Χαλκίδα: Συμμετοχή 2ου ΓΕΛ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ (KA220)

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Χαλκίδας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπαίδευσης Erasmus+ (KA2022-1-IS01-KA220-SCH-000086050) με τίτλο:“Essence of Agricultural and Rural Touristic Hospitality” (E.A.R.T.H.) φιλοξενήθηκαν από 6 μέχρι 11 Νοεμβρίου 2023, στο σχολείο Primary school Antun Kanizlic της Požega στην Κροατία. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ισλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Πορτογαλία.


Το θέμα της δράσης ήταν “ Bio-Agriculture and Tourism ”.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε επισκέψεις παραγωγικών δραστηριοτήτων, μνημείων πολιτισμού, σε workshops και άλλες δραστηριότητες . Με βάση τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν από τις επισκέψεις και μια ενημέρωση στο Εργαλείο CANVAS πραγματοποίησαν τις εργασίες τους (σχεδίαση StartUp εταιρειών) σχετικές με το θέμα της δράσης.
Μετά το καλωσόρισμα όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών από τους Κροάτες μαθητές και εκπαιδευτικούς και την ξενάγηση στο Σχολείο, οι μαθητές παρουσίασαν την πρώτη εργασία που τους είχε ανατεθεί και ήταν η παρουσίαση μιας παραδοσιακής συνταγής της χώρας τους. Οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν τα «Κλασσικά κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες και τζατζίκι».


Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο της Pozega, μιας όμορφης και καθαρής πόλης και το Požeška kuća ένα σύγχρονο διαδραστικό Μουσείο στο οποίο μπορεί ο επισκέπτης να δει την ιστορία της πόλης μέσω προβολών και διαδραστικών δραστηριοτήτων, τον καθεδρικό ναό αλλά και την πινακοθήκη με θρησκευτικά έργα σύγχρονων ζωγράφων. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο κέντρο της πόλης.


Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, 1η ημέρα επιχειρηματικότητας, επισκέφθηκαν το Grbić d.o.o. (μια εταιρία που επεξεργάζεται τις κολοκύθες και παράγει σπορέλαιο από σπόρους κολοκύθας “pumkins”).
και το OPG Boić φάρμα με καλλιέργεια μήλων, επεξεργασίας και εκμετάλλευσης προϊόντων μήλου, αλλά και εγκαταστάσεις αγροτουρισμού για την φιλοξενία των πελατών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την χρήση κουκουτσιών από κεράσια ως καύσιμη ύλη για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φαγητό και παραδοσιακούς χορούς στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.


Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το Faculty of Tourism and Rural Development (πρώην Polytechnic of Pozega) όπου ο Deputy President τους καλωσόρισε και τους ενημέρωσε για τα Τμήματα της Σχολής.
Κατόπιν, η Αναπλ. Καθηγήτρια Dr Katarina STAVLIC ενημέρωσε τους μαθητές για επιχειρηματικές δεξιότητες και για το Business Model CANVAS. Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος πραγματοποίησαν meeting για την εξέλιξη του Προγράμματος και την επόμενη συνάντηση στην Ισλανδία. Στη συνέχεια οι μαθητές σε πολυεθνικές ομάδες επεξεργάστηκαν τις ιδέες τους για δημιουργία Start Up και αφού σχεδίασαν, παρουσίασαν με την βοήθεια του Business Model CANVAS την ιδέα τους.


Συγκεκριμένα οι ιδέες για StartUp εταιρείες, επηρεασμένες από την παραγωγή κολοκύθας (pumpkin) της περιοχής, αφορούσαν :
Pumpcare (εταιρεία που παράγει προϊόντα για το δέρμα και τα μαλλιά με κύριο συστατικό την κολοκύθα και τον κολοκυθόσπορο).
Zoran Pozega (εστιατόριο που έχει μόνο παραδοσιακά κροατικά φαγητά με τοπικά προϊόντα από τοπικούς αγρότες και επιχειρήσεις).
A.C.P Pozega (ένα ξενοδοχείο χωρίς άγχος για διακοπές που προσφέρει όλων των ειδών τις δραστηριότητες, από εμπειρίες VR μέχρι την παρασκευή του χυμού μήλου και σοκολάτας).
Pumpkin Mania (εταιρεία που παράγει οικολογικά προϊόντα από κολοκυθόσπορο και κολοκυθέλαιο).
Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους διδάσκοντες το CANVAS, εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας, του Δήμου και των τοπικών επιχειρηματιών αξιολόγησε και απένειμε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη startup στο “A.C.P Pozega”.
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου οι μαθητές σε εθνικές ομάδες συμμετείχαν σε διαγωνισμό μαγειρέματος παλαιάς παραδοσιακής Κροατικής συνταγής με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
Μετά την βράβευση της νικήτριας ομάδας όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν στην Pleternica τα διαδραστικά Μουσεία : Muzej bećarca (άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO)
και Terra Panonica .
Η ημέρα έκλεισε με την απονομή των πτυχίων συμμετοχής.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα στην παρακείμενη μεγαλούπολη, πρωτεύουσα της Κροατίας, το Zagreb με επίσκεψη σε μνημεία της πόλης.
Η ξενάγηση στο Zagreb πραγματοποιήθηκε με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (tablet) που δόθηκαν στους μαθητές και μέσα από αυτά περπατώντας στην πόλη ανακάλυπταν τα μνημεία και την ιστορία τους.
Στην μετακίνηση συμμετείχαν
οι μαθήτριες/μαθητές
Αφροδίτη-Μαρία Αγγελακούδη,
Κωνσταντίνος Δεληγιάννης,
Αικατερίνη Παπαγεωργίου,
Ισμήνη Παναγιωτίδου
και
οι εκπαιδευτικοί
Χρυσούλα Ζαλακώστα
Αθηνά Τριανταφύλλου
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την επόμενη και τελευταία επίσκεψη στην Ισλανδία.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!