Ερώτηση Γιώργου Μαρίνου στη βουλή, για την επικίνδυνη κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Επανερχόμαστε με ερώτηση για το Νοσοκομείο Χαλκίδας, γιατί στην πράξη αποδεικνύεται πως είναι σε πορεία διαρκούς όξυνσης τα προβλήματα της λειτουργίας και στελέχωσης του Νοσοκομείου με σοβαρές συνέπειες σε βάρος των ασθενών, των γιατρών, των νοσηλευτών και γενικότερα των εργαζομένων που ασκούν τα καθήκοντα τους σε αντίξοες συνθήκες.
Το Νοσοκομείο Χαλκίδας λειτουργεί με Οργανισμό του 2012 που αφορούσε το παλιό Νοσοκομείο και οι 2 τροποποιήσεις του Οργανισμού σε καμία περίπτωση δε καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες του τριπλάσιου σε μέγεθος κτιρίου του Νέου Νοσοκομείου. Μάλλον μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργούν καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων και της Ε.Ι.Ν.Ν.ΕΥΒ, έγινε αύξηση στον αριθμό των κρεβατιών από 256 σε 310, στην τροποποίηση – συμπλήρωση του Οργανισμού στις 6/07/2020, χωρίς το ανάλογο προσωπικό, ενώ συστήθηκαν 18 θέσεις ειδικευμένων γιατρών και καταργήθηκαν 2 θέσεις γιατρών.
Ακόμα και με τον Οργανισμό του 2012 παραμένουν πάνω από 250 κενές οργανικές θέσεις (137 νοσηλευτικού προσωπικού και 76 διοικητικής διεύθυνσης, 40 κενές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου), οι οποίες καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό, του οποίου οι συμβάσεις λήγουν στο τέλους του χρόνο. Ενώ στους γιατρούς υπάρχουν 23 κενές οργανικές θέσεις.
Πάνω από 40% είναι το προσωπικό στο Νοσοκομείο που δουλεύει με διάφορες σχέσεις εργασίας (συμβάσεις ΟΑΕΔ – επικουρικοί- Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου).
Την ίδια στιγμή:
- Υπάρχουν 65 συνταξιοδοτήσεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων από το καλοκαίρι του 2020 και μέχρι σήμερα, ενώ έως τέλος του 2023 αναμένονται και άλλες.
- Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αποχωρήσει περίπου 20 ειδικευμένοι γιατροί (μόνιμοι και επικουρικοί), όλων των ειδικοτήτων, με συνταξιοδότηση ή με προσλήψεις από άλλα νοσοκομεία ή ακόμα για άσκηση ιδιωτικού έργου.
- 40% του προσωπικού είναι με διαφόρων μορφών συμβάσεις (δηλ. γύρω στα 280 άτομα είναι με συμβάσεις), που λήγουν τέλος του 2023.
- Υπάρχουν παραιτήσεις από συμβασιούχους που δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε τόσο εξαντλητικούς ρυθμούς.
- Απολύθηκαν από το νοσοκομείο 40 περίπου εργαζόμενοι στη Φύλαξη και στην Καθαριότητα και δόθηκαν σε Εργολαβικές εταιρείες, ενώ μπήκε εργολάβος και στην Τεχνική Υπηρεσία.
- Λειτουργούν νοσηλευτικά τμήματα των 48, 36, και 34 κλινών με 2-3 νοσηλευτές στη βάρδια, όπως η Παθολογική, η Χειρουργική και η Μικτή κλινική.
- Λειτουργεί Καρδιολογικό τμήμα και Μονάδα εμφραγμάτων μαζί, με κοινό προσωπικό, γιατί δεν φαίνεται στον Οργανισμό του 2012 η Μονάδα Εμφραγμάτων.
- Υπάρχουν μόλις 20 νοσηλευτές, σε κύκλο βάρδιας, για 8 κλίνες στη ΜΕΘ (πάλι πιο κάτω από το νέο όριο της κας Γκάγκα για τις ΜΕΘ) και χωρίς την ανάλογη στελέχωση με βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Επί μήνες η ΜΕΘ λειτουργούσε 12 κλίνες με 24 νοσηλευτές, αναλογία εγκληματική.
- Λειτουργούν 3 από τις 6 χειρουργικές αίθουσες, ενώ υπάρχουν στη λίστα εκατοντάδες τακτικά χειρουργικά περιστατικά, όλων των ειδικοτήτων, για να χειρουργηθούν και πολλά επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο.
- Από τις 8 θέσεις γιατρών των ΤΕΠ υπάρχουν 3 ειδικευμένοι γιατροί.
- Αρκετές φορές η μέρα κλείνει και δεν υπάρχει κλίνη για νέο ασθενή. Περιστατικά παραμένουν στις κλινικές με το εξιτήριο στο χέρι καθώς δεν υπάρχει ασθενοφόρο να τους διακομίσει στο σπίτι τους. Περιστατικά που έρχονται παραμένουν στα ΤΕΠ μέχρι να βρεθεί κλίνη.
- Η κλινική covid του Νοσοκομείου λειτουργεί με λιγοστό προσωπικό και νοσηλεύει όλων των ειδών τους ασθενείς, μάλιστα υπάρχουν μετακινήσεις προσωπικού από τη ΜΕΘ στην κλινική covid.
Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας που επιδρά καθοριστικά στην επιδείνωση των αναγκαίων υπηρεσιών στους ασθενείς και στην αβάσταχτη εντατικοποίηση της δουλειάς του υγειονομικού προσωπικού.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά και να στελεχωθεί πλήρως το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό, να εφαρμοστεί νέος Οργανισμός που να καλύπτει όλες τις ανάγκες και να λειτουργούν πλήρως όλα τα τμήματα,
- Το ΕΚΑΒ να στελεχωθεί πλήρως με το κατάλληλο πλήρωμα και να προμηθευτεί νέα, σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό οχήματα.
- Να μονιμοποιηθεί το 40% των εργαζομένων που βρίσκεται σε διάφορες σχέσεις εργασίας.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω