Δήμος Χαλκιδέων-Αρτάκη: Ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Ψυχική Υγεία και ποιότητα ζωής: οι ανάγκες μας σήμερα»


Η Ομάδα Γυναικών Νέας Αρτάκης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας) διοργάνωσε ομιλία- συζήτηση με θέμα: «Ψυχική Υγεία και ποιότητα ζωής: οι ανάγκες μας σήμερα», στο Δημαρχείο της Νέας Αρτάκης.
Ομιλήτρια ήταν η Αρτακιανή Μαρία Βαλήλα, ψυχολόγος – συστημική ψυχοθεραπεύτρια.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν δεκάδες γυναίκες, αλλά και άντρες την ομιλία ενώ μετά αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις, προβληματισμούς και παρεμβάσεις.
Η Μ. Βαλήλα εστίασε στους λόγους που φθείρουν τη σωματική αλλά και την Ψυχική μας Υγεία . Τόνισε την επίδραση της πανδημίας, αλλά και της ανεργίας για πολλά από τα προβλήματα σήμερα, όπως η βία μεταξύ των ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία, η αύξηση των αυτοκτονιών την περίοδο 2009-2012 και άλλα.
Τόνισε ότι σήμερα, με ευθύνη του κράτους, δεν παίρνονται μέτρα για την εξασφάλιση του κοινωνικού, εργασιακού, σχολικού περιβάλλοντος που θα μειώνει τους παράγοντες που δημιουργούν ψυχικές διαταραχές. Αντίθετα, παρά τις αυξημένες ανάγκες για τη στήριξη των ψυχικά πασχόντων η κρατική μέριμνα είναι μηδαμινή με αποτέλεσμα οι πάσχοντες και οι οικογένειες τους να σηκώνουν τεράστιο βάρος. Βάρος το οποίο θα επιδεινωθεί με το νέο Νομοσχέδιο που προωθείται για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, με το οποίο επιχειρείται η κατάργηση της Δημόσιας και Δωρεάν Ψυχικής Υγείας.

Επίσης, η Μ. Βαλήλα σημείωσε πως σε αυτή την κατάσταση διέξοδος για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους δεν αποτελεί ο ατομικός δρόμος, αλλά η συλλογικότητα και η διεκδίκηση μέσα από τις ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, τους συλλόγους γονέων, τα εργατικά σωματεία.
Από τις παρεμβάσεις ξεχώρισε η παρέμβαση της Μαρίας Στούπα, Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας όπου τόνισε την ανάγκη οι γονείς με παιδιά με αυτισμό να μην κλειστούν στον εαυτό τους, η λύση δεν είναι να κρύψουμε το πρόβλημα, αλλά μέσα από τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης για τα παιδιά μας. Επίσης, η Χαρά Σβολιαντοπούλου, κοινωνική λειτουργός και εργαζόμενη στο ΚΕΔΑΣΥ Εύβοιας έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ελλείψεις στην ειδική αγωγή, όπου παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπαίνουν σε λίστα αναμονής που φτάνει ως και τα δύο χρόνια!
Τέλος, από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για δημιουργία δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ν. Αρτάκη που να περιλαμβάνει και τμήμα Ψυχικής Υγείας

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!