Εύβοια: 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944» – Η τραγική ιστορία του Ολοκαυτώματος -Η διοργάνωση

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση πέρσι, επαναλαμβάνεται και φέτος ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών της 24ης Μαΐου 1944 από τα Γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. 

Ειδικότερα, οι αγώνες, απόστασης 10.2 km, 4.5 km και 1.5km, διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Προέδρων από τα χωριά Πύργος, Ανδρωνιάνοι και Γιάννηδες. Χωριάτα οποία συμμετείχαν και είχαν θύματα στα γεγονότα του Μαΐου 1944. 

Οι αγώνες θα περιλαμβάνουν:

- Διαφήμιση -
  • Δρόμο θυσίας 10,2 Km (Σάββατο, 18 Μαΐου 2024)
  • Δρόμο θυσίας 4.5 Km (Σάββατο, 18 Μαΐου 2024)
  • Δρόμος θυσίας μαθητών 1.5 Km (Κυριακή, 19 Μαΐου 2024)

Δείτε μέρος της διαδρομής στο βίντεο που ακολουθεί.

Εκτός από τους αγώνες, διοργανώνεται το Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00 Συναυλία Μνήμης «Κακολύρι 1944» στο Σχολείο Ταξιαρχών, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος Κοινοί Θνητοί 

Η τραγική ιστορία του Καλοκυρίου

Στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (ή Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας έζησε την τραγικότερη μέρα της σύγχρονης ιστορίας του. Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο Κακολύρι και επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή σφαγή και καταστροφή του.Οι Γερμανοί -συνοδεία και των Ταγμάτων Ασφαλείας- άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες, ακόμα και 14χρονους εφήβους. Συγχρόνως με τις συλλήψεις, προέβαιναν σε εμπρησμούς των σπιτιών, σε ξυλοδαρμούς και σε απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές.Εντός του χωριού εξελίχθηκαν σκηνές βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς· ακόμα και κατά των γυναικών και των παιδιών. Οι συλληφθέντες άντρες, υπό την απειλή όπλων και ξυλοκοπημένοι, οδηγήθηκαν στην πλατεία του χωριού. Κατόπιν, πεζοί και δεμένοι με σκοινιά μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια των Ες-Ες, στις Κονίστρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού από γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «γέφυρα Καδίου–Γιάννηδων». Μαζί με τους Κακολύριανους -την ίδια ημέρα και στην ίδια τοποθεσία- εκτελέστηκαν 6 ακόμα κάτοικοι των γειτονικών χωριών, από τον Πύργο, τους Ανδρονιάνους, το Βίταλο και το Ωρολόγιο, συνολικά 30 αθώοι άνθρωποι, άμαχοι.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!