Η άγνωστη σύγκρουση της «ματωμένης» οικογένειας Καρνέση: Οι 2 από τους 3 δολοφονημένους ζητούσαν 175 εκατ. δολ. από τον αδελφό Σπύρο!-Οι Πεταλιοί στην Εύβοια

Ο Αιγύπτιος μακελάρης «έλυσε» με αίμα την ενδοοικογενειακή διαμάχη
Η άγνωστη σύγκρουση της «ματωμένης» οικογένειας Καρνέση: Οι 2 από τους 3 δολοφονημένους ζητούσαν 175 εκατ. δολ. από τον αδελφό Σπύρο!
Δικαστική μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο αδελφών Καρνέση, της Δέσποινας (αριστερά στη φωτό) και της Μαρίας, 79 και 77 ετών αντίστοιχα, όπως επίσης και του 80χρονου συζύγου της δεύτερης, Αντώνης Βλασσάκη, είχε ξεσπάσει προ δύο ετών με τον αδελφό της Δέσποινας και της Μαρίας, του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, 85 ετών σήμερα.

Οι δύο από τους τρεις που είχαν την δικαστική διαμάχη, η Μαρία Καρνέση (φωτό κάτω) και ο Αντώνης Βλασσάκης, εκτελέστηκαν σήμερα από τον 70χρονο Αιγύπτιο επιστάτη τους, ο οποίος είχε απολυθεί μετά από 45 χρόνια που εργαζόταν σε αυτήν.

Τον Αντώνη Βλασσάκη τον εκτέλεσε πρώτο και μετά δολοφόνησε την σύζυγό του Μαρία Καρνέση, κι ενώ είχε στο μεταξύ δολοφονήσει κι έναν υπάλληλο της εταιρείας.

Ατικείμενο της δικαστικής αντιδικίας των δύο αδελφών Καρνέση και του γαμπρού της και του Αντώνη Καρνέση είναι περιουσιακά στοιχεία η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια.

Με την 63 σελίδων αγωγή τους που κατατέθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2023 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, τον κατηγορούν ότι «ο Σπύρος Καρνέσης πήρε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε».

Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.

Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

Είχε υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας και ο Σπύρος Καρνέσης απαντά ότι «όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε»…

Ο ναυτιλιακός όμιλος μετά από πωλήσεις 9 τάνκερ έναντι συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ, διέθετε μέχρι πρόσφατα 19 πλοία. Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας που έγινε η επίθεση απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.

Πέραν της ναυτιλίας, στα γενικότερα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν ακίνητα και άλλες εταιρικές συμμετοχές, για τα οποία αναδύεται η αίσθηση μέσα από την πολυσέλιδα αγωγή ότι θα υπάρξει κι άλλος «γύρος» δικαστικής διαμάχης.

Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Στο ΔΣ της ΕΛΙΝΟΙΛ βρίσκεται η κόρη του Αντζελίκ Καρνέση, σε ρόλο μη εκτελεστικό. Η ίδια απασχολείται στην Εμπορική Δ/νση της European Product Carriers Ltd.

Από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης ξεκινούν να συνεργάζονται με τον Σπύρο Καρνέση στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης, οι βασικοί όροι της οποίας έχουν εγγράφως αποτυπωθεί από τον αντίδικό τους.

«Δημιουργήσαμε -όπως ανέφεραν οι δύο νεκροί και η Δέσποινα Καρνέση- μεταξύ άλλων κοινών επιχειρήσεων, και έναν ολόκληρο ναυτιλιακό όμιλο εταιρειών, ποντοπόρων πλοίων, του οποίου σήμερα αποκλειστική διαχειρίστρια είναι η δική μας εταιρεία European Product Carriers, εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Γλυφάδα.

Έχοντας εκμεταλλευτεί εμπορικά όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες ποντοπόρα πλοία (αρχικώς φορτηγά και στη συνέχεια τάνκερ) μέσω πλοιοκτητριών εταιρειών που είχαμε και έχουμε συστήσει. Από την πολυετή αυτή συνεργασία μας προέκυψαν σημαντικά καθαρά κέρδη, από τα οποία λαμβάναμε μερίσματα (πολλών εκατομμυρίων ευρώ) έκαστος εξ ημών.

Χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει τελική μεταξύ μας εκκαθάριση, δηλαδή πόσα χρήματα έχει λάβει ο κάθε εταίρος και πόσα ακόμη δικαιούται να λάβει ή να επιστρέφει.

Ενώ τα περισσότερα των κερδών τα επενδύαμε στην αγορά νέων πλοίων, με τη σύσταση νέων πλοιοκτητριών εταιρειών ή άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων καθώς και λοιπών εταιρειών».

Η Δέσποινα Καρνέση, ως δικηγόρος να έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη του ναυτιλιακού ομίλου, τον σύζυγό της Αντώνη Βλασσάκη να έχει, λόγω των σπουδών του, το κομμάτι της τεχνικής φροντίδας και την αδελφή της Μαρία Καρνέση να έχει αναλάβει τα οικονομικά.

Ενώ ο έτερος αδελφός Σπύρος Καρνέσης επέβλεπε το operation και κυρίως ασχολείτο με το finance, αποτελώντας ταυτόχρονα και το πρόσωπο «προς τα έξω» του ομίλου. Όλα αυτά μέχρι το 2022, όπου τα θύματα και η Σοφία Καρνέζη υποστηρίζουν ότι η πλευρά του, μονίμως διαμένοντος στο Λονδίνο, Σπύρου Καρνέση, «ιδιοποιήθηκε» -όπως υποστήριζαν- το μερίδιό τους που ανέρχεται σε 175 εκατ. δολ.

Τα τελευταία χρόνια ο εφοπλιστής βρίσκεται και σε συνεχή δικαστική μάχη χαρακωμάτων με τον Μαρή Εμπειρίκοτης έτερης γνωστής οικογένειας Ελλήνων πλοιοκτητών για το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών.

Καθώς στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί» και οι δύο πλευρές έχουν από 50%. Με τη συμμετοχή Εμπειρίκου να είναι σε μια, χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα, διαδικασία πλειστηριασμού λόγω αθετημένων τραπεζικών δανείων.

Πηγή: Pronews.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!