Εύβοια: Σε εξέλιξη οι μελέτες στην παραλία που «βυθίστηκε» μετά τον σεισμό στην Αταλάντη-Τι λένε οι επιστήμονες -Θα συνεχιστεί το φαινόμενο; Η θέση Λέκκα στο evia online

Λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας Ερευνητικό κλιμάκιο από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής την Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου και του University of Charleston (USA) με επικεφαλής τον Καθηγητή Scott Harris, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και το Λιμενικό Σώμα, έχει ξεκινήσει αυτοψία στην περιοχή του Μύλου Γιάλτρων Αιδηψού, για τη μελέτη της ολίσθησης μέρους της παραλίας .

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα


Η ερευνητική ομάδα εκπόνησε εργασίες που αφορούν στην αποτύπωση του φαινομένου με
χρήση εναέριων και υποβρύχιων μέσων. Μελετήθηκαν και αποτυπώθηκαν οι μορφολογικές διαφοροποιήσεις της παραλίας αλλά και του πυθμένα του κόλπου. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον εν εξελίξει φαινόμενο ολίσθησης παράκτιων αποθέσεων που ενεργοποιήθηκε λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας.

Ποιοι συμμετέχουν στην έρευνα


Στην έρευνα συμμετέχουν η Δρ. Άννα Καρκάνη, o Δρ. Γιάννης Σαΐτης, και ο φοιτητής Γεωλογίας Προκόπης Παπάνης. Το έργο της ερευνητικής ομάδας υποστηρίχθηκε άμεσα και έμπρακτα από τον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίησή του σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς ήταν παρών κατά τη διάρκεια των εργασιών υπαίθρου, όπως επίσης και το Λιμενικό Σώμα κατά τη διάρκεια των υποθαλάσσιων εργασιών.

Δηλώσεις για το θέμα είχαμε αποκλειστικά στο evia online από την πρώτη στιγμή της καταγραφής του φαινομένου από τον Ευθύμιο Λέκκα με τον οποίο επικοινωνήσαμε εκ νέου .

“Δεν είναι κάτι σοβαρό . Είναι μια από τις πάρα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο που αξίζει όμως την μελέτη για να έχουμε επιστημονική καταγραφή. Ισχύουν όσα σας είχα πει από την πρώτη στιγμή.”

Μ.Κ. κ Λέκκα είχαμε μιλήσει και εχθές μετά τα πρώτα λεπτά του σεισμού στην περιοχή της Αταλάντης μας είχατε δηλώσει ότι δεν προέρχονται τα 4,8 ρίχτερ από το φονικό ρήγμα της Αταλάντης και μας τονίσατε να περιμένουμε λίγες ώρες ώστε να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία . Ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα ;

Όπως σας είχα πει ο σεισμός προέρχεται από άλλο ρήγμα όπου είχαμε σεισμική δραστηριότητα το 2013. Το πλέον πιθανό είναι ότι θα έχουμε μια επανάληψη του φαινομένου της περιόδου εκείνης.

Μ.Κ. Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο ;

- Διαφήμιση -

Το πολύ για ένα, ενάμιση μήνα

Μ.Κ. Η σεισμική δραστηριότητα ποιας εντάσεως θα είναι ;

Περίπου στα 5 ρίχτερ

Μ.Κ. Υπάρχει λόγος ανησυχίας ;

Δεν νομίζω . Παρακολουθούμε το φαινόμενο Βεβαίως πάντα θα πρέπει να έιμαστε προσεκτικοί αναφέρομαι στους κατοίκους να αποφεύγουν την προσέγγιση σε παλιά σπίτια

Μ.Κ. κ. Λέκκα ως απότοκο του σεισμού των 4,8 ρίχτερ είχαμε και μια καθίζηση στην Παραλία του Μύλου στα Γιάλτρα του Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Η εικόνα είναι σοκαριστική . Ποια είναι η επιστημονική σας προσέγγιση;

Κα Καράπα είναι μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που δεν έχει όμως γενικευμένο χαρακτήρα . Πρόκειται για χαλαρά ιζήματα .

Μπορεί να πάρει μεγάλη έκταση το φαινόμενο;

Κοιτάξτε το φαινόμενο αυτό είναι ενδιαφέρον επιστημονικά για εμάς ως αντικείμενο μελέτης. Αλλά η έκταση που μπορεί να φτάσει είναι το πολύ στο ένα χιλιόμετρο.

Την καθίζηση εντόπισε ο Φώτης Παρακατσελάκης τον οποίο ευχαρίστησε ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς που δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες .

.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!