Υποψήφιος στον νόμο του Έβρου θα είναι ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά η κυβέρνηση θα έχει εξαντλήσει την τετραετία.
“Η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι μία διαδικασία που από πλευράς Νέας Δημοκρατίας γίνεται με πολλή προσοχή. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξετάσει πολλές επιλογές και έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της παράταξής μας και αυτό είναι κάτι αισιόδοξο. Χρέος μας είναι να κάνουμε την καλύτερη αξιολόγηση ώστε τα ψηφοδέλτια να είναι ανταγωνιστικά και οι υποψήφιοι να πληρούν τις υψηλές προϋποθέσεις που θα έχουμε πάντα για όποιον επιθυμεί να πολιτευτεί με την παράταξή μας…”, σημείωσε. “Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι προσωπικά θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο… Έχω τη δυνατότητα να είμαι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και επιλέγω να είμαι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς…Ο Έβρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε αλλά και στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων και ευκαιριών που ξετυλίγονται μπροστά μας…Η υποψηφιότητά μου εδώ στον Έβρο πιστεύω ότι στέλνει τη δική της ξεχωριστή σημασία και είναι ενδεικτική της προσοχής που προσωπικά αποδίδω σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και ειδικά στον ακριτικό Έβρο…”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ουδέποτε επεδίωξε τοξικό κλίμα στην πολιτική ζωή της χώρας. “Πάντα μου αρέσει να μιλάω για το έργο που έχω επιτελέσει και για αυτά που θα γίνουν από δω και στο εξής. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για επιστροφή σε μια ρητορική που παραπέμπει σε εποχές μνημονίων και όχι σε εποχές, κατά τις οποίες η χώρα μας ατενίζει το μέλλον με σιγουριά. Αυτό που μου κάνει εντύπωση για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η πλήρης ένδεια προτάσεων για το μέλλον της χώρας…Εγώ μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω ότι αυτά θέλω να κάνω στη δεύτερη τετραετία…Αυτά που είπα το 2019 ότι θα κάνω τα υλοποίησα…”, επεσήμανε.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη του:
-Για τον τέως βασιλιά, Κωνσταντίνο: Έκανα μία δήλωση, στην οποία τοποθετήθηκα με σαφήνεια για το ζήτημα αυτό. Ανέφερα ότι με το θάνατό του γράφεται τώρα και σε ανθρώπινο επίπεδο ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974 και το λόγο πλέον έχει ιστορία, η οποία πιστεύω ότι θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια και αυστηρά…Θα κρίνει τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής γιατί για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο συνοδεύει ήδη η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Είχα την ευκαιρία να συλλυπηθώ την οικογένειά του. Και από κει και πέρα εγώ δεν βλέπω ιδιαίτερες εντάσεις, αλλά βλέπω ενδεχομένως μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του ιστορικού προσώπου του Κωνσταντίνου, η οποία ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για νεότερες γενιές που δεν γνωρίζουν την ιστορία και τι μπορεί να έγινε τη δεκαετία του 1960 και τη δεκαετία του 1970.
Η κυβέρνηση πήρε μία συγκεκριμένη απόφαση που πιστεύω ότι είναι απολύτως σωστή. Ο τέως βασιλιάς να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους, γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτος του βασιλείου της Ελλάδας που δεν υφίσταται πια και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε απολέσει για λόγους τους οποίους εγώ δεν τους κρίνω την ελληνική ιθαγένεια. Όμως η κηδεία αυτή θα γίνει με την αξιοπρέπεια και το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ίδια την ιστορική του διαδρομή. Θέλω να σας θυμίσω ότι θα ταφεί όπως το επιθυμούσε και όπως είναι απολύτως σωστό στους οικογενειακούς τάφους στο κτήμα του Τατοΐου, το οποίο βέβαια έχει περιέλθει στην περιουσία του ελληνικού κράτους. Θα ενθάρρυνα όλες και όλους με αφορμή ένα τραγικό γεγονός η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνεται χωρίς τις εντάσεις και χωρίς προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που ανήκει πια στην ιστορία και θα κριθεί από αυτή.
- Για την Τουρκία: Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική. Ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποιηση της εξωτερικής πολιτικής, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης δεν είναι η σωστή στρατηγική. Θα λέω πάντα ότι όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και όσο αποτελεσματικά ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο να επιλύσουμε τη μία βασική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο… Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης…Και από εδώ και στο εξής να πέσουν κάπως οι τόνοι. Πιστεύω ότι και εδώ και στην Τουρκία θα έχουμε εκλογές λίγο-πολύ την ίδια χρονική περίοδο και αυτό μπορεί να είναι και καλό από μία πλευρά με την έννοια ότι θα προκύψουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία νέες κυβερνήσεις περίπου ταυτόχρονα. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα…Θα κατασκευάσουμε φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου εκεί που είναι τεχνικά και γεωγραφικά εφικτό να γίνει αυτό.
- Για τις πρώτες εκλογές και το ενδεχόμενο να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτων, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση: Κάθε εκλογή είναι μία δοκιμασία και μία αξιολόγηση της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Ο λόγος που είναι πιθανόν να έχουμε διπλές εκλογές έχει να κάνει με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν γνώριζε ότι θα χάσει τις εκλογές…Δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί σήμερα υπάρχει εκνευρισμός κυρίως από την εισαγόμενη οικονομική κρίση και την εισαγόμενη ακρίβεια…Πιστεύω ότι οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση μία συνειδητή και αποτελεσματική προσπάθεια να υψώσουμε αναχώματα απέναντι σε αυτήν την εισαγόμενη κρίση…Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών τα διλήμματα θα είναι ξεκάθαρα και η πρώτη κάλπη θα είναι η κρίσιμη κάλπη γιατί αυτή θα στείλει τα μηνύματα για το ποιος θα πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία…
- Για το μεταναστευτικό: Η αυστηρή και δίκαιη πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στη φύλαξη των συνόρων έχει φέρει αποτελέσματα και έχει τσακίσει τα άθλια δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο…Δυστυχώς αυτοί δεν δρουν μόνοι τους. Έχουν συνεργάτες στην Ελλάδα κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάποια συγκεκριμένα μέσα τα οποία είναι οι φυσικοί συνεργοί αυτών οι οποίοι διακινούν παράνομα και κατά παραβίαση κάθε ανθρώπινης αξίας κατατρεγμένους ανθρώπους…Η ιστορία της μικρής Μαρίας είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίον λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα…Είμαι εξοργισμένος με αυτήν την ιστορία. Διότι θυμάμαι πάρα πολύ καλά την πίεση που δέχτηκε η χώρα και τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στο εξωτερικό για έλλειψη ανθρωπισμού, για μία χώρα που παρατάει μικρά παιδιά εντός ελληνικής επικράτειας. Και αποδείχθηκε ότι πρώτον αυτή η ομάδα παράνομων μεταναστών δεν ήταν ποτέ στην Ελλάδα και δεν υπήρχε ποτέ μικρή Μαρία. Ήταν όλο κατασκεύασμα, ήταν όλο ένα ψέμα που παρήχθη από μη κυβερνητικές οργανώσεις και μεγάλα μέσα του εξωτερικού και δυστυχώς από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό είναι που με εξοργίζει ακόμα περισσότερο. Γιατί τα μέσα του εξωτερικού τουλάχιστον, με πολλή καθυστέρηση, είχαν το θάρρος να ανακαλέσουν αυτό που έγραψαν και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα ζητήσει μία συγγνώμη. Και αυτό είναι απαράδεκτο, είναι θλιβερό και αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Δε μπορώ να δεχτώ να διασύρεται η χώρα μέσα από ψεύτικα δημοσιεύματα και σε αυτή την προσπάθεια να βρίσκουν κάποιοι συμμάχους εντός της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο.
- Για την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην περιφέρεια και θα απολαμβάνει της στήριξης μας στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.
- Για τα F-35 και τα F-16: Αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα είναι το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί και έχει υποβάλει τα σχετικά αιτήματα για την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών F-35 και από κει και πέρα τι θα κάνει το Κογκρέσο σε σχέση με το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα. Όμως θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων στο Κογκρέσο που λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πωληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Και μέχρι στιγμής όταν έχουμε μία χώρα που εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά προφανώς αυτή είναι μία πρακτική που δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η άποψη του Κογκρέσου είναι εκπεφρασμένη δημόσια και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει.
- Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη αμερικανική βάση: Η απάντηση είναι όχι, αλλά ο χαρακτήρας της Αλεξανδρούπολης και ο τρόπος που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να την αξιοποιήσουν προσδιορίζεται με σαφήνεια στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας που έχουμε υπογράψει.
- Για την ΑΔΑΕ: Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να κινηθεί, όπως δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στην ΑΔΑΕ τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπάρχει μία θεσμική διαφωνία ανάμεσα σε μία ανεξάρτητη αρχή και στον εισαγγελέα του Αρείου πάγου, η οποία θα ήταν καλό να επιλυθεί και να εκτονωθεί η ένταση που υπάρχει σήμερα και να προσπαθούμε να αποφεύγουμε να κομματικοποιούμε τη μία ή την άλλη άποψη…
Υπερασπιζόμαστε απόλυτα το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Θεωρούμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός και είναι συνταγματικός έως ότου και εφόσον κριθεί μη συνταγματικός από το ανώτατο δικαστήριο. Εάν ποτέ συνέβαινε αυτό θα προσαρμοζόμασταν…Θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας σωστός νόμος που επιβάλλει ξεκάθαρα το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το εάν παρακολουθείτε ή όχι…Και όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ, έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με αυτόν το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και σαφείς και ουδείς αρνείται το γεγονός ότι το σύνταγμα προβλέπει και δίνει τη δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να εξειδικεύσει αυτό το πλαίσιο.- Πηγή: capital.gr