“Ξεσπά” ο Ιατρικός Σύλλογος Ευβοίας για την μετακίνηση ιατρών του Κ.Υ Ψαχνών στο Γ.Ν Χαλκίδας

Πρόσφατα μας κοινοποιήθηκε απόφαση της 5ης ΥΠΕ για μετακίνηση Γενικών Ιατρών του Κέντρου Υγείας Ψαχνών στο ΤΕΠ του Γ.Ν.Χαλκίδας για κάλυψη εφημεριών. Παρόμοιες ” παράτυπες ” αποφάσεις έχουν γίνει πλέον καθεστώς αφού τα κενά που υπάρχουν στο Νοσοκομείο δεν είναι προσωρινά λόγω εκτάκτων συνθηκών, αλλά μόνιμα και διαχρονικά (10 χρόνια τουλάχιστον).
Δυστυχώς μετά από 3 χρόνια πανδημίας και εργασιακής εξουθένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών το ΤΕΠ του Γ.Ν. Χαλκίδας ενισχύθηκε με (1) έναν Επικουρικό Ιατρό ενώ παραμένουν οι ελλείψεις στις υπόλοιπες Κλινικές!!!

Η τακτική “χρησιμοποίησης ” των συναδέλφων από Κέντρα Υγείας σε “μπαλώματα” αυτών των κενών όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι Γενικοί Ιατροί δεν προορίζονται να απασχοληθούν σε Ιατρείο “Διαλογής και Πρωτοβάθμιας Αντιμετώπισης περιστατικών “, αλλά ως οι μοναδικοί ειδικευμένοι – υπεύθυνοι στο ΤΕΠ. Δηλαδή χωρίς την παρουσία Ιατρού “με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση σε επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και συντονισμό έργου εφημερίας” .

Τελευταία ανακλήθηκε η εγκύκλιος της κ. Γκάγκα για “εφημερίες τομέα” μετά από αντιδράσεις σύσσωμης της Ιατρικής κοινότητας.

- Διαφήμιση -

Καιρός να γίνει το ίδιο και με τη “χρησιμοποίηση” των Γενικών Ιατρών σε θέσεις Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Νεφρολόγου, Ουρολόγου, Ορθοπαιδικού, και ΤΕΠ, πέραν δηλαδή από τα όρια του γνωστικού τους αντικειμένου.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ:

  • Καταδικάζει απερίφραστα την πρακτική των μετακινήσεων για κάλυψη πάγιων αναγκών και χωρίς τη συναίνεση των Ιατρών.
  • Ζητά την άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων του ΤΕΠ και την παροχή κινήτρων για τη στελέχωσή τους από το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Προτείνει την ενδυνάμωση και 24ωρη λειτουργία δομών ΠΕΔΥ αστικού τύπου ώστε να δοθεί διέξοδο στους πολίτες για αμεσότερη αντιμετώπιση περιστατικών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με παράλληλη αποσυμφόρηση του ΤΕΠ Γ.Ν.Χαλκίδας.
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!