Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Εκλογοδικείου, μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, συζητήθηκαν σημερινή 6 υποθέσεις-ενστάσεις, εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν συνταγματικό κώλυμα εκλογιμότητα βουλευτών γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με τις ενστάσεις, δεν παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους τον προβλεπόμενο από τη εκλογική νομοθεσία χρόνο προ της ημέρας των εκλογών.
Αναλυτικότερα, με πρόεδρο την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα και με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Μυρσίνης Παπαχίου, όπως και της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρίας Ντούνη, συνήλθε το Εκλογοδικείο στην δεύτερη συνεδρίασή του μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.
Πρόβλημα εκλογιμότητας σε γιατρούς ΕΣΥ
Ειδικότερα, ο αναπληρωματικός βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Θεοδώρου και ο εκλογέας Νίκος Πράγιας, στράφηκαν κατά της βουλευτού Ευβοίας ΠΑΣΟΚ Αικατερίνης Καζάνη, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία έχει κώλυμα εκλογιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ένσταση η κυρία Καζάνη, ήταν γιατρός του ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας της Χαλκίδας και δεν παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον προβλεπόμενο χρόνο προ των εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Ειδικότερα, ενώ για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, είχε παραιτηθεί, δεν έκανε το ίδιο και για τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Διονυσία Νίκα, ο συνήγορος της κυρίας Καζάνη υποστήριξε ότι η πρώτη παραίτηση που είχε κάνει εξακολουθούσε και ισχύει, αφού μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου δεν επέστρεψε στην εργασίας της και στο μεσοδιάστημα δεν είχε υποβάλει αίτηση επαναφοράς στο Κέντρο Υγείας Χαλκίδας. Κατά συνέπεια δεν είχε την ιδιότητα του γιατρού του εν λόγω Κέντρου Υγείας.
Η απόφαση θα βγει σε δυο μήνες περίπου, ενώ και οι δυο πλευρές πρέπει να καταθέσουν τις νέες προτάσεις τους μέχρι 4 Απριλίου.
Ο α΄ αναπληρωματικός βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης και οι εκλογείς Ιωάννης Παπαδημητρίου, Χρήστος Κουσίδης και Χρήστος Παναγιωτίδης στράφηκαν κατά της εκλογής του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ Στέλιου Παπασωτηρίου.
Στην ένστασή τους υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπασωτηρίου έχει κώλυμα εκλογιμότητας. Και αυτό γιατί ενώ ήταν διοικητής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας (ΝΠΔΔ), δεν παραιτήθηκε από τη θέση του 18 μήνες πριν την διεξαγωγή του εκλογών όπως προβλέπεται.
Κατά την συζήτηση της υπόθεσης με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Διονυσία Νίκα, υποστηρίχθηκε ότι η τοπική αρμοδιότητα του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας επεκτείνεται και στην Φλώρινα και εξ αυτού του λόγου υπάρχει θέμα εκλογικού κωλύματος.
Ένσταση κατά Σπαρτιατών
Ακόμη, συζητήθηκε η ένσταση του εκλογέα Ηλεία Βουνισέα κατά του κόμματος «Σπαρτιάτες», με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Παναγιώτα Γκουδή- Νινέ. Ο κ. Βουνισέας ζητάει να απαγορευθεί η χρήση του ονόματος «Σπαρτιάτες», καθώς μάλιστα ο αρχηγός του κόμματος αυτού, δεν είναι από την Σπάρτη.
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και ένταση στην αίθουσα
Παράλληλα, το κόμμα Πατριωτική Ένωση-Λαϊκή Συσπείρωση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και οι Οδυσσέας Τηλιγάδης, Στέργιος Σμυρλής και Μιχάλης Γιαννόπουλος με δύο ενστάσεις τους στρέφονται κατά 69 βουλευτών και κατά των αποφάσεων του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αφορούν το κόμμα «Νίκη», αλλά και κατά του εμβλήματος του εν λόγω κόμματος, κατά του κόμματος «Πλεύση», κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, κ.λπ.
Η εισηγήτρια της ένστασης, αρεοπαγίτης Παναγιώτα Πασσίση, επισήμανε ότι στις ενστάσεις αυτές υπάρχουν «ανάρμοστες εκφράσεις».
Ο δικηγόρος των εν λόγω κόμματος, κατά την έναρξη της αγόρευσής του, τόνισε ότι «η σύνθεση του δικαστηρίου είναι παράνομη, καθώς δεν προέρχεται από νόμιμη κυβέρνηση».
Αμέσως, τον διέκοψε η πρόεδρος του Εκλογοδικείου κυρία Νίκα, λέγοντας: «Εάν δεν έχετε εμπιστοσύνη στο δικαστήριο να μην προσφεύγατε σε αυτό και σας παρακαλώ να ανακαλέσετε». Πράγματι, αμέσως ο συνήγορος του κόμματος ανακάλεσε.
Υποστήριξε ο δικηγόρος του επίμαχου κόμματος ότι οι 69 βουλευτές δεν έδωσαν τον απαιτούμενο-προβλεπόμενο βουλευτικό όρκο και παράνομα ασκούν τα καθήκοντά τους, ενώ παράνομα εισπράττουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις, αλλά είναι παράνομη και η σύσταση της Βουλής.