Κάρυστος – Πτώση Canadair: Τριήμερο Εθνικό Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις


Τη ζωή τους έχασαν ο κυβερνήτης σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο συγκυβερνήτης, ανθυποσμηναγος Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών.


Νεκροί ανασύρθηκαν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Canadair CL-215 που κατέπεσε στην Κάρυστο, όπου επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στη νότια Εύβοια.

Νεκροί είναι ο κυβερνήτης σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο συγκυβερνήτης, ανθυποσμηναγος Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών.

Το αεροσκάφος κατέπεσε στις 14:52 στον Πλατανιστό Ευβοίας.

- Διαφήμιση -

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει:

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Εμπειρογνώμονας: «Κανένα περιθώριο ζωής μετά την αποκόλληση»

«Δεν είχαν κανένα περιθώριο ζωής οι πιλότοι μετά την αποκόλληση του πλωτήρα από το αεροσκάφος», υποστήριξε ο Παντελής Φραγκούλης, πιλότος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων.

«Το αεροσκάφος πέταξε πάρα πολύ χαμηλά προκειμένου να στοχεύσει ακριβώς στη φωτιά. Το δεξί φτερό προσέκρουσε πάνω σε δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας, μειώθηκε πάρα πολύ η ταχύτητα του αεροπλάνου γιατί ήταν πάνω σε στροφή. Δεν είχε την ταχύτητα να σηκωθεί. Από την στιγμή που χτύπησε ήταν σε στροφή και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο σωτηρίας του αεροσκάφους και του πληρώματος», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.

Ο Παντελής Φραγκούλης υπογράμμισε στο ERTNEWS ότι «Οι πιλότοι βρίσκονται σε «πόλεμο» με τη φωτιά. Οι φωτιές πρέπει να προλαμβάνονται στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν ξεφεύγει η φωτιά και μπούμε σε αυτόν τον «πόλεμο» δηλαδή τα αεροσκάφη να είναι παντού και να σβήνουν τις φωτιές παντού, το προσωπικό κουράζεται. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση προκειμένου να διαχειριστούμε τόσο πολύ δύσκολες καταστάσεις».

Όσο για το συγκεκριμένο αεροπλάνο που έπεσε στην Κάρυστο είπε ότι δεν είχε απολύτως τίποτα αλλά βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και συμπλήρωσε: «είναι δύσκολες οι συνθήκες που πετούν τα αεροπλάνα. Αυτό πρέπει να πούμε και μόνο».

«Όλη την περίοδο, πλην της καλοκαιρινής, οι χειριστές εκπαιδεύονται να κάνουν αυτό το πράγμα και το έχουνε κάνει πάρα πολλές ώρες. Αυτοί οι χειριστές δυστυχώς έτυχαν σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, μία φωτιά η οποία ήταν σε ένα πολύ δύσκολο σημείο», κατέληξε ο Παντελής Φραγκούλης.

Πηγή Φωτογραφίας e-radio.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!