Εύβοια: Άρωμα… Καππαδοκίας στην εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων

Με άρωμα Καππαδοκίας, ξεκίνησε το αντάμωμα για την ετήσια κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας
Οι Καππαδόκες άνοιξαν την εκδήλωση -στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη στη Χαλκίδα, τη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου-με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την έλευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και των Καππαδοκών στην Εύβοια το 1924.


Στην εναρκτήρια ομιλία του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Αγγέλου τόνισε ότι είναι νωποί οι τάφοι, αχνίζον το αίμα, πύρινα τα δάκρυα κι ανείπωτοι οι καημοί. “Όσο είμαστε στη ζωή”, τόνισε, ” το μαχαίρι θα είναι βαθειά μπηγμένο μέσα μας, βαθειά και ματωμένο από τους πόνους και τα πάθη του μικρασιατικού Ελληνισμού”.

Ανέφερε πως αγάπη είναι οι θύμησες, ο πολιτισμός, τα φαγητά, η μουσική, ο χορός, ο παππούς και η γιαγιά, ενώ τελειώνοντας εξέφρασε την ευχή ποτέ άλλοτε ετούτος εδώ ο ευλογημένος τόπος να μη ξανανιώσει τέτοια προσφυγιά, τέτοιο μένος και απόγνωση κι όπως λέει κι ο στιχουργός “σε ποια πέτρα, σε ποιό χώμα να ριζώσεις τώρα πια κι απ’το θάνατο ακόμα πιο πικρή είσαι προσφυγιά”!!

Αμέσως μετά οι χορευτές του συλλόγου απέδωσαν τελετουργικά 4 χορούς από τη Καππαδοκια, ένα ζεϊμπέκικο Καισαρείας, έναν κονιαλίδικο καρσιλαμά, έναν χορό μαντηλιών και τον κύκλιο χορό Αντανάλη.
Το χορευτικό του συλλόγου με πρόεδρο τη Κυριακή Βογιατζή, συνόδευσε η χοροδιδάσκαλος Ελισάβετ Γιασεμάκη.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!