Καλή Παναγιά! Καλό Μήνα! Με Υγεία και Δύναμη ! ( Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ντινιούς στην Β. Εύβοια)

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΠΑ

Η Νοσταλγία για την πόλη της καρδιάς μας την όμορφη Χαλκίδα μας αλλά και όλες τις πόλεις και τα χωριά της αγαπημένης μας Εύβοιας, οδήγησε την ομάδα του Evia online και του Eviawoman στην απόφαση να καθιερώσει κάθε πρώτη του μηνός μια ευχή για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ που θα συνοδεύεται και από μια φωτογραφία αλλοτινών εποχών. Περασμένων ναι. Ξεχασμένων όμως όχι!

Για εμάς κάθε φωτογραφία – όπως αυτή του που δανειστήκαμε από την ομάδα Αναμνήσεις της Παλιάς Χαλκίδας -είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν στα μέρη που περπάτησαν οι παππούδες μας, οι γονείς μας και εμείς ως μικρά παιδιά και έφηβοι.

Ένα κλικ που περιέχει “εν υπνώσει ένα μπουκέτο συναισθημάτων” που χρειάζεται ένα απλό άγγιγμα για να ξυπνήσουν έστω για λίγα δευτερόλεπτα πριν μπουν και πάλι στον απάγκιο της μνήμης μας. Μέχρι την επόμενη φορά!

Είναι παρακαταθήκες και μνήμες του χτες που θέλουμε να ενσταλάξουμε και στην νέα γενιά. Τα παιδιά μας. Ώστε να μεταλαμπαδεύσουν και εκείνα στα παιδιά των παιδιών τους μαζί με τα ήθη και τα έθιμα φωτογραφίες που κλείνουν νοερά τους  περιπάτους  αλλά και τις εικόνες που αντίκριζαν προσφιλή μας πρόσωπα  που αποτελούν την ρίζα μας. 

Παράδοση παρόν και μέλλον είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την ύπαρξη της πόλης μας που στο πέρασμα του χρόνου αλλάζει αλλά έχει ως σταθερά την μαγεία και την θετική ενέργεια που εκπέμπει ωθώντας τον επισκέπτη της πρώτης φοράς να έρχεται ξανά και ξανά στην πόλη με τα τρελά νερά !

Σίγουρα η ζωή μας χρειάζεται ένα είδος δημιουργικής τρέλας και εμείς οι τυχεροί κάτοικοι της αρχόντισσας της Στερεάς Ελλάδας το έχουμε και κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΤΙΝΙΟΥΣ

Η Παναγία Ντινιούς είναι μικρό εκκλησάκι στη Βόρειο Εύβοια, κοντά στην Ιστιαία, όπου υπάρχει θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Για το όνομα υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές:
Η πρώτη σχετίζεται με την ιστορία της εικόνας , όπου σύμφωνα με την παράδοση Τούρκος Οθωμανός στρατιώτης την περίοδο της Τουρκοκρατίας , πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιο κυνηγημένο Έλληνα που κρύφτηκε καταφεύγοντας πίσω από την εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα «επέστρεψε» τη σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από την ύπαρξη του σημείου της βολής του πυροβόλου όπλου του Τούρκου στο πρόσωπο της Παναγίας και ειδικότερα στο Μέτωπο. Η «επιστροφή» της σφαίρας , έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή» (δηλαδή Παναγία της επιστροφής).
Η δεύτερη εκδοχή, εξίσου σημαντική, που όμως δεν φαίνεται να επικράτησε, αποδίδει με κάποια φωνητική παρήχηση ή παράφραση αλλοιωμένη την τοπική ιδιομορφία του χώρου, επειδή λίγα μέτρα από τη εκκλησία υπάρχει ένα ρέμα με νερά από τοπικές πηγές που λέγεται , μέχρι σήμερα, δινιόρεμα. Έτσι, η Παναγία Ντινιούς , ορισμένοι μάλιστα την αποκαλούν, ακόμα και σήμερα Παναγία Δινιούς , οφείλει την προσωνυμία της από τη θέση της κοντά στο δινιόρεμα.
Ωστόσο στην εικόνα υπάρχει η επιγραφή «Παναγία η Ελεούσα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις η θαυματουργή εικόνα μπορεί να έχει αγιογραφηθεί ακόμα και τον 11ο αιώνα, ή να είναι λίγο μεταγενέστερη (μεταξύ του 14ου ή 16ου αιώνα),αλλά «ξαναφιλοτεχνημένη» πάνω σε προηγούμενη εικόνα που ανάγεται στον 10ο ή 11ο αιώνα. Η ιστορία της πάντως δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Η εκκλησία είναι ανακατασκευασμένη τη δεκαετία του 1960, και βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση που ανάγεται στα χρόνια της ύστερης τουρκοκρατίας, ενώ βρίσκεται κοντά στην περιοχή Κεφάλες που έχει πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Υπάρχει επίσης πλούσια παράδοση για τα θαύματα ή ακόμα και εμφανίσεις της Παναγίας. Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα επιβλητικό χώρο. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 23 Αυγούστου (ημέρα απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Στην πανήγυρη συρρέουν πολλοί επισκέπτες. Τα αφιερώματα στην εικόνα μαρτυρούν τη θαυματουργική δράση της συγκεκριμένης εικόνας της Παναγίας.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!