Στις 27, 28 και 29 Μαρτίου μαθητές/τριες της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Κανήθου συμμετείχαν σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Πάτρα για να λάβουν μέρος στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» που διοργάνωσε το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα την τοπική ιστορία.
Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 οι μαθητές/τριες μετέβησαν στο Πειραματικό Λύκειο στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου στο πλαίσιο του συνεδρίου παρακολούθησαν τις εργασίες των υπολοίπων σχολείων και στη συνέχεια οι μαθητές/τριες παρουσίασαν την εργασία του σχολείου μας για την οποία εργάστηκαν μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου με τίτλο «Ιχνηλατώντας το Βυζαντινό αποτύπωμα στην πόλη μου, τη Χαλκίδα», που στόχο είχε να αναδείξει τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν της πόλης μας.
Τους/τις μαθητές/τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί, Μοσχάκη Αθήνα, Κατσίμπα Στεφανία, Καρατζά Παναγιώτα και Τακέλα Δήμητρα.
Κατά την πρώτη μέρα, 27 Μαρτίου 2025, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος. Την Αρχαία Ολυμπία όπου ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από ξεναγό. Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, όπου περιηγήθηκαν στα εκθέματα και θαύμασαν από κοντά τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά που φιλοξενεί, και τέλος την ίδια μέρα προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγίου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα.
Η συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο ήταν μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία για τα παιδιά μας καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τις παραδόσεις άλλων περιοχών και να αλληλοεπιδράσουν με μαθητές/τριες από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές, συνεργατικές τους δεξιότητες αλλά και να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων. Ακόμη έγιναν οι ίδιοι πρεσβευτές και παρουσιαστές των μνημείων της πόλης της Χαλκίδας, αφού έγιναν κοινωνοί στοιχείων της Τοπικής μας Ιστορίας και μελέτησαν πηγές.
Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές του Συνεδρίου και ιδιαίτερα στον βασικό συντελεστή, εκπαιδευτικό του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών, αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας, κ. Ευάγγελο Κυριακουλόπουλο, που έδωσαν την ευκαιρία και το βήμα στους/στις μαθητές/τριες να μιλήσουν για τον τόπο τους.