Ερέτρια-Παλαιοχριστιανός-Τι θα κάνει με την περίπτωσή του ο Δήμος-Αποκλειστική συνέντευξη στο evia online του δημάρχου Νίκου Γουρνή

Της Μαρίας Καράπα

Μαρία Καράπα: Στο evia online από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το θέμα όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, όπως πράττουμε πάντα άλλωστε. Όμως  είναι γεγονός ότι η υπόθεση με τον Παλαιοχριστιανό της Κορίνθου, που απεδείχθη ότι είναι υπάλληλος του Δήμου Ερέτριας,  έχει λάβει Πανελλήνια έκταση. Τι πραγματικά συμβαίνει και τι θα πράξετε στο άμεσο μέλλον; 

Νίκος Γουρνής: Ο δήμος μας κ. Καράπα τηρώντας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση τις διαδικασίες που προβλέπουν οι υφιστάμενοι νόμοι, έπραξε για την περίπτωση την συγκεκριμένη, ότι θα έπραττε ή θα πράξει και για οποιοδήποτε υπάλληλο έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Είναι η κατεύθυνση που έδωσα από την πρώτη στιγμή και τηρείται απαρέγκλιτα.

Μ.Κ. Η μισθοδοσία του έχει σταματήσει ή συνεχίζεται; 

Η μισθοδοσία του συγκεκριμένου υπαλλήλου, βάσει των διαδικασιών που τρέχουν ακόμα δεν έχει σταματήσει, αλλά έχει παγώσει.

Μ.Κ. Έχει τεθεί σε αργία; 

Υπάρχει πειθαρχική έρευνα εις βάρος του, όπως επιβάλλει η διαδικασία. Να διευκρινίσουμε όμως για να μην γίνονται παρανοήσεις για όσους δεν γνωρίζουν -και δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν- ότι τα πειθαρχικά συμβούλια, είναι αυτά που λαμβάνουν τις αποφάσεις όχι οι δήμαρχοι. Η υπηρεσία οφείλει να παραπέμψει αρμοδίως, οτιδήποτε αντίκεινται στα όσα επιβάλει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Αυτό και πράξαμε, χωρίς χρονοτριβή.

Μ.Κ. Δεν θα μπορούσατε να πράξετε κάτι άλλο; Δεν υπάρχει κάποιο "παραθυράκι" του νόμου που θα σας έδινε την πρωτοβουλία των κινήσεων;

Τα χέρια μας είναι δεμένα. Οι κείμενες διατάξεις που αφορούν του υπαλλήλους στους ΟΤΑ και εν γένει στο δημόσιο τομέα, είναι συγκεκριμένες και πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια, για να μην φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που θα αποφασιστεί. Να σας πω επίσης ότι δεν ήμουν ποτέ υποστηρικτής αυτών που αποκαλούμε “παραθυράκια”.

Μ.Κ. Τι εννοείται; 

Μπορεί να έχουμε προσφυγές ή οτιδήποτε άλλο, που να μας καταστήσει ελεγχόμενους, αντί να έχουμε τον ρόλο του ελεγκτή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο δημόσιο γενικά, που για λόγους τυπικούς που δεν τηρήθηκε το γράμμα του νόμου, υπάλληλοι είτε να επαναπροσλαμβάνονται, είτε να διεκδικούν αναδρομικά χρήματα, αλλά και να λαμβάνουν και αποζημιώσεις.

Εγώ δεν θα κάνω του κεφαλιού μου, για να το πω πιο λαϊκά. Γιατί θα είμαι υπόλογος μαζί με τους συνεργάτες μου. Ο δήμος μας έχει αλλάξει σελίδα σε όλες τις εκφάνσεις του. Η μόνη σταθερά που κρατάμε ως κόρη οφθαλμού, είναι η νομιμότητα και μοιραία οι χρόνοι που επιβάλλει στην λήψη των όποιων αποφάσεων.

Μ.Κ. Άρα θα περιμένετε την απόφαση του εισαγγελέα Κορίνθου να εικάσω που θα αναφέρει τις τυχόν κατηγορίες 

Ακριβώς. Το γράμμα του νόμου και μόνο είναι ο οδηγός μας. Άλλωστε εχτές είχαμε και την επίσκεψη των στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας.

Μ.Κ. Τι σας είπαν; 

Ότι θα ξαναέρθουν, αλλά μας δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι της αλήθειας και του δημοσίου συμφέροντος. Είμαι θιασώτης σε όλη την πορεία ζωής μου της φράσης “όλα στο φως”. Πολλώ δε μάλλον ως Δήμαρχος.

Μ.Κ. Εχθές γιατί είπατε στο δημοτικό συμβούλιο γίναμε ρεζίλι;

Γιατί η ιστορική, πανέμορφη και αγαπημένη μας πόλη, η Ερέτρια πρέπει να αναδεικνύεται για αυτούς τους λόγους. Ελπίζω άπαντες να αντιληφθούν, ότι οι νόμοι είναι νόμοι που τηρήσαμε κατά γράμμα. Άλλωστε γι αυτό δεχτήκαμε και συγχαρητήρια από υπουργεία και άλλους φορείς. Για τα άμεσα αντανακλαστικά μας .

Μ.Κ. Με συγχωρείται αλλά θα επιμείνω . Δηλαδή ακολουθήσατε όλες τις διαδικασίες απαρέγκλιτα; 

Μέχρι κεραίας. Θα πρέπει να καταλάβουν άπαντες, ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κόβουμε χρήματα, αλλά ούτε και να δίνουμε. Κανένας δήμος δεν δικαιούται να πράξει κάτι τέτοιο. Πράττουμε ότι λέει ο νόμος. Η ταχύτητα των διαδικασιών και των συνεπειών -πράξεων που αντίκειται στον κώδικα τον υπαλληλικό, είναι κάτι ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να επιβάλλουμε, γιατί τότε πραγματικά θα παρανομούσαμε . Εξαντλήσαμε στην περίπτωση αυτή, τα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας επιβάλλει ο νόμος. Όσον αφορά το ποινικό κομμάτι, είναι ένα άλλο θέμα και αναμένουμε όπως σας είπα τον εισαγγελέα.

Για να το θέσω και εγώ πιο λαϊκά. Κοιμάστε ήσυχος, για την υπόθεση αυτή;  

Με την ακριβή έννοια του όρου κ. Καράπα, δεν κοιμάμαι, ούτε κλείνω τα μάτια στα προβλήματα κάθε είδους. Με την μεταφορική που θέτετε, ναι, γιατί έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, ότι έπραξα ακριβώς το καθήκον μου, μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες που έχω στο Δήμο μας .

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!