Σεισμός στην Τουρκία – Έλληνας εθελοντής: Εντοπίσαμε νεκρή μία οικογένεια με επτά μέλη, λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες


«Αυτή τη στιγμή ξεκινούν να μπαίνουν μηχανήματα στο Χατάι» – Οι συγκλονιστικές περιγραφές του Έλληνα εθελοντή στο protothema.gr

Τη μάχη που δίνουν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, περιγράφει στο protothema.gr ο επικεφαλής της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης που, από το βράδυ της Πέμπτης, επιχειρεί με τους εθελοντές διασώστες της ομάδας του, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να βγάλουν ζωντανούς ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Όπως αναφέρει ο Μίλτος Μπενάκης, οι 35 εθελοντές διασώστες της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., έδιναν ολονύχτια μάχη στην περιοχή Χατάι, μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά, drones, θερμικές κάμερες και ειδικά μηχανήματα, ενώ οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχοντας πάντα την ελπίδα ότι θα ακούσουν φωνές κάτω από τα συντρίμμια.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινούν να μπαίνουν μηχανήματα στο Χατάι, οπότε οι ελπιδες για επιζώντες στην συγκεκριμένη περιοχή, δυστυχώς λιγοστευουν δραματικά. Εμείς θα μεταβούμε για να επιχειρήσουμε στην πόλη Ισκεντερουν. Εκεί μας ενημέρωσαν ότι έχουν δύο – τρία σημεία στα οποία πιστεύουν ότι υπάρχουν στη ζωή άνθρωποι σε κάποια οικοδομήματα και θα συνδράμουμε με ανθρώπινο προσωπικό, drone και τα εκπαιδευμένα σκυλιά», αναφέρει ο έμπειρος διασωστης.

- Διαφήμιση -

«Όλο το βράδυ δουλεύαμε, έχουμε κοιμηθεί λιγότερο από μια ώρα. Εντοπίστηκαν νεκροί άνθρωποι και έγιναν οι απεγκλωβισμοί τους», τονίζει ο κ. Μπενάκης. Μέσα στη φρίκη του θανάτου που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, υπάρχουν περιπτώσεις που αναπτερώνουν τις ελπίδες των διασωστών, οι οποίοι δε παύουν να πιστεύουν σε «θαύματα».

«Σε κοντινή γειτονιά από εμάς, διασώστες εντόπισαν χθες το βράδυ μία κοπελίτσα ζωντανή με τον πατέρα της. Ήταν στην πίσω μεριά από εκεί που επιχειρούσαμε εμείς. Όταν ακούμε τέτοια νέα, είμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Δυστυχώς, όμως, εχθές το βράδυ εντοπίσαμε μία οικογένεια με επτά μέλη, γονείς και παιδιά, οι οποίοι ήταν νεκροί κάτω από τα συντρίμμια μίας τριώροφης πολυκατοικίας και τους ανασύραμε έναν έναν», σημειώνει.

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη σεισμόπληκτη περιοχή Χατάι που μέχρι αυτήν την ώρα βρίσκονται οι εθελοντές διασώστες της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών, ο κ. Μπενάκης εξηγεί οτι «επικρατεί μια μεγάλη και άναρχη κίνηση ανθρώπων και υπηρεσιών, όμως δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά με τόσο λαό. Όσο κι αν θες να το διαχειριστείς αυτό που συνέβη είναι δύσκολο. Επικρατεί πανικός, απόγνωση, άνθρωποι μέσα σε ένα βράδυ έχασαν τα πάντα, τις οικογένειές τους, τις περιουσίες τους. Πολλά οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί σε σημεία που εμποδίζουν, καθώς έκλεισαν τα πρατήρια υγρών καυσίμων και δε μπορούσαν να ανεφοδιαστούν. Εχθές γίνονταν μια πολύ μεγάλη και άσκοπη μετακίνηση από ανθρώπους που έφταναν με τα αμάξια τους για να φέρουν μία κουβέρτα, μπουφάν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Αυτό ήταν άσκοπο γιατί επικράτησε μποτιλιάρισμα σε όλο το δίκτυο», σημειώνει.

Οι Έλληνες εθελοντές διασώστες πάρα την άνιση μάχη που δίνουν στις σεισμόπληκτες περιοχές τις Τουρκίας και τις εικόνες φρίκης που αντικρίζουν, δε χάνουν τις ελπίδες τους και πιστεύουν πως μπορούν να εντοπίσουν κι άλλους ζωντανούς ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα, κι ας έχουν μειωθεί δραματικά οι ελπίδες.

«Όπου γυρίζουμε το κεφάλι μας βλέπουμε γκρεμισμένα μεγαθύρια, καταστροφές, μία πόλη “βομβαρδισμένη”. Ένα πραγματικό χάος, και μεγάλο χάος. Ακόμα πιστεύουμε όμως και ελπίζουμε στα θαύματα για ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι το κίνητρο του κάθε διασωστη όταν έρχεται στο σημείο και επιχειρεί. Όταν έχουν περάσει τόσες πολλές ώρες, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και για να επιτευχθεί η διάσωση πρέπει να είσαι από τις πρώτες στιγμές στο σημείο. Εκεί είναι ο “πόλεμος” που γίνεται για να “κερδηθούν” ανθρώπινες ζωές. Μόλις περάσουν οι ώρες, δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα. Ωστόσο, ποτέ δε χάνουμε τις ελπίδες μας, όλοι κινούμαστε με τον ίδιο παρονομαστή», αναφέρει ο κ. Μπενάκης.

Οι άνθρωποι που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς πλησιάζουν συνεχώς τους Έλληνες διασώστες για να τους εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. «Ερχονται και μας αγκαλιάζουν συνέχεια, πραγματικά νιώθουν τη συμπαράσταση, νιώθουν ότι είμαστε ένα με εκείνους. Τα συναισθήματα είναι έντονα, αν και δε πρέπει να μας επηρεάζουν, καθώς πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στον εντοπισμό. Προσπαθούμε να λειτουργούμε σαν “ρομπότ” για να μένουμε αφοσιωμένοι σε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε», αναφέρει ο Έλληνας διασώστης.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του protothema.gr με τον κ. Μπενάκη, οι σειρήνες από τα μέσα διάσωσης δεν σταματούσαν στιγμή να ηχούν. Όπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχουν ενδείξεις για ανθρώπινες ζωές κάτω από τα χαλάσματαν και γεμίζει με ελπίδες όλους όσοι επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Όταν έχουμε ένδειξη για ανθρώπινη ζωή, αμέσως 15-20 διασώστες που βρίσκονται στα σημεία, ξεκινούν να σκάβουν στα μπάζα για να δημιουργήσουμε τούνελ και να καταφέρουμε να μπούμε όσο γίνεται πιο μέσα. Πρόκειται για μια ακραία κατάσταση όμως ακολουθούμε πιστά το πρωτόκολλο της διάσωσης», τονίζει.

Προσθέτει, δε, ότι με το θέμα του σεισμού, επειδή είναι ο πιο αμείλικτος εχθρός που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, «αυτό που πάντα μας κρατάει σε εγρήγορση, είναι ο χρόνος, ο τόπος και η έκβαση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα είχε όλα. Έναν χρόνο ο οποίος ήταν άδικος – κακός, να κοιμάσαι ξημερώματα και να μην καταλάβεις καν τι έχει γίνει. Να πεταχτείς από τον ύπνο σου και να δεις τις πλάκες επάνω σου, χωρίς να μπορείς να πάρεις ανάσα. Ο τόπος, δεν είχε οικοδομηματα σωστά και δεν άντεχαν για αυτό έγινε αυτή η μεγάλη καταστροφή. Και τέλος, είναι η έκβαση, το μέγεθος του σεισμού και της καταστροφής» υπογραμμίζει.

Πηγή: πρώτο Θέμα

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!