Η σεισμική ακολουθία που πλήττει τη Σαντορίνη οδηγεί σε μαζικές αναχωρήσεις κατοίκων. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, καθώς οι πολίτες εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους, εκφράζοντας φόβους για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου.
Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δικαιολογημένα οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη! Το ίδιο έγινε και στη Μινωική έκρηξη το 1500πΧ!
Η Μινωική έκρηξη
Μινωική έκρηξη ονομάζεται η καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε κατά την Υστεροκυκλαδική Ι περίοδο στη νήσο Στρογγύλη και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Έχει υπολογιστεί ότι ο δείκτης μεγέθους της ηφαιστειακής έκρηξης (VEI – Volcanic Explosivity Index) είναι ίσος με 7 και ο όγκος των υλικών που εκτοξεύτηκαν ήταν περίπου 60 κυβικά χιλιόμετρα. Τα δεδομένα αυτά κατατάσσουν τη Μινωική έκρηξη ως τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη στην ανθρώπινη ιστορία μετά από αυτή στο ηφαίστειο Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815.
Σε σχέση με την εποχή του χρόνου που έγινε η έκρηξη, θεωρείται ότι ήταν τέλος άνοιξης με πρώτες μέρες του καλοκαιριού, καθώς έχουν ανακαλυφθεί στο στρώμα των υλικών της έκρηξης κόκκοι γύρης από ελιές, κωνοφόρα δέντρα, αμπέλια, δημητριακά και άλλα δέντρα και φυτά.