Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος: Όλα τα μοναδικά κειμήλια του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι (Η Ιστορία τους- Η Πίστη- Ο Όσιος-Η αλλαγή των ιερών αμφίων-και η Καππαδοκία-(Βίντεο)

Της Μαρίας Καράπα

karapa maria

Όταν ελήφθη η απόφαση να παρουσιάσει το evia online ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την έλευση του άφθαρτου σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου από το Προκόπι της Καππαδοκίας, κανένα μέχρι εκείνη την στιγμή, μέσο ενημέρωσης δεν το είχε πράξει . Εμείς πέραν της πίστης μας, θεωρήσαμε ότι είναι ένα μοναδικό γεγονός, που αξίζει να επικοινωνηθεί, διότι ο Άγιος είναι κομμάτι της ψυχής μας και η ύστατη ελπίδα πολλών συνανθρώπων μας.

Αναδείξαμε το πρόγραμμα της Ι.Μ. για τους εορτασμούς των 100 χρόνων όπως έχει διαμορφωθεί υπό την σοφή επίβλεψη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Χαλκίδας Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου. Ενός φωτισμένου ιεράρχη, που έχουμε την ευλογία, να καθοδηγεί το χριστεπώνυμο πλήθος. Όμως επειδή δεν εμπεριέχεται στην φιλοσοφία μας η χαλαρή, εύκολη, μη χρονοβόρα δημιουργία ρεπορτάζ, πράξαμε το αυτονόητο. Ένα εμπεριστατωμένο και πλήρες . Το οποίο σας καταστήσαμε κοινωνούς τμηματικά .

Βεβαίως δεν περιμέναμε ότι το ρεπορτάζ μας θα εξελισσόταν έτσι, ώστε να ενημερωθούν και να ενδιαφερθούν εκατομμύρια Ορθόδοξοι -όχι μόνο Έλληνες -σε όλο τον κόσμο για τον Άγιο μας και την αλλαγή των αμφίων του. Εξέλιξη που προέκυψε από την ροή της συζήτησης, με τον πρωθιερέα του Ναού π. Ιωάννη Μάρκου, ότι επίκειται η αλλαγή και ότι ο Άγιος έχει ζητήσει να είναι σε λευκό χρώμα τα άμφιά του. Θα μπορούσε να το πει κάποιος τύχη. Άλλος άνθρωπος, ότι ήταν θέλημα του Αγίου.

Όπως και να το πεις -αν και εγώ δεν πιστεύω στην τύχη- σημασία έχει ότι συνέβη κάτι συγκλονιστικό. Δεχθήκαμε τηλέφωνα και μηνύματα εμείς στο evia online εκατοντάδες . Η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας Ιστιαίας και Β. Σποράδων κατακλύσθηκε από χιλιάδες. Όπως και ο σταθμός του ΣΚΑΙ όταν παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Γ. Αυτιά. Χαρακτηριστικά μου μεταφέρθηκε ότι μια από τις τηλεφωνήτριες, δεχόταν μόνο τα τηλέφωνα, όλη την ημέρα από πιστούς, για το αν ξέρουν την ημερομηνία της αλλαγής των Αμφίων . Επισήμως δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της τελετής . Επίσης επειδή με ρωτάτε αν γνωρίζω την ημερομηνία σας απαντώ. Δεν γνωρίζω αλλά και αν γνώριζα πάλι δεν θα το ανακοίνωνα .

Θέλω όμως να σας εξομολογηθώ κάτι .

Η χαρά μου ήταν ανείπωτη, όταν με πήρε μια γνωστή μου, εξ επαγγέλματος και μου είπε ότι δεν πιστεύει και πολύ, ότι δεν γνώριζε για τον άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο και ότι το ρεπορτάζ την παρακίνησε, να θέλει να έρθει στο Προκόπι, να γνωρίσει καλύτερα τον Άγιο και να προσκυνήσει!

Αυτό και μόνο αξίζει -πέραν των άλλων- το αφιέρωμα που έγινε. Αφιέρωμα που όμως έχει και συνέχεια, με την παρουσίαση για πρώτη φορά, όλων των εκθεμάτων με την ιστορία τους, από τον “Φύλακα-Αγγελο” του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, Αποστόλη Κόκκινο, τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς.

Βλέποντας το βίντεο που ακολουθεί θα μεταφερθείτε νοερά, σε όλες τις στιγμές και τις περιόδους που περιδιαβαίνει, βιώνοντας συναισθήματα πρωτόγνωρα . Αξίζει μια επίσκεψή σας δια ζώσης … Πρόκειται για επίσκεψη ζωής, μετά το προσκύνημα στη Χάρη του Θαυματουργού Οσίου μας Ιωάννη του Ρώσσου .

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!