Νέα προθεσμία για τον ΕΝΦΙΑ 2024 – Παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών για την έκπτωση 10%.

Νέα προθεσμία όρισε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2024 σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος.

Ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, με την απόφαση των κ.κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.
Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

- Διαφήμιση -

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024
Τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ θα φτάσουν σύντομα στους φορολογούμενους. Παρότι, βέβαια, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής από τις Αρχές, μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο πως η ανάρτηση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου εφόσον η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ποιοι «γλιτώνουν» τον ΕΝΦΙΑ 2024
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον καλύπτουν, επίσης σωρευτικά, συγκεκριμένα κριτήρια με βάση το υφιστάμενο καθεστώς

Αυτά τα κριτήρια είναι τα εξής:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Πλήρης απαλλαγή έχει χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!