Σ.Κεδίκογλου: Η θάλασσα πηγή ζωής για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη βόρεια Εύβοια –Έξοχη επιλογή της Βουλής των Ελλήνων
Υπογραφή Μνημονίου για την ίδρυση Μουσείου Βιολογικής Ωκεανογραφίας στη Λίμνη Ευβοίας
Παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων δια του Προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διά του Πρύτανη Καθηγητή κ. Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου και του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, διά του Δημάρχου κ. Γεώργιου Τσαπουρνιώτη.
Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η δημιουργία του «Μουσείου Βιολογικής Ωκεανογραφίας», στη Λίμνη, στο οποίο θα στεγαστεί η συλλογή του αείμνηστου καθηγητή Αναστασίου Χρηστομάνου.
«Είναι ορθή η πρωτοβουλία να γίνει το συγκεκριμένο Μουσείο στη Λίμνη», είπε ο κ. Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του και συμπλήρωσε ότι ο βόρειος Ευβοικός είναι ένας μοναδικός θαλάσσιος βιότοπος, ένα φυσικό ιχθυοτροφείο και πηγή ζωής. Υπενθύμισε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών και επισήμανε ότι μετά τη πύρινη καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, η θάλασσα μας ξαναδίνει ζωή.
«Θα αναπτύξουμε τον αλιευτικό τουρισμό με μια σειρά έργων στα αλιευτικά καταφύγια της
βόρειας Εύβοιας, ως ένα άλλος άξονας ανάπτυξης», τόνισε.
Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής και ανάδειξης του πλούσιου πολιτιστικού της αποθέματος, ο Δήμος Μαντουδίου αιτήθηκε τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημιουργία του εν λόγω Μουσείου προς αξιοποίηση και ανάδειξη της συλλογής του Α. Χρηστομάνου.
Η συλλογή είχε περιέλθει στην κατοχή του Δήμου, κατόπιν δωρεάς, επί σκοπώ τη δημιουργία του πρώτου ωκεανογραφικού μουσείου στην Ελλάδα. Η Βουλή των Ελλήνων ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου αναλαμβάνοντας όχι μόνο τη χρηματοδότηση του έργου αλλά και το συντονισμό των επιμέρους μερών προς άμεση δρομολόγησή του.
Σε αυτό το πλαίσιο, αιτήθηκε προς το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την
Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του κ. Περσεφόνη Μεγαλοφώνου την επανεκτίμηση του τμήματος εκείνου των αντικειμένων της συλλογής Χρηστομάνου, που προορίζονται προς έκθεση, καθώς και τη γενικότερη επιστημονική της συνδρομή προς προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης μουσειολογικής πρότασης.