Εύβοια: Εκδρομή στην Ηπειρωτική Ελλάδα για τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αλιβερίου

Από την Πέμπτη 11 έως την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 σαράντα τρεις μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ Τάξης του 2ου ΓΕΛ Αλιβερίου γνώρισαν ένα μεγάλο κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς, με προορισμό το Νομό Ιωαννίνων, διάνυσαν τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου κατά την άφιξη και Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κατά την αναχώρηση.

Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό, για τα δεδομένα της Δυτικής Ελλάδας, ταξιδέψαμε από την επαρχιακή οδό Λιβαδειάς-Κάστρου και την Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιτέας προς την Ιόνια Οδό με προορισμό τα Ιωάννινα. Η πρώτη μας επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη (Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων) στο Μπιζάνι Ιωαννίνων μας εντυπωσίασε με την πρωτοτυπία και την ρεαλιστικότητα των μορφών.

Την επόμενη μέρα συγκινηθήκαμε και νοιώσαμε εθνικά υπερήφανοι στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου, με την ξενάγηση στα σημαντικά εκθέματα και την αφήγηση με τη βοήθεια διαδραστικού πίνακα της ιστορικής μάχης του Καλπακίου. Ανεβήκαμε στα φημισμένα Ζαγοροχώρια κάνοντας μια στάση στο εντυπωσιακό μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη, χαρακτηριστικό δείγμα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής με άνοιγμα τόξου 24 μ. και ύψος 13 μέτρα.

- Διαφήμιση -

Παρόλο που από κάτω του ρέει ο Βίκος ποταμός, εμείς βρήκαμε την κοίτη εντελώς στεγνή, συνέπεια, όπως μας πληροφόρησαν οι ντόπιοι στο Τσεπέλοβο, των εργοστασίων εμφιάλωσης νερού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Την τρίτη μέρα περιηγηθήκαμε στο Σπήλαιο Περάματος, το πρώτο και μεγαλύτερο σπήλαιο που ανακαλύφτηκε στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Πετρόχειλο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα σπήλαια των Βαλακνίων.

Στη συνέχεια, μετά από ολογόλεπτο ταξίδι στα γαλήνια νερά της λίμνης Παμβώτιδας, αποβιβαστήκαμε από το καραβάκι στο νησί, όπου κεραστήκαμε τα νόστιμα τοπικά εδέσματα από τους φιλόξενους κατοίκους και ξεναγηθήκαμε στο Mουσείο Αλή Πασά και Eπαναστατικής Περιόδου. Κάναμε μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια ως τη Μονή Αγ. Νικολάου των Φιλανθρωπινών κι επιστρέψαμε στην πολύβουη πόλη των Ιωαννίνων. Η περιήγησή μας στα Ιαωάννινα ολοκληρώθηκε στη νοτιοανατολική ακρόπολη του κάστρου, όπου είδαμε το Τζαμί Φετιχιέ, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Βυζαντινό Μουσείο.

Αναχωρήσαμε κάνοντας στάση στο κοσμοπολίτικο Μέτσοβο και ανεβήκαμε στο Μεγάλο Μετέωρο, στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με την επιβλητική θέα. Τελευταία στάση, πριν την επιστροφή μας στο Αλιβέρι, στην “έξυπνη” πόλη των Τρικάλων, την πόλη του Ασκληπιού και του Ληθαίου ποταμού, την γενέτειρα του Βασίλη Τσιτσάνη και του Δημήτρη Μητροπάνου, όπου μας εντυπωσίασε ο σεβασμός των οδηγών προς τους πεζούς, που σταματούσαν για να διανύσουμε το δρόμο, και μας ξάφνιασε ο αυθορμητισμός μικρών και μεγάλων Τρικαλινών που έστησαν καταμεσήμερο τον χορό στον πεζόδρομο, μόλις άκουσαν δύο πλανώδιους μουσικούς να παίζουν παραδοσιακή μουσική.

Πολλά χιλιόμετρα, πολλή κούραση αλλά και πολλές υπέροχες εικόνες και εμπειρίες που αποκομίσαμε κάνουν την εκδρομή μας αξέχαστη.

Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Γλάρου Κονδυλία, Ευαγγελία Καρκαλέτση και Ευάγγελος Σιδέρης.

Ευχόμαστε επιτυχία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις και καλή δύναμη και επιτυχία στις απολυτήριες και Πανελλήνιες εξετάσεις στους τελειόφοιτους μαθητές της Γ’ Τάξης!

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΡΟΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!