Η εντυπωσιακή “ροζ πανσέληνος” του Απριλίου ή «πασχαλινό φεγγάρι» θα μας χαρίσει ένα μοναδικό ουράνιο θέαμα την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Η «ροζ πανσέληνος» ή «Πασχαλινό Φεγγάρι» όπως είναι γνωστή η πανσέληνος του Απριλίου αναμένεται να κάνει την επιβλητική της εμφάνιση την Τετάρτη 24 Απριλίου χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους ρομαντικούς αλλά και όσους αγαπούν να θαυμάζουν τον ουρανό και τα θεάματά του. Η καλύτερη στιγμή της «ροζ πανσελήνου» που αξίζει να την αιχμαλωτίσετε και φωτογραφικά θα είναι στις 02:49 ώρα Ελλάδος.

Ροζ πανσέληνος: Το πρώτο φωτεινό ολόγιομο φεγγάρι της Άνοιξης
Η «ροζ πανσέληνος» πήρε το όνομά της από τα ροζ αγριολούλουδα phlox που είναι ενδημικά της Βόρειας Αμερικής και είθισται να ανθίζουν αυτό τον μήνα. Σύμφωνα με το Farmers’ Almanac, τα αγριολούλουδα αυτά προσελκύουν πεταλούδες που προαναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης.

Σημειώνεται ότι τα ονόματα όλων των πανσελήνων προέρχονται από τα φυσικά φαινόμενα, την χλωρίδα και την πανίδα που παρατηρείται κατά την εκάστοτε εποχή που λαμβάνει χώρα η πανσέληνος.

«Ροζ Πανσέληνος» ή «Πασχαλινό Φεγγάρι»: Πού οφείλεται η ιδιαίτερη ονομασία του
Το «Ροζ Φεγγάρι» ονομάστηκε έτσι λόγω ενός φυτού με ροζ άνθη, που υπάρχει σε αφθονία στο φυσικό τοπίο της Βορειοανατολικής Αμερικής κατά το μήνα Απρίλιο, ονόματι «Phlox subulata». Το όνομα «Πασχαλινό Φεγγάρι» καθορίζεται από την εαρινή ισημερία.

Όταν η πανσέληνος του Απριλίου πέφτει πριν από την εαρινή ισημερία, ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», ενώ όταν λαμβάνει χώρα μετά την ισημερία, όπως συμβαίνει και φέτος λέγεται «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Η πανσέληνος του Απριλίου έχει και άλλες ονομασίες:
• Το Φεγγάρι που σπάει τον πάγο
• Το Φεγγάρι των φυτών και των θάμνων
• Το Φεγγάρι που τα ρεύματα είναι και πάλι πλωτά
• Το Φεγγάρι που εμφανίζεται το κόκκινο γρασίδι
• Το Φεγγάρι του βατράχου
Η επόμενη πανσέληνος, γνωστή και ως το «φεγγάρι των λουλουδιών», θα φτάσει στο αποκορύφωμα της στις 23 Μαΐου.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!