Αποκλειστική συνέντευξη του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού στην Μαρία Καράπα!

Της Μαρίας Καράπα

Είναι μεσημέρι Νοεμβρίου. Ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι. Επιτέλους θα συναντήσω τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φανή Σπανό. Μέχρι πρότινος τον συναντούσα σε εκδηλώσεις είτε ανακοινώσεων νέων έργων είτε σχεδιασμών ή στην ολοκλήρωση αρκετών από αυτών που είχε υποσχεθεί ως υποψήφιος.

Ομολογουμένως  με ταλαιπώρησε για να υποστεί τη βάσανο των ερωτήσεων. Κινούμενος σε όλη την περιφέρεια την τόσο μεγάλη σε εύρος και με διαφορετικά προβλήματα ανά περιοχή, δεν είναι και εύκολο να τον συναντήσεις.

Με υποδέχεται με την ευγένεια που τον διακρίνει, αλλά εμφανώς αγχωμένο λόγω της χρονικής πίεσης, κάτι που διαπίστωσα ιδίοις όμμασι με τα τηλέφωνα που χτυπούσαν παρόλο που είχε πει στην γραμματέα του να μην μας ενοχλήσουν. Παρουσιάστηκε τουλάχιστον 3 φορές η ανάγκη να απαντήσει σε άκρως επείγοντα θέματα λέγοντας μου ευγενικά “με συγχωρείτε το καθήκον…

Απλός όπως πάντα, ευθυτενής χωρίς κόμπιασμα στις απαντήσεις του που έρρεαν αυθόρμητα. Εκεί που είδα αιφνιδιασμό ήταν όταν τον ρώτησα για την σύζυγο του και για τα παιδιά του. Μάλλον δεν το περίμενε αλλά ομολογώ ότι έλαμψε το πρόσωπο του όπως και όταν αναφέρθηκε στο καινούργιο νοσοκομείο και τα άλλα έργα που όπως ο ίδιος τόνισε, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών παρουσιάζοντας συνέπεια λόγων και έργων.
Μ.Κ. Είστε μόλις 38 ετών και έχετε θητεία ήδη 10 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Οι περισσότεροι λένε «Ήθελα να κάνω κάτι για τον τόπο  μου…». Τι απαντάτε σε αυτή την κλισέ φράση;

Ξέρω ότι πολλές από τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, είναι πολυφορεμένες και γι΄ αυτό τον λόγο καμιά φορά, χάνουν το νόημά τους. Όμως, εμένα αυτή η διατύπωση με εκφράζει απόλυτα. Αγαπώ την Περιφέρειά μου, κάθε γωνιά της! Αγαπώ τον κόσμο, τους Στερεοελλαδίτες και την δραστηριότητα της ενασχόλησης με την Περιφέρεια. Επομένως όλο αυτό είναι μια κατάθεση όχι μόνο χρόνου, ενέργειας και κόπου, αλλά κυρίως είναι μια κατάθεση ψυχής. Η αγάπη μου αυτή λοιπόν, είναι και η μοναδική «καύσιμη ύλη» στην μηχανή του αυτοδιοικητικού. Χωρίς αυτό, δεν μπορείς να φέρεις αποτελέσματα, που είναι και το ζητούμενο. Θεωρώ ότι ο αυτοδιοικητικός πρέπει να έχει τη σοβαρότητα του επαγγελματία αλλά και τη λαχτάρα του ερασιτέχνη.

Μ.Κ Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πορεία σας; Σας κάμπτουν ή σας «πεισμώνουν» ;

Ειδικά σε αυτήν τη θητεία, αντιμετωπίσαμε πολλά. Είτε όσον αφορά την πανδημία που κλόνισε όλη την ανθρωπότητα, είτε όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές που βιώσαμε στην Περιφέρειά μας. Αυτά τα γεγονότα μου γέννησαν ένα πολύ βαθύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου, γιατί σε όλη τους τη διάρκεια βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή και τα ζήσαμε μαζί τους. Οφείλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε μαζί και να υπηρετήσουμε από την πρώτη γραμμή τη μεγάλη προσπάθεια της αποκατάστασης των περιοχών και των κοινωνιών. Υπό αυτή την έννοια, ναι, τα δύσκολα κάνουν πιο δυνατή την κοινωνία μας και από τη δύναμη της κοινωνίας μας παίρνουμε δύναμη και εμείς.

Μ.Κ. Πως είναι η συνεργασία σας με τον Χρήστο Τριαντόπουλο,τον Σταύρο Μπένο και τους δημάρχους της Β. Εύβοιας, όσον αφορά την ανασυγκρότηση της περιοχής;

Για αυτούς τους ανθρώπους έχω μόνο καλά λόγια να πω και όχι μόνο από ευγένεια. Πραγματικά, τόσο ο Χρήστος Τριαντόπουλος, όσο και ο Σταύρος Μπένος, όπως και οι Δήμαρχοι Γιάννης Κοτζιάς και Γιώργος Τσαπουρνιώτης, είναι άνθρωποι με τους οποίους υπηρετούμε τους ίδιους σκοπούς και με τις ίδιες αντιλήψεις. Συνεργαζόμαστε σε γνώση και επίγνωση του ρόλου του καθενός. Με στοχοπροσήλωση, ώστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός ο τόπος:

-Στον πολύ άμεσο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα με τα αντιπλημμυρικά έργα και με τις αποζημιώσεις.

-Στον μεσοπρόθεσμο που έχει να κάνει με την αποκατάσταση κάποιων υποδομών και με κάποιες πολιτικές οικονομικής τόνωσης.

– Και με έναν πιο στρατηγικό ορίζοντα, αυτόν που ονομάσαμε «Ανασυγκρότηση» και που πραγματικά οικοδομεί τις βάσεις για μια πιο ευτυχισμένη γενιά βόρειο-Ευβοιωτών.

Μ.Κ. Θέλω να μου αναφέρετε 3 σημαντικά έργα που έχετε κάνει για την Εύβοια και 3 που ενώ είναι στον σχεδιασμό, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.

Σε όλους μας, αρέσει η αναγνώριση από τα μεγάλα έργα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι σπανίως ένα σημαντικό έργο «πατάει» μόνο σε μία αυτοδιοικητική θητεία. Εμείς ξεκινήσαμε στην προηγούμενή μας θητεία με τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ βρήκαμε και σημαντικά έτοιμα πράγματα από την ακόμα πιο προηγούμενη θητεία. Τα προχωρούμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις. Σίγουρα θα παραδώσουμε πολλά στην επόμενη θητεία, με την προσδοκία να είμαστε εκ νέου στους ίδιους ρόλους, αλλά και όταν κάποια στιγμή δεν θα συμβεί αυτό, μια παρακαταθήκη θα υπάρχει. Άρα λοιπόν η αυτοδιοίκηση έχει μια συνεχή πορεία. Τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά οι ανάγκες, οι προτεραιότητες και οι λύσεις μένουν στην κοινωνία.

Θα μπορούσα να σταθώ σε πολλά έργα γιατί όλα έχουν την αξία τους. Όμως για την Εύβοια τουλάχιστον κορωνίδα των προσπαθειών μας ήταν η παράδοση του Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας. Μια τεράστια προσπάθεια και για την χρηματοδότηση (χρηματοδοτήθηκε εξ΄ολοκλήρου από πόρους κοινοτικούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) και για την αποπεράτωση στα τελευταία στάδια και εν μέσω του πρώτου και δυνατότερου κύματος της πανδημίας και για την μεταφορά από το παλιό στο νέο Νοσοκομείο και για τη δημιουργία κλινών Covid υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε όνειρο μακρινό, σήμερα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και υποστηρίζει την υγεία όλων των Ευβοιωτών και όχι μόνο.

Αλλά επειδή μου αρέσει να μιλάω περισσότερο για όσα δεν έχουμε κάνει ακόμα -εκεί πρέπει να κοιτάζουμε και όχι στα καλά της μέχρι τώρα πορείας μας– ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζα την παράκαμψη Χαλκίδας και εν γένει τους δρόμους του Βόρειου και Νότιου Οδικού άξονα της Εύβοιας. Ειδικά το έργο της παράκαμψης, σε συνεργασία φυσικά με το Υπουργείο Υποδομών, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην έναρξη του

Φυσικά, διατρέχοντας την Εύβοια σε κάθε γωνιά θα βρεις ένα σχολείο, ένα γήπεδο, ένα λιμάνι, μία πλατεία που κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και κρίσιμα σημεία των οδικών αξόνων, τα οποία υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε. Βέβαια, ένας πολύ μεγάλος όγκος από έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάστασης υποδομών σε συνέχεια των καταστροφών, τα οποία υλοποιούμε με συνέπεια για να τα παραδώσουμε στους πολίτες.

Μ.Κ. Εκτός από Περιφερειάρχης είστε και σύζυγος και πατέρας. Λένε ότι πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μια σημαντική γυναίκα. Πως κάνατε στην σύζυγό σας Μαρία πρόταση γάμου;

Πίσω μου δεν έχω καμία απολύτως γυναίκα. Έχω, όμως, μια καταπληκτική γυναίκα δίπλα μου, τη Μαρία, με την οποία έχουμε φτιάξει μια πολύ όμορφη οικογένεια και αυτό είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση ενός ανθρώπου, ότι και αν δημιουργήσει στον υπόλοιπο βίο του. Τη Μαρία, την γνώρισα ως υποψήφια αγοράστρια διαμερίσματος την περίοδο που δραστηριοποιούμουν στις κατασκευές. Λίγο καιρό μετά αποφασίσαμε να ζήσουμε μαζί και εν τέλει να παντρευτούμε. Δέκα χρόνια και τρία παιδιά μετά, είναι η πιο επιτυχημένη απόφαση της ζωής μου.

Μ.Κ. Αναρωτιέμαι αν έχετε χρόνο να περάσετε ποιοτικές στιγμές με τα παιδιά σας. Σας βλέπω αρκετές φορές τα πρωινά να αφήνετε το παιδί σας στο σχολείο, μετά πότε τα ξαναβλέπετε;

Είπατε μια πολύ κρίσιμη φράση: «ποιοτικές στιγμές». Πραγματικά, ο χρόνος που αφιερώνω στην οικογένεια και στα παιδιά μου δεν είναι όσος θα ήθελα. Όταν είμαστε μαζί, όμως, είμαστε πραγματικά μαζί, ψυχή τε και σώματι. Παίζουμε, διαβάζουμε, απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλον και περνάμε όμορφα μαζί. Προσπαθούμε να τους δώσουμε αγάπη και να τους «μάθουμε» την αγάπη. 

Μ.Κ. Τι βαθμό βάζει ο πολίτης Φάνης Σπανός στον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό;

Είναι γνωστό ότι είμαι ο πιο σκληρής κριτής του εαυτού μου και ότι έχω πάντα το βλέμμα μου στραμμένο σε όσα οφείλω στον τόπο μου, σε όσα δρομολογούνται ή υλοποιούνται και όχι σε όσα ήδη ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στους συμπολίτες μας. Όσο πολλά και σημαντικά και αν είναι αυτά, διατηρώ την εγρήγορση και την αγωνία να δω ολοκληρωμένα, όλα όσα σχεδιάζουμε και θέλουμε για την Στερεά Ελλάδα που αγαπάμε και μας αξίζει. Προτιμώ, λοιπόν, να συνεχίσω να δουλεύω για όλα αυτά και να αφήσω τους ίδιους τους Στερεοελλαδίτες να με βαθμολογήσουν πρώτα και κύρια στη συνείδησή τους· ύστερα και συνακόλουθα στην εκλογική κάλπη…

Φεύγοντας από την περιφέρεια ένιωθα αφενός ικανοποίηση για την συνέντευξη που κατάφερα να πάρω για το Evia Woman μετά από τόση αναμονή, αφετέρου όμως ως πολίτης και Ευβοιώτισσα απαιτητική για τον τόπο μου σκέφτηκα: Καλά τα είπε. Να δούμε όμως και την συνέχεια μέχρι την λήξη της θητείας του. Άλλωστε ως δημοσιογράφος είμαι πάντα επιφυλακτική απέναντι σε πολιτικούς και συνήθως κρατάω μικρό καλάθι. 

Το ζητούμενο είναι τι καλάθι… θα κρατήσουν οι πολίτες απέναντι σε έναν νέο άνθρωπο με καθημερινή διαχείριση κρίσεων. Τα ερωτήματα συγκεκριμένα. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων; Κιότεψε στα δύσκολα; Παραπλάνησε με υποσχέσεις τους πολίτες η είχε συνέπεια λόγων και έργων; Το «πολιτικό ταμείο» θα γίνει τον επόμενο Οκτώβριο…

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!