Χαλκίδα: Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 2ο Γυμνάσιο


Η φετινή δράση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών και συμμετείχαν πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα. Η εκτέλεση του πειράματος του Ερατοσθένη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας

Το πείραμα πραγματοποίησαν οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης Γυμνασίου χωρισμένοι σε ομάδες. Αρχικά στο αμφιθέατρο του σχολείου έγινε συζήτηση για την εποχή και το έργο του Ερατοσθένη και για τη σύλληψη του πειράματος του.

Το πείραμα απέδειξε τη σφαιρικότητα της γης (καταρρίπτοντας την θεωρία της επίπεδης Γης) και υπολόγισε την περίμετρο και την ακτίνα της με αξιοθαύμαστη ακρίβεια.

Πραγματικά, στο πείραμα του Ερατοσθένη (3ος π.Χ αιώνας) από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών διαστάσεων των δύο πόλεων (Αλεξάνδρειας – Ασσουάν), ίση με περίπου 7,2 μοίρες.

Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από ιστορίες βηματιστών και ήταν ίση με περίπου 800 χιλιόμετρα (εικάζεται ότι ο Ερατοσθένης ενοικίασε βηματομετρητές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε με 40000 χιλιόμετρα.

Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης έδωσε με τη χρήση ως μοναδικά εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και εκτελέσεως. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν.

Έτσι, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μετρά τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι ‘αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Μετά την συζήτηση πραγματοποιήθηκε το πείραμα, με επίκεντρο την αυλή του σχολείου. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί:

Αλεξίου Ιωάννης, MSc Μαθηματικός – Περιφερειακός Σύμβουλος Στ. Ελλάδας
Παπαμανώλης Ανδρέας, Μαθηματικός
Κουσερής Αθανάσιος, Βιολόγος
Ευγενία Καραχάλιου, MSc Μαθηματικός Τ.Ε
Καραγκούνη Ελένη, Φυσικός

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!