Συμμετοχή 2ου ΓΕΛ Χαλκίδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ (KA220) με την ονομασία “E.A.R.T.H” Learning/Teaching/Training Activity στην Ισλανδία (Garðabær)) “ Renewable energy and Tourism ”
Με την επίσκεψη στο σχολείο Fjolbrautaskolinn í Gardabae της Garðabær (Ισλανδία) από 14 μέχρι 21 Απριλίου 2024, οι Μαθητές και Εκπαιδευτικοί του2ου ΓΕΛ Χαλκίδας ολοκλήρωσαν ακόμη ένα Ευρωπαικό Πρόγραμμα ERASMUS+(KA2022-1-IS01-KA220-SCH-000086050 με τίτλο: “Essence of Agricultural and Rural Touristic Hospitality” (E.A.R.T.H.))
Το πρόγραμμα αυτό στο οποίο συμμετείχαν επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ισλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Πορτογαλία είχε ως θέμα “Renewable energy and Tourism”.
Καθώς η Ισλανδία είναι μια μικρή χώρα (με παγετώνες, ηφαίστεια, θερμοπίδακες, καταρράκτες…) που εκμεταλλεύεται πλήρως την γεωθερμία οι μαθητές επισκέφθηκαν σχετικές εταιρίες αλλά και περιοχές όπου τα γεωλογικά φαινόμενα και τα φαινόμενα της γεωθερμίας είναι φανερά και εκμεταλλεύσιμα.
Επίσης επισκέφθηκαν και μια επιχείρηση όπου η εκμετάλλευση των παραγομένων προϊόντων των αλιεύσιμων ψαριών είναι 100%
Οι μαθητές συμμετείχαν σε επισκέψεις παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε workshops και άλλες δραστηριότητες . Με βάση τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν από τις επισκέψεις και μια ενημέρωση στο Εργαλείο CANVAS πραγματοποίησαν τις εργασίες τους (σχεδίαση StartUp εταιρειών) σχετικές με το θέμα της δράσης.
Στα πλαίσια της σχεδίασης μιας καινοτόμου ιδέας και δημιουργίας μιας StarUp επιχείρησης, οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να θυμηθούν την χρήση του Business Model CANVAS με την βοήθεια video και με παρουσίαση-ερωτηματολόγιο (σχεδιασμένο με KAHOOT) που είχε ετοιμάσει η ελληνική ομάδα των καθηγητών.
Μετά από την παρουσίαση μιας ισλανδικής StartUp από τον εμπνευστή και διευθύνοντα σύμβουλο οι μαθητές σε πολυεθνικές ομάδες σχεδίασαν και παρουσίασαν με την βοήθεια του Business Model CANVAS την ιδέα τους.
Συγκεκριμένα, οι ιδέες για StartUp εταιρείες αφορούσαν :
- Solar Energy for the Future (ένα διαδραστικό μουσείο όπου οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά για την ηλιακή ενέργεια).
- Green Lava (μια επιχείρηση που εκτρέφει αλιεύματα που προέρχονται από θερμές μεσογειακές περιοχές, με τη χρήση γεωθερμικής θερμότητας, η οποία αξιοποιείται από το μάγμα).
- Icebag (μια επιχείρηση που δημιουργεί τσάντες με βιώσιμα υλικά που μπορούν να διακοσμηθούν με μοναδικά patches που αντιπροσωπεύουν τα αξιοθέατα της Ισλανδίας).
- TorfHome – Πράσινη Σύγχρονη Φύση (μια μοναδική και ενδιαφέρουσα ιδέα που συνδυάζει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παλιομοδίτικη διαμονή και υγιεινό τρόπο ζωής).
Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους διδάσκοντες του ισλανδικού σχολείου αξιολόγησε και απένειμε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη startup στο “ TorfHome – Πράσινη Σύγχρονη Φύση” μια ιδέα του μαθητή μας Κωνσταντίνου Δεληγιάννη.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας το Reykyavik.
Στην μετακίνηση συμμετείχαν
οι μαθήτριες/μαθητές
Δημήτριος Γιαμάς
Κωνσταντίνος Δεληγιάννης
Δέσποινα Μεταξά
Σοφία Σταθάκη και
Σταμάτιος Τάραμας
και οι εκπαιδευτικοί
Χρυσούλα Ζαλακώστα
Αθηνά Τριανταφύλλου