Με προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαξιώνεται η ακίνητη περιουσία χιλιάδων Ελλήνων. Σύμφωνα με αυτό ακυρώνεται κάθε δυνατότητα στους κατόχους οικοπέδων έως 2 στρεμμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων (δηλαδή στη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών χωριών) να χτίσουν.
Οι εκτάσεις αυτές θα χαρακτηρίζονται «μη οικοδομήσιμες».
Δηλαδή χιλιάδες άνθρωποι που αγόρασαν οικόπεδά σε περιοχές που πριν ήταν «οικοδομήσιμες» πληρώνοντας υπέρογκο κόστος και φόρους, θα υποστούν οικονομική καταστροφή!
Πλέον τα οικόπεδα τους χάνουν την αξία τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν πράξει κάτι λάθος.
Φυσικά η πτώση της τιμής της περιουσίας τους σημαίνει ότι θα βρεθούν πρόθυμοι αγοραστές για να την εξαγοράσουν μαζικά με ευτελή χρηματικά ποσά.
Η οριοθέτηση των οικισμών θα γίνει σε τρεις ζώνες:
Α Ζώνη: Αφορά ο εσώτερο – «συνεκτικό» τμήμα του οικισμού (νοείται το τμήμα που αποτελείται από δέκα (10) τουλάχιστον οικοδομές, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους ανά δύο (2) απόσταση έως σαράντα (40) μέτρων)., που είχε δημιουργηθεί πριν το 1923.
Β Ζώνη: Αφορά το συνεκτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.
Β1 Ζώνη: Αφορά το διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα:
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ –
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ
Άρθρο 9
Αρτιότητα
Α. Στη Ζώνη Α του οικισμού καθορίζεται αρτιότητα ως εξής
α) Άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ. και ελάχιστο μήκος προσώπου δεκαπέντε (15) μ. σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.
β) Κατ’ εξαίρεση, τα οικόπεδα μικρών οικισμών, απομακρυσμένων από αστικά κέντρα, όπως ορεινοί, ημιορεινοί, θεωρούνται άρτια εφόσον έχουν ελάχιστο εμβαδόν πεντακοσίων (500) τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους δέκα (10) μ. σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.
Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγουμένης περίπτωσης, θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα που έχουν:
α) Κατά τη δημοσίευση του παρόντος: ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.
β) Κατά την 13.03.1981, ημερομηνία δημοσίευσης του από 02.03.1981 π.δ.: ελάχιστο εμβαδόν τριακόσια (300) τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.
γ) Κατά την 25.07.1979, ημερομηνία δημοσίευσης του από 19.07.1979 π.δ. (Δ’ 401): ελάχιστο εμβαδόν εκατόν πενήντα (150) τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.
δ) Στις ανωτέρω υποπερ. α, β και γ, με το π.δ. οριοθέτησης καθορίζεται και ελάχιστο μήκος προσώπου του οικοπέδου σε κοινόχρηστο χώρο, βάσει της φυσιογνωμίας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της μορφής των οικοπέδων του οικισμού, ως και της από μακρού
χρόνου διαμορφωμένης κατάστασης, για την εξασφάλιση ακώλυτης πρόσβασης στο ακίνητο.
Β. Στις Ζώνες Β και Β1 του οικισμού καθορίζεται αρτιότητα ως εξής:
Άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα με εμβαδόν αρτιότητας από τριακόσια (300) τ.μ. έως δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. και πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ελάχιστου μήκους δέκα (10) μ.
Το εμβαδόν αρτιότητας και το πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο εξειδικεύονται με το π.δ. οριοθέτησης του οικισμού, λαμβάνοντας υπόψη εκείνα που θεωρούνται τα πλέον αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα του και του πολεοδομικού ιστού του.
Αξίζει να αναφερθεί πως περιορισμοί προβλέπονται και σε ό,τι αφορά το ύψος των κτιρίων αλλά και σε άλλες κατασκευές (βλ. θερμοκήπια).
Ειδικά δε για τα τελευταία προβλέπονται τα εξής:
Εντός του ορίου του οικισμού, εξαιρούμενων των Ζωνών Α όλων των οικισμών, επιτρέπεται, στους ακάλυπτους χώρους των ακινήτων, η κατασκευή θερμοκηπίων κηπευτικών προϊόντων οικιακής χρήσης, με τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το ύψος της κατασκευής δεν υπερβαίνει το ένα και
μισό (1,50) μ.,
β) το εμβαδόν δεν υπερβαίνει ανά ιδιοκτησία τα τριάντα (30) τ.μ.,
γ) ο φέρων οργανισμός (σκελετός) του θερμοκηπίου
είναι ξύλινος, μεταλλικός ή συνθετικός και η επικάλυψή
του γίνεται αποκλειστικά από γυαλί ή ελαφριά υλικά.
Δες άμεσα την αξία οποιουδήποτε σπιτιού (Ρίξε μια ματιά!)
Αξία σπιτιού ανά διεύθυνση
Οι φθηνότεροι πάροχοι ενέργειας: Δείτε τη λίστα τώρα
LocalPlan
Συνολικά προβλέπονται 15 κατηγορίες εξαιρέσεων, ενώ οι περιορισμοί δεν θα εφαρμοστούν σε:
Οικισμούς με πληθυσμό άνω των δύο χιλιάδων 2.000 κατοίκων
Σε οικισμούς που εμπίπτουν σε παραθεριστικές παραλιακές περιοχές
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από διάφορους φορείς που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.
Το κύριο επιχείρημά τους είναι πως εν μία νυκτί χιλιάδες οικόπεδα θα μετατραπούν σε… αγροτεμάχια, με τους ιδιοκτήτες τους είτε να μην μπορούν να χτίσουν οτιδήποτε μέσα σε αυτά είτε να βρίσκονται στον «αέρα» όσοι ήδη έχουν βγάλει οικοδομικές άδειες.
«Ότι είναι από 2 στρέμματα και μικρότερο θα θεωρείται πλέον αδόμητο», υποστηρίζουν.
«Θα μειωθούν κατά πολύ τα όρια των οικισμών που έχουν κάτω από 2.000 πληθυσμό. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που είχαν οικόπεδα μέσα σε αυτές τις περιοχές θα γίνουν πλέον χωράφια.
Εμείς μιλάμε για αυτά που είναι ΕΝΤΟΣ οικισμών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αρχανών, Μανώλης Κοκοσάλης.
Στα όσα προβλέπει το ΠΔ αναμένεται να αντιδράσουν συντονισμένα και οι Δήμοι, σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο.