Μπροστά σε ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, απόδειξη ενός αρχαίου κήπου, που συνάδει με τις βιβλικές γραφές, φαίνεται ότι έχουν βρεθεί οι αρχαιολόγοι στην Ιερουσαλήμ.
Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου βρήκαν στοιχεία για αρχαία ελαιόδεντρα και αμπέλια. Τα δείγματα χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια.
Συνδέουν την ανακάλυψη με όσα αναφέρονται στο εδάφιο της Καινής Διαθήκης Ιωάννης 19:41: «Και στον τόπο όπου σταυρώθηκε υπήρχε ένας κήπος, και μέσα στον κήπο ένας νέος τάφος στον οποίο δεν είχε τοποθετηθεί ακόμη κανείς».
Η Francesca Stasolla, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, επιβεβαίωσε τα ευρήματα στο Fox News Digital. Είπε ότι η απόδειξη του αρχαίου κήπου ήρθε με τη μορφή σπόρων και γύρης.
Ο Γολγοθάς είχε πολλαπλές χρήσεις στην αρχαιότητα, μεταξύ άλλων ήταν και λατομείο.
Ιερουσαλήμ: Γύρη και σπόροι, απόδειξη των κήπων;
Ενώ η ακριβής ηλικία του οργανικού υλικού δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, η Stasolla δήλωσε ότι η γύρη και οι σπόροι χρονολογούνται «μεταξύ της χρήσης του λατομείου και της Ρωμαϊκής Εποχής, όταν η περιοχή είχε ταφική χρήση».
«Το λατομείο έπρεπε σταδιακά να εγκαταλειφθεί και καθώς η εξόρυξη πέτρας σταμάτησε, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για γεωργικές εκτάσεις και τάφους», δήλωσε η Stasolla. «Κάπως έτσι πρέπει να έμοιαζε τον 1ο αιώνα μ.Χ.».
Η Stasolla ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πολλά ευρήματα στην περιοχή, με ορισμένα να χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου. Οι ανακαλύψεις μαρτυρούν την ιδιότητα της περιοχής ως τόπου προσκυνήματος από τον τέταρτο αιώνα.
«Κεραμικά, μέταλλα, γυαλί… όλα τεκμηριώνουν τόσο την κατοίκηση της περιοχής όσο και την παρουσία πιστών και προσκυνητών», σημείωσε. «Ο στόχος της ανασκαφής είναι να αποκτηθεί γνώση γι’ αυτήν τη σημαντική περιοχή της πόλης της Ιερουσαλήμ, και αυτό είναι που προσφέρει», πρόσθεσε. «Μια περιοχή που, από κάποια στιγμή και μετά, γίνεται κεντρικό σημείο στη χριστιανική λατρεία».
Η ανασκαφή είναι το πρώτο μεγάλο έργο αποκατάστασης στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.
Με αφορμή την ανακάλυψη, μία από τις εμπλεκόμενες ερευνήτριες, η Francesca Romana Stasolla, σχολίασε ότι το αρχαιολογικό εύρημα είναι «ένας πραγματικός θησαυρός».