια καθώς και οι αναρίθμητες ημερησίως διελεύσεις οχημάτων, κάθε τύπου, από τις οδούς πρόσβασης σε αυτά, προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στις μέλισσες, καταστρέφουν την ανθοφορία της μελισσοκομικής χλωρίδας, καθιστούν αδύνατη τη συλλογή νέκταρος και οδηγούν στην υποβάθμιση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, στις οποίες οι μελισσοκόμοι του τόπου μας εργάζονται από πολλά έτη έως σήμερα.

Ικανός αριθμός μελισσοκομείων έχει υποστεί καταστροφές από εκσκαφές, διανοίξεις δρόμων, μπαζώματα κλπ. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των παραγωγών, ώστε να λάβουν κάποια μέτρα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν είτε την πλήρη απώλεια των μελισσοκομείων τους, είτε να επιβαρύνονται το εξαιρετικά δυσβάσταχτο κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Συχνά οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς που προκαλείται από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες στους υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι σφοδροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή, σε συνδιασμό με τη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση δημιουργούν ένα κατεξοχήν πυριγενές και εύφλεκτο περιβάλλον.

Ειδικά για την περιοχή του Δήμου Καρύστου, ζητούμε λήψη μέτρων για την προστασία της μελισσοκομίας από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας και κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος των μελισσοκόμων από τις καταστροφές που αυτοί μας προκαλούν.

- Διαφήμιση -

Αποκατάσταση κάθε βλάβης στα μελισσοκομεία μας και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, από τις εταιρείες, για τις βλάβες που μας έχουν δημιουργήσει σε υποδομές και ζωικό κεφαλαίο.
Υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος προς αποφυγή των καταστροφικών πυρκαγιών, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!