By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Notification ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>> ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
>>> Η ιστορία πίσω από τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Κοινοποίησε:
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Search
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
Follow US
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα > Ειδήσεις > Κοινωνία > Η ιστορία πίσω από τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
ΚοινωνίαΠολιτισμός

Η ιστορία πίσω από τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

31/12/2023
Δημοσιεύτηκε 31 Δεκεμβρίου 2023
Κοινοποίησε:
Κοινοποίησε:

Τα κάλαντα είναι, ίσως, μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων γιατί εκτός του γεγονότος ότι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των εορτών των Χριστουγέννων είναι το έθιμο που αφορά, όσο κανένα άλλο, τα παιδιά.
Γιατί όπως και να το κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα δεν γίνονται.

Ο ενθουσιασμός της προηγούμενης νύχτας, που εσύ και η εκλεκτή παρέα σου, γιατί ναι φίλους μπορεί να είχες πολλούς αλλά για κάλαντα πήγαινες μόνο με τους κολλητούς, καταστρώνατε στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της επιχείρησης “κάλαντα”. Ναι στρατηγικό σχέδιο, μιας και κανονίζατε από την προηγουμένη ή τις προηγούμενες μέρες την ώρα της μεγάλης συνάντησης, τη διαδρομή, τα στενά τα σπίτια κλπ, όλα αυτά γιατί θυμόσασταν από την προηγούμενη φορά ποιοι σας έδωσαν το πιο γερό “χαρτζιλίκι” και ποιοι ήταν ψιλικατζήδες.

Η αλήθεια είναι ότι τα κάλαντα τα περίμενες με ανυπομονησία για δυο λόγους, ο πρώτος είχε να κάνει με τον χαβαλέ που θα κάνατε με τους φίλους, έχοντας πάρει σβάρνα τα στενά της περιοχής, φορώντας τόσα πολλά ρούχα κάτω από το μπουφάν, που δεν μπορούσατε να κουνηθείτε. Και ο δεύτερος λόγος είναι το χαρτζιλίκι που είχες βάλει στόχο να μαζέψεις, για να αγοράσεις εκείνο το ηλεκτρονικό παιχνίδι που ζητούσες για καιρό ή εκείνο το CD player ή οτιδήποτε είχες βάλει στο μάτι. Αυτή ήταν η ευκαιρία να το αποκτήσεις με τα δικά σου χρήματα. Τα χρήματα από τα κάλαντα ήταν ιερά, καθώς τα έβγαζες με τον “ιδρώτα” σου και δεν σήκωνες κουβέντα για το πως θα τα ξοδέψεις. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ;

Οι λαογράφοι κάνουν λόγο για εθιμικά τραγούδια του λαού που ψάλλονται από μικρά παιδιά και από ώριμους άνδρες τα Χριστούγεννα, τη Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Οι καλαντιστές τριγυρνούν είτε κατά μόνας είτε σε ομάδες και επισκέπτονται οικίες, καταστήματα, δημόσιους χώρους κλπ με τη συνοδεία του πατροπαράδοτου σιδερένιου τριγώνου αλλά ενίοτε και άλλων μουσικών οργάνων.

Τα κάλαντα ξεκινούν κυρίως με χαιρετισμό στη συνέχεια αναγγέλλουν τη μεγάλη χριστιανική εορτή που φθάνει και καταλήγουν σε ευχές. Χαρακτηριστική είναι η γλώσσα στην οποία ψάλλονται, που είναι καθαρεύουσα, αποδεικνύοντας την άμεση σύνδεσή του με τους Βυζαντινούς χρόνους και τις Καλένδες του Ιανουαρίου που γιορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Οι στοίχοι από τα τραγούδια των καλάντων εξιστορούν μυθοποιημένα τα ιστορικά γεγονότα, αναφέρονται σε μια σειρά εθίμων και δοξασιών του λαού, όπως τα περί καλικάτζαρων και άλλα. Οι καλαντιστές με αυτό τον τρόπο εύχονται υγεία, χαρά, καλή σοδειά, και το σπίτι να ΄ναι στέρεο και γερό, για να στεγάζει την ευτυχία και την προκοπή όσων το κατοικούν.

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα κάλαντα είναι το μοναδικό έθιμο που διατηρείται ακόμη ακέραιο και ανθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, αστική και επαρχιακή. Σε αντίθεση με άλλα έθιμα, τοπικά ή γενικότερου χαρακτήρα που απειλούνται με εξαφάνιση. Συναντώνται μάλιστα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, σε αμέτρητες παραλλαγές και αντιστοιχούν στον τοπικό κάθε περιοχής χαρακτήρα.

Παρόλα, αυτά ο μεγάλος αριθμός των διαφόρων παραλλαγών εξανάγκασε να διακρίνονται σε εθνικά ή αστικά και στα τοπικά ή παραδοσιακά κατά περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έχουν καταμετρηθεί περισσότερες από τριάντα παραλλαγές μόνο στον Ελλαδικό χώρο. Σήμερα εκτός των παραπάνω έχουν εισαχθεί και διάφορα αγγλοσαξωνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία έχουν μεταγλωττιστεί στα ελληνικά και χρησιμοποιούνται κάποιες φορές επιπρόσθετα με τα παραδοσιακά.

Ενώ, η ημέρα που ψάλλονται τα κάλαντα σε ορισμένες περιοχές ονομάζονται “Κάλαντα” (Κόλιντα, Κόλεντας, Κόλιαντας) με εξαίρεση τη Μήλο που ψέλνονταν μόνο τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συντασσόμενα κάθε φορά νέα κάλαντα, με τα οποία όμως ζητούσαν οικονομική συνδρομή για κάποιο κοινωνικό σκοπό, όπως για παράδειγμα η ανέγερση ή η επιδιόρθωση ναού. Με τα κάλαντα παρομοιάζονται και οι σχετικές “μαντινάδες” της Κρήτης ή “κοτσάκια” της Νάξου.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως όταν δεν υπήρχε φιλοδώρημα ή ήταν ευτελές τότε τα παιδιά συνέχιζαν με πολύ δυνατή φωνή έξω από την οικία λέγοντας:

  • “Αφέντη μου στη κάπα σου χίλιες χιλιάδες ψείρες, άλλες γεννούν,
  • άλλες κλωσούν κι άλλες αυγά μαζώνουν!”
  • Τα κάλαντα στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο

Τα κάλαντα φέρουν το όνομα από τις καλένδες του Ιανουαρίου της Ρωμαϊκής εποχής, δηλαδή τη πρωτοχρονιά. Από τον 2ο π.Χ. αιώνα η πρωτοχρονιά ξεκίνησε να γιορτάζεται τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι τότε γιορταζόταν Μάρτιο. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι προέρχονται από το γνωστό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων της Ειρεσιώνης.

Αργότερα, στο Βυζάντιο, τα κάλαντα διατηρήθηκαν ως έθιμο και αφομοιώθηκαν από τον Χριστιανισμό. Επειδή, όμως κατά τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια η εκκλησία προσπαθούσε να περιορίσει και εκτοπίσει όλες τις μεγάλες γιορτές, θέλοντας να απαγορεύσει τις ειδωλολατρικές τελετές και γιορτές της Πρωτοχρονιάς, μετέβαλλε σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό χαρακτήρα των καλάντων. Έτσι, τα κάλαντα απέκτησαν μιαν επίφαση χριστιανική, την οποίαν διατηρούν μέχρι και σήμερα. Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα αποτελούν μια δοξασία στη θεία γέννηση του Χριστού, η οποία εξιστορείται από τους του στοίχους τους.
“Εν τω σπηλαίω τίκτεται,

ΕΝ ΒΗ- ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΤΗ ΠΟΛΕΙ…”

  • Εκείνο που έμεινε αμετάβλητο από την αρχαιότητα, όσον αφορά το έθιμο, είναι το φιλοδώρημα. Σήμερα είναι χρηματικό ποσό κυρίως. Παλαιότερα όμως, ή και τώρα ακόμη στην επαρχία, η νοικοκυρά κέρναγε φαγώσιμα τους καλαντιστές. Γλυκά, πίτες, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια. Στην πραγματικότητα τα κάλαντα ως έθιμο είναι παλαιότερα κι από την ονομασία τους ακόμη.
  • Στο παρελθόν οι καλαντιστές κρατούσαν χάρτινο ομοίωμα καραβιού σε συσχετισμό με το πλοίο των Ανθεστηρίων της αρχαιότητας. Υπενθυμίζεται πως το καράβι είναι το Ελληνικό παραδοσιακό στόλισμα, μιας και το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δένδρου με τη φάτνη αποτελεί ξενόφερτη συνήθεια στην Ελλάδα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο προέρχεται από τις καθολικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
  • Το καράβι κατά την αρχαιότητα συμβόλιζε τον ερχομό του Διονύσου που ήταν εκτός των άλλων και Θεός της βλάστησης. Με τον συγκεκριμένο συμβολισμό γινόταν επίκληση στον Διόνυσο για βλάστηση της γης, για καρποφορία και καλή σοδειά προς όφελος των καλλιεργητών.

Τα παράξενα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Οι στίχοι στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι τουλάχιστον παράξενοι, καθώς δεν μοιάζουν να έχουν ιδιαίτερη σύνδεση με τη γιορτή, μιας το μόνο στοιχείο είναι ο Άγιος Βασίλης. Αναζητώντας λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει με τους στίχους του τραγουδιού, που αποτελούσαν ένα συνεχές σαρδάμ όταν τα ψέλναμε παιδιά, βρήκαμε την ιστορία και το θρύλο πίσω από αυτούς. Σύμφωνα με το θρύλο, που ταξιδεύσει μέχρι το Μεσαίωνα πρόκειται για μια ιστορία αγάπης. 
Κατά το μεσαίωνα οι άνθρωποι των χαμηλών στρωμάτων, δεν είχαν δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες. Οι μόνες μέρες που δικαιούνταν ήταν στις γιορτές. Εκεί τους τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια. 

Έτσι, στους στίχους του τραγουδιού το παλληκάρι, μέσω του τραγουδιού, την αποκαλεί ψηλή δενδρολιβανιά, επειδή φορούσε τα ψηλά κωνικά καπέλα της εποχής. Την παρομοιάζει με τον θόλο της εκκλησίας, τόσο ψηλή. Διερωτάται, γιατί δεν τον καταδέχεται. Την θεωρεί φτιαγμένη από ζάχαρη. 
Οι στίχοι του τραγουδιού, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, είναι παραλλαγμένο, με αποτέλεσμα η ιστορία πίσω από το τραγούδι να έχει χαθεί, δίνοντας τη μεγαλύτερη έμφαση στον Άγιο Βασίλη, αγνοώντας το νόημα των υπόλοιπων στίχων.
“Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά ψηλή μου δεντρολιβανιά
Κι αρχή καλός μας χρόνος εκκλησιά με τ” άγιο θόλο
Άγιος Βασίλης έρχεται και δε μας καταδέχεται
από την Καισαρεία συ σ” αρχόντισσα κυρία
Βαστάει πένα και χαρτί Ζαχαροκάντυο ζυμωτή

#Δήμος ΧαλκιδέωνΕύβοιαΚάλαντα ΠρωτοχρονιάςΚάλαντα ΧριστουγέννωνΟρθοδοξίαπαραδοσιακά κάλαντα
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copy Link Print
Κοινοποίησε:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για την ενίσχυση του Γηροκομείου Λίμνης της Ι.Μ. Χαλκίδας!Οι λεπτομέρειες και η σχετική απόφαση ΕΔΩ>>>
- Διαφήμιση -
'Ελα Σκύρο'Ελα Σκύρο
Skyros Sports Festival
Skyros Sports Festival
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Αστυνομικά

Εύβοια-ΣΟΚ: Αγνοείται γυναίκα-Πήγε στην στάση να πάρει το λεωφορείο και εξαφανίστηκε -Όλες οι πληροφορίες (αποκλειστικό)

Εύβοια: Οι πρώτες εικόνες από το τροχαίο δυστύχημα με τον νεκρό άνδρα-Εύβοια-(Πως συνέβη αποκλειστικές πληροφορίες)
Εύβοια-Προσοχή: Το έσκασαν άλογα- Περιπλανούνται μέσα σε δρόμους και γειτονιές – Στο κατόπι τους η Αστυνομία, για την αποφυγή ατυχήματος (4 βίντεο)
Εύβοια: Σοβαρό τροχαίο με μπετονιέρα – “Κόπηκε” στα δύο το όχημα πάνω σε στροφή
Χαλκίδα-Θλίψη: Έφυγε από την ζωή ένας πολύ αγαπητός άνθρωπος, εκπαιδευτικός και με μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό

eviaonline.gr Social Media

Για να είστε πάντα EVIA online
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
Taekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣTaekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣ
- Διαφήμιση -
La strada Diverso Restaurant by XarisisLa strada Diverso Restaurant by Xarisis
- Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου -
Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνιαΙερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνια

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

ΚΤΕΛ Νομού Ευβοίας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

- Διαφήμιση -
AKFA chemicals - ΧαλκίδαAd image
- Διαφήμιση -
Kaneloriza (κανελόριζα)Kaneloriza (κανελόριζα)
- Διαφήμιση -
Γύρος Grill Ψητοπωλείο ΧαλκίδαΓύρος Grill Ψητοπωλείο Χαλκίδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Eurovision 2025: Απόψε η Ελλάδα με την Κλαυδία στον Β’ ημιτελικό – Η σκηνική ανατροπή με το φόρεμα που συζητιέται (βίντεο)
15 Μαΐου 2025
Εύβοια: “Αγριεύει” ο καιρός με τον «Ines» – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες
15 Μαΐου 2025
Σοκ – Αστυνομικοί βρήκαν μωρό δίπλα σε σκουπίδια στον Άλιμο
14 Μαΐου 2025
Ρώμη: Πάπας Λέων ο 14ος – Ο μαθηματικός που έγινε θεολόγος…
8 Μαΐου 2025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κοινωνία

Θλίψη στην Εύβοια: Έφυγε από τη ζωή γνωστός γιατρός

eviaonline Newsroom
13 Αυγούστου 2023
Ορθοδοξία

Χαλκίδα: Με λαμπρότητα η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από τη Λέσβο (βίντεο-φωτο)

eviaonline Newsroom
11 Ιανουαρίου 2025
Ορθοδοξία

Εορτολόγιο: Τα ονόματα που εορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου

eviaonline Newsroom
12 Ιουλίου 2024
Κοινωνία

Εύβοια: Ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι με φωτιές, μουσική και κεράσματα για όλους

eviaonline Newsroom
11 Φεβρουαρίου 2024
Κοινωνία

Χαλκίδα: Διαμαρτυρία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών

eviaonline Newsroom
9 Απριλίου 2024
Οικονομία

Εύβοια: Έρχονται πληρωμές αποζημιώσεων στους ψαράδες – Ποιοι δικαιούνται χρήματα

eviaonline Newsroom
11 Αυγούστου 2023
Προηγούμενο Επόμενο
EVIAONLINE logo
Για να είσαι Online στις Εξελίξεις!!! Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα!

Η Εύβοια πάντα Online στις Εξελίξεις!

Eviaonline.gr

Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα! Evia Online

eviawoman logo
Evia Woman - eviawoman.gr - Η Εύβοια στα καλύτερά της!
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Follow US
EVIAONLINE © eviaonline.gr - All Rights Reserved.
EVIAONLINE logo
Welcome Back!
Username or Email Address
Password

Lost your password?