Σκύρος-Νίκος Μαυρίκος : Αν οι συνυποψήφιοί μου, βρουν ένα δεύτερο Π.Π.Ι στην Ελλάδα, που να έχει τόσο κόσμο, εγώ δεν θα κατέβω στις εκλογές!

Της Μαρίας Kαράπα

Η Σκύρος είναι ένα πανέμορφο και αγαπημένο νησί με ιστορία, παράδοση, μορφολογικές αντιθέσεις, υπέροχες παραλίες και ανθρώπους που θα κληθούν να αποφασίσουν στις 8 Οκτωβρίου, ποιος θα είναι ο Δήμαρχος για την επόμενη πενταετία.

Συνάντησα τον απερχόμενο Δήμαρχο, που φιλοδοξεί να συνεχίσει την επιτυχημένη, όπως τονίζει θητεία, του Νίκο Μαυρίκο, που ομολογουμένως, προσπαθούσα να βρω εν μέσω εκλογικού πυρετού και στελέχωσης του συνδυασμού του με πολύ κόπο.

Μέχρι και την Αγγελική Νικολούλη σκέφτηκα…! Τελικά τα κατάφερα και απόγευμα βρεθήκαμε στο παλιό πανέμορφο κτήριο του Δημαρχείου για μια αποκλειστική συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης.

Για τα προβλήματα, τις λύσεις, τις ευθύνες, τις σχέσεις ανάμεσα στους υποψήφιους την στάση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν… όπως επίσης και η βαθμολογία που βάζει, ο πολίτης Νίκος Μαυρίκος, στον δήμαρχο Νίκο Μαυρίκο. Μιλήσαμε χωρίς φόβο, αλλά με πάθος για τα προβλήματα, κυρίως του ΧΥΤΑ και της υδροδότησης αλλά και για το μέλλον. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του για τους συνυποψηφίους του Γιάννη Ευγενικό και Κυριάκο Αντωνόπουλο.

50 ημέρες πριν από τις εκλογές – Ποιο είναι το σύνθημα σας προς τους πολίτες;

Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ από την αρχή του έτους. Παράλληλα με όλες τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και με όλα αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ευτυχώς σταθήκαμε όρθιοι και στον covid και στο ενεργειακό, όπου δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα. Έφτασαν στιγμές το 2022 που δεν είχαμε να βάλουμε πετρέλαιο στα απορριμματοφόρα, λόγω της αύξησης των τιμών. Οι μηχανές στο φουλ λοιπόν, τελευταίες μέρες για να κλείσουμε τα ψηφοδέλτια, είμαι στο 99% έτοιμος. Πρόκειται συνολικά να ανακοινώσω 37 υποψηφίους.

Ο Covid τι προβλήματα σας δημιούργησε;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο Αντιδήμαρχος Α που διαχειρίζεται όλο το προσωπικό και τα έργα, όταν πήγε το πρωί στη δουλειά και είχε μετά από συνεννόηση μαζί μου το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, πήγαινε το πρωί στο γραφείο και ενώ περίμενε 10 άτομα για δουλειά, είχαν πάει οι τέσσερις. Οι υπόλοιποι είχαν covid και όλες οι δουλειές έμεναν πίσω.

Έπρεπε να διαχειριστώ χωρίς να θέλω να αφήσω καμία μομφή για την προηγούμενη δημοτική αρχή – μπορεί να είχα τις αντιπαραθέσεις μου σαν αντιπολίτευση – όμως είπα από την 1η Σεπτέμβρη του 2019 που ορκιστήκαμε και μπήκαμε στον Δήμο, γυρνάμε σελίδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρήκα θέματα που έπρεπε να λύσω.

Τι νέο θα υπάρχει στο πρόγραμμά σας σε σχέση με το προηγούμενο;

Έπρεπε να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες μιας και το νησί μας αναπτύσσεται ραγδαία στο κομμάτι του τουρισμού, όμως είχαμε μείνει πίσω σε βασικές υποδομές και αυτά είναι δίκτυα ύδρευσης, δίκτυα αποχέτευσης. Έχουμε ένα εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού τα τελευταία 10 χρόνια, ωστόσο εξυπηρετούσε τις ανάγκες του παραδοσιακού οικισμού. Μέχρι το τέλος του 2023 ολοκληρώνονται όλα τα έργα αποχέτευσης προϋπολογισμού περίπου 7.5 εκατ, ευρώ. Συνδέσαμε και το λιμάνι όπου δεν υπήρχε σύστημα διαχείρισης των λυμάτων, στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού. Παράλληλα θα τελειώσουμε με μια συμπληρωματική σύμβαση με χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών για τον οικισμό Αχερούνες και Ασπούς (δύο αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές). Το επόμενο στοίχημα είναι να υπάρχει επάρκεια στο νησί από νερό. Είχαμε κάποια προβληματάκια τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της ιδιαίτερης ανομβρίας διότι η κεντρική πηγή που υδροδοτεί το νησί έπεσε η ποσότητά της περίπου στο 50% τους καλοκαιρινούς μήνες και έπρεπε να βρούμε λύση. Δυστυχώς βρήκα κάποιες γεωτρήσεις που είχαν γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις, δεν υπήρχαν όμως οι απαιτούμενες άδειες για να μπορέσω να τις ηλεκτροδοτήσω. Αναγκάστηκα φέτος και αδειοδότησα 3 καινούργιες γεωτρήσεις εκ των οποίων στις 2 βρήκαμε αρκετό νερό και «σώσαμε την παρτίδα» για φέτος το καλοκαίρι.

Έχω κάνει μια μελέτη και την έχω καταθέσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας για χρηματοδότηση διυλιστηρίου. Δεδομένου ότι έχουμε ολοκληρώσει ένα φράγμα το οποίο έχει 1.200.000 κυβικά νερού όταν είναι πλήρες, θα μπορούμε να το παίρνουμε και να το κάνουμε διύλιση και να δίνουμε 80 με 100 κυβικά την ώρα στο δίκτυο. Οι ανάγκες στην φουλ σεζόν Ιούλιο και Αύγουστο είναι 4000 κυβικά νερού το 24ωρο. Για τα επόμενα 20 χρόνια με τους ρυθμούς ανάπτυξης θα είμαστε καλυμμένοι.

Έχω εξασφαλισμένα χρήματα επίσης μετά τις πλημμύρες από το καλοκαίρι του 2022 για ένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Αχερούνας 3 εκατ. ευρώ.

Στην πολιτική προστασία έχω καταθέσει προτάσεις περίπου 2 εκατ. ευρώ για να καθαρίσουμε ζώνες, να δημιουργήσουμε καινούργιες, να γεμίσουμε δεξαμενές μέσα στο δάσος, κάμερες παρακολούθησης κλπ.

Πόσο καιρό έχουν κατατεθεί οι μελέτες;

Περίπου 1,5 χρόνο.

Και τι γίνεται τόσο καιρό;

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έβαλε ένα «ταβάνι» για τον Δήμο Σκύρου με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα 6 εκατ. ευρώ. Αφαιρούν όμως ότι είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή από τον «Φιλόδημο», οπότε έμειναν 2,5 εκατ. Κάναμε υπέρβαση σε αυτά εννοείται, γιατί έχουμε πάρει περιπου 6-7 εκατ. ευρώ

Κεφάλαιο ΧΥΤΑ

Τα σκουπίδια όπως γνωρίζετε είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς σε όλους τους Δήμους της χώρας. Το κύτταρό μας όταν παρέλαβα – μπορεί να είχε γίνει και κακή διαχείριση δεν το λέω με απόλυτη βεβαιότητα, -αλλά ξέρω ότι ήρθε νωρίτερα ο χρόνος πλήρωσης. Το διαχειριζόμαστε με όποιο τρόπο μπορούμε. Τα σκουπίδια θάβονται κάθε δύο με τρεις ημέρες με 30 εκατοστά χώμα. Θα έπρεπε ήδη να το έχουμε αλλάξει, όμως δεν χρηματοδοτούνται περιφερειακά κύτταρα πλέον και έχω εκπονήσει μια μελέτη 922.000 ευρώ για να κάνω Σταθμό Μεταφόρτωσης στο νησί. Και περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ φτάνει μαζί με τον εξοπλισμό.

Πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να ολοκληρωθεί;

Είναι η πρώτη μου προτεραιότητα από τις 16 Οκτώβρη και μετά. Δυστυχώς με την γραφειοκρατία που έχουμε στην χώρα, από την στιγμή που θα πάρεις απόφαση ένταξης από την πηγή χρηματοδότησης χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1.5 χρόνο για να ξεκινήσει το έργο.

Μέχρι τότε τι επιλογές υπάρχουν;

Δεν υπάρχουν επιλογές. Μέχρι τότε θα τα θάβουμε εκεί μέχρι να γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης. Ευτυχώς ο Δήμος έχει χώρο δικό του για τον ΣΜΑ.

Με τις πλημμύρες τι γίνεται; Υπάρχουν ακόμα σημεία που δεν έχουν αποκατασταθεί;

Πραγματικά μας δημιούργησε μεγάλο θέμα η πλημμύρα στις 9 Ιουλίου 2022. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη εποχή, καθώς το νησί ήταν γεμάτο κόσμο. Το διαχειριστήκαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον στρατό. Σε τρία 24ωρα είχαμε ανοίξει όλους τους δρόμους, πρόσβαση σε όλες τις παραλίες. Βέβαια οι ζημιές θα αποκατασταθούν πλήρως με τα 3 εκατ που πήρε ο Δήμος. Σήμερα που μιλάμε υπάρχει ανάδοχος και ο φάκελος του έργου είναι στο ελεγκτικό συνέδριο. Χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις Αχερούνες.

Η Περιφέρεια σας έχει στηρίξει;

Θα μπορούσε και καλύτερα. Όμως επειδή πρέπει να βλέπουμε και τι γίνεται συνολικά και που χρειάστηκε να συμβάλει η Περιφέρεια στην θητεία που διανύουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε την καταστροφική πυρκαγιά στη Β. Εύβοια που έπρεπε να μπει σε προτεραιότητα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Θα μπορούσα αν δεν υπήρχαν όλα αυτά να έχω διεκδικήσει άλλα 4-5 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο ζητάω χρήματα για ασφαλτικά, διότι το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο στο νησί είναι περιφερειακό και πρέπει να συντηρείται από την Περιφέρεια. Έχει βγει μια εργολαβία 600.000 ευρώ για φέτος. Ευελπιστώ τον Σεπτέμβρη που είναι και η δέσμευση του Περιφερειάρχη, να ξεκινήσουμε να «μαζεύουμε» λίγο το οδικό μας δίκτυο.

Δήμαρχε, θέλω να περάσουμε στο καυτό θέμα των ανεμογεννητριών. Θέλω να μου πείτε αν έχετε συμφωνήσει εν αγνοία των κατοίκων, όπως γράφτηκε σε δημοσίευση, με το πρόσχημα του δωρεάν ρεύματος.

Εν αγνοία των κατοίκων, όποιος δήμαρχος κάνει τέτοια συμφωνία, πρέπει να κρεμαστεί στην πλατεία. Εμένα οι θέσεις μου είναι γνωστές, όχι τα 4 τελευταία χρόνια που είμαι δήμαρχος, αλλά από το 2006 περίπου που προέκυψε το θέμα.

Όχι στις ανεμογεννήτριες λοιπόν, χωρίς αστερίσκους…

Δεν υπάρχουν αστερίσκοι. Αν ερχόταν μια άλλη πρόταση και έλεγε να βάλουμε 3,4,5 ανεμογεννήτριες… Εμένα οι ανάγκες μου είναι 4,5 kW. H μία ανεμογεννήτρια από αυτές που σχεδιάζουν να βάλουν είναι 5,6 kW. Καταλαβαίνετε ότι η μία ανεμογεννήτρια, φτάνει και περισσεύει. Στους στόχους μας και στο όραμά μας ως Δημοτική αρχή εάν και εφόσον ξαναεκλεγούμε, θα είναι να φτιάξουμε ένα υβριδικό πάρκο δικό μας. Να έχει μια ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκά και ενδεχομένως να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το νερό του φράγματος. Βέβαια η σκέψη από την πραγματικότητα απέχει.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το Π.Π.Ι Σκύρου, υπάρχουν προβλήματα;

Υπάρχει κάτι που παρεξηγήθηκε πέρσι, όταν ο Πρωθυπουργός μας κάλεσε στις 15 Ιουνίου 2022 στο Μαξίμου και τους 42 Δημάρχους μικρών νησιών, οι περισσότεροι είχαν στην ατζέντα τους το θέμα της υποστελέχωσης των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων. Εγώ ευτυχώς δεν το είχα. Με προσωπικές προσπάθειες το Π.Π.Ι Σκύρου θα πρέπει να έχει το όνομά μου, χωρίς αυτό να ακούγεται εγωιστικό, όμως αυτό είναι. Επειδή από συνυποψήφιό μου πριν από λίγους μήνες δόθηκε μια συνέντευξη σε ένα ραδιόφωνο του Ν. Ευβοίας και κατηγορήθηκα ότι το Π.Π.Ι υπολειτουργεί και ότι δεν έχει κόσμο κλπ.

Πραγματικά απάντησα την επόμενη ημέρα ακριβώς και αφορμή αυτού ήταν να βγάλει ο ίδιος ο κ. Σερέτης στις 17 Φεβρουαρίου να βγάλει ένα επίσημο Δελτίο Τύπου που αφορά το Π.Π.Ι Σκύρου και αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 όλη η δύναμη του Π.Π.Ι ήταν 7 άτομα (1 γιατρός, 2 αγροτικοί ιατροί και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό) και σήμερα έχουμε 21 άτομα (παθολόγο, 2 αγροτικούς γιατρούς, γενικό γιατρό, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, 2 άτομα στο ακτινολογικό 4-5 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη και 3 οδηγούς που καλύπτουν τις ανάγκες για το ασθενοφόρο.) Έχουμε 2 ασθενοφόρα, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Τα συντηρεί ο Δήμος. Ο κ. Σερέτης όμως έχει ζητήσει 18 ασθενοφόρα για την περιφέρεια και ένα εξ΄αυτών είναι «κλειδωμένο» για τη Σκύρο. Προκαλώ όλους τους άλλους συνυποψήφιούς μου, αν βρουν ένα δεύτερο Π.Π.Ι στην Ελλάδα που να έχει τόσο κόσμο, εγώ δεν θα κατέβω στις εκλογές.

Σημειωτέον για τους γιατρούς που έχουν έρθει και υπηρετούν στο νησί αλλά δεν είναι σκυριανοί, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εισήγηση δική μου, ο Δήμος πληρώνει τα ενοίκια των σπιτιών που οι ίδιοι επέλεξαν και έρχεται σε επαφή ο Δήμος με τον ιδιοκτήτη και κάνει μισθωτήριο συμβόλαιο. Επίσης και είναι προς τιμήν του κ. Σερέτη, ότι θέση έβγαλε στο νησί, είναι θέση Διευθυντή με μόρια και επιπλέον μισθό.

Με το κτίριο του Π.Π.Ι Σκύρου, υπάρχει εξέλιξη στα έργα;

Με την Δημοτική αρχή και με την συμπαράσταση και βοήθεια και του Υπεάρχη και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, βρέθηκαν κάποια χρήματα. Χρειάστηκαν να γίνουν κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά το Π.Π.Ι Σκύρου,για τον κάτω όροφο του νοσοκομείου ο οποίος είναι άλλα 379 τ.μ, διότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για Π.Π.Ι και έχουν 3 άτομα στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, ενώ εμείς έχουμε φτάσει τα 21 και αναμένεται να γίνουν 23. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τέλος του 2023 θα έχει τελειώσει ο κάτω όροφος.

Έχουν γίνει δωρεές στο Π.Π.Ι Σκύρου;

Πριν από ένα τρίμηνο ήρθαν από το ίδρυμα του Λεμού, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Π.Π.Ι, μια αντιπροσωπεία 3 ατόμων και κατέγραψε ότι ανάγκες είχε το Π.Π.Ι και τους υπέδειξα και εγώ κάποια πράγματα σε ελλείψεις και με ενημέρωσαν ότι έχουν έτοιμη μια παραγγελία σε ότι αφορά μηχανήματα, εξοπλισμό, βιοχημικό αναλυτή αξίας 100.000 ευρώ.

Αναφορικά με την συγκεκριμένη απάντηση, λάβαμε μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης απάντηση-παρέμβαση από εκπρόσωπο του ιδρύματος Λεμού όπου αναφέρει ότι τα στοιχεία που παραθέτει για τη δωρεά ο κ. δήμαρχος είναι λανθασμένα. Αναμένουμε στο πλαίσιο της δεοντολογίας να δημοσιεύσουμε αναλυτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Για ποιο λόγο κάνατε ομαδικό συμβόλαιο σε ιδιωτική εταιρία για τους πολίτες;

Το 2021 και το 2022 έκανα ένα ομαδικό συμβόλαιο σε ιδιωτική εταιρία. Το πλήρωνε η ΣΝΕ για λογαριασμό του Δήμου και ήταν ασφαλισμένοι όλοι οι πολίτες του νησιού για αεροδιακομιδή. Το 2021 έκανε 9 διακομιδές και το 2022 έκανε 12. Το 2023 επιχείρησα να φτιάξω ξανά συμβόλαιο όμως η ιδιωτικές εταιρίες πρέπει να σας πως ότι το 2021, πληρώσαμε 20.000 ευρώ το 2022,26.000 ευρώ και για το 2023 μου ζήτησαν 46.000 ευρώ. Ήταν δύσκολο για να είμαι ειλικρινής να το πληρώσω. Το αφήσαμε εκεί για να τους δείξουμε ότι και ο Δήμος και η ΣΝΕ έχουν κόκκινες γραμμές.

Πόσο κοστολογείται μια ανθρώπινη ζωή;

Δεν κοστολογείται. Μια δαπάνη τέτοια για τον Δήμο, δεν είναι νόμιμη. Το έχω κάνει θέμα στα αρμόδια Υπουργεία και έχω και την αντίστοιχη αλληλογραφία από τις πρώτες μέρες της θητείας μου.

Πότε ιδρύθηκε η ΣΝΕ και πόσο βοηθάει τον Δήμο;

Η ΣΝΕ ιδρύθηκε από 15 ανθρώπους το 1980 από ανάγκη γιατί η σύνδεση που είχαμε τότε ήταν 1 φορά την εβδομάδα και αν ευνοήσουν οι συνθήκες. Πρέπει να τους ευγνωμονούμε. Πήραν το πρώτο καράβι το 1980 το 1989 αντικαταστάθηκε γιατί άλλαξαν οι ανάγκες και το 2005 πήραμε τον Αχιλλέα. Είμαστε έτοιμοι ή για αντικατάσταση αυτού ή για προσθήκη νέου. Είναι ένα σενάριο που επεξεργάζεται η ΣΝΕ και ο Δήμος γιατί είναι ο μεγαλομέτοχος με 27%, καθώς η κυβέρνηση πιέζει μέχρι το 2027 να είναι «πράσινα» τα πλοία. Είναι το επόμενο στοίχημα.

Ακούγεται έντονα ότι η Σκύρος θα καταστεί βάση των Αμερικανών στο προσεχές διάστημα, ώστε να έχουν Αλεξανδρούπολη, Χανιά και Σκύρο. Πως σχολιάζετε αυτή την προοπτική;

Επειδή το τελευταίο διάστημα πράγματι κυκλοφορεί σαν είδηση ότι έχει παρθεί απόφαση στο Κογκρέσο, ότι γίνεται κάποια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα επ΄αυτού. Δεν ξέρω τι θα γίνει, δεν έχω επίσημη ενημέρωση. Όμως εάν και εφόσον παρθεί αυτή η απόφαση, εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όφελος θα έχει το νησί. Αφού εξετάσουμε κάποια δεδομένα, δεν θέλω να πάρω βιαστικές αποφάσεις. Φυσικά τίθεται θέμα και εθνική ασφάλειας.

Η τοπική κοινωνία πως θα αντιδράσει πιστεύετε;

Η τοπική κοινωνία ήταν αρνητική και όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του αεροδρομίου. Ήταν αρνητική και όταν ζήτησαν 40 στρέμματα τέλος της δεκαετίας του ΄80 για να φτιάξει εκεί η αεροπορία στη Χωράφα σε έκταση της Μονής. Όλα αυτά εκ του αποτελέσματος τα κρίνω, ότι μόνο όφελος είχε το νησί. Δεν χάσαμε. Μόνο και μόνο που υπάρχει ένα αεροδρόμιο, έστω και στρατιωτικό στο νησί, αλλά μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες της πολιτικής αεροπορίας και να έχουμε την δυνατότητα να τα δέχεται το αεροδρόμιο, είναι ένα εργαλείο. Κρατώ μια επιφύλαξη για όλα αυτά που σας είπα. Εάν τυχόν ωριμάσει αυτό, σαν εξέλιξη, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα μας καλέσει το Υπουργείο, ώστε να ξέρει και την γνώμη του Δήμου.

Με τον Γιάννη Ευγενικό, ξεκινήσατε μαζί. Γιατί καταλήξατε να είναι άλλος για Χίο και άλλος για Μυτιλήνη;

(χαμογελά) Αυτά συμβαίνουν στην πολιτική και στις μικρές κοινωνίες αλλά και στη γενικότερη κεντρική πολιτική σκηνή. Κάτι αντίστοιχο έγινε και σε εμάς. Ο Γιάννης ήταν φίλος μου, παραμένει φίλος μου και συνεργάτης. Χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες του στο λογιστικό γραφείο. Είμαστε φίλοι και συνεργάτες από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Ενδεχομένως κάτι δεν βρήκαμε, κάτι δεν έκανα σωστά εγώ… δεν ξέρω. Δεν μπορώ να είμαι αρεστός και στους 3000 πολίτες. Οι εκλογές θα τελειώσουν στις 8 ή στις 16 Οκτώβρη, θα είμαστε ενωμένοι, θα είμαστε φίλοι όλοι και θα δουλέψουμε για το κοινό καλό. Ενδεχομένως εγώ και ο Γιάννης να βλέπαμε κάποια πράγματα από διαφορετική σκοπιά. Δεν έχουμε ανταλλάξει κάποια κουβέντα άσχημη και δεν θα το κάνουμε.

Την δουλειά που έχει κάνει ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ο κ. Αντωνόπουλος, πως την κρίνετε;

Την δουλειά που κάνει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου δεν τη γνωρίζω. Δεν γνωρίζω την καθημερινότητά του. Σίγουρα αυτό που είναι εμφανές και το βλέπουμε όλοι μας είναι ότι έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό. Είναι αρκετά χρόνια πρόεδρος και το λιμάνι μας είναι σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν έχω εικόνα από 10,20,30 λιμάνια της χώρας. Εάν το συγκρίνω με το λιμάνι της Κύμης, θεωρώ ότι το δικό μας είναι σε καλύτερη μοίρα. Το διαχειρίζεται σωστά. Άλλωστε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον έχουμε προτείνει και εμείς.

Ο πολίτης Νίκος Μαυρίκος, τι βαθμό βάζει στον Δήμαρχο Νίκο Μαυρίκο με άριστα το 10;

Κατ΄ αρχήν γνωρίζετε ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας για πρώτη φορά λειτούργησαν με την απλή αναλογική. Κατά συνέπεια, εγώ με τις 17 έδρες που έχω στο δημοτικό συμβούλιο, είχα 6. Οι υπόλοιποι 11 ήταν της αντιπολίτευσης. Έπρεπε να διαχειριστώ την κατάσταση αυτή. Ευτυχώς στο σύνολο των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων την τετραετία αυτή στο 99% οι αποφάσεις έχουν περάσει ομόφωνα. Έπρεπε επίσης να διαχειριστούμε και τις δύο σοβαρές κρίσεις κοβιντ και ενεργειακό. Το προσωπικό του Δήμου είναι λιγοστό. Μιλάμε για 45 ανθρώπους. Την καθαριότητα ας πούμε την βγάζουν εις πέρας 7-8 άνθρωποι και το καλοκαίρι παίρνουμε εποχικούς. Με βάση όλα τα προηγούμενα που σας είπα, θεωρώ ότι στο μέτρο του δυνατού και με το δυναμικό που είχαμε σταθήκαμε όρθιοι και ανταποκριθήκαμε άριστα. Οπότε βάζω 10 στον εαυτό μου.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να είστε Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή;

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Έχω ένα καλό ψηφοδέλτιο, θα καλέσουμε τους πολίτες να βάλουν τα 5 ψηφοδέλτια μπροστά τους…

Γιατί συμβαίνει αυτό Δήμαρχε; Πρώτη φορά βλέπουμε 5 συνδυασμούς στο νησί.

Από το 2006 και μετά υπάρχουν σταθερά 4 υποψηφιότητες. Νωρίτερα υπήρχαν 2. Τώρα έχουμε 5. Έχει μοιραστεί πολύ ο κόσμος. Όμως μπορώ να πω ότι ένας ουδέτερος ψηφοφόρος που δεν έχει σε κανένα ψηφοδέλτιο τον αδερφό, τον κουμπάρο, τον φίλο, τον γείτονά του…Θεωρώ λοιπόν ότι το ψηφοδέλτιο μου έχει έμπειρους ανθρώπους μέσα, ανθρώπους που θα μπορούν να διαχειριστούν την όποια κατάσταση, την όποια κρίση ή σε τελική ανάλυση των Σκυριανών. Θα είναι το πιο καλοστημένο και το πιο στιβαρό ψηφοδέλτιο αντικειμενικά χωρίς να θέλω προς Θεού να μειώσω κανένα άλλο πρόσωπο, ψηφοδέλτιο και συντοπίτη μου που συμμετέχει στις εκλογές.

Με αυτή τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου λοιπόν, είναι πιθανή η νίκη από την πρώτη Κυριακή;

Όχι, 2.500 πολίτες θα ψηφίσουν μαζί με τους ετεροδημότες. Υπάρχουν 500-700 ετεροδημότες. Συνολικά ο εκλογικός κατάλογος έχει εγγεγραμμένους 3951 άτομα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το 43% που πρέπει να πάρει ένας συνδυασμός, είναι 1100 ψήφοι, οπότε θα πάμε 2η Κυριακή.

Με βάση την πιθανότητα να είστε στη 2η Κυριακή, υπάρχει πιθανότητα «συμμαχίας» με κάποιον άλλο συνδυασμό;

Βεβαίως και θα γίνουν προτάσεις. Εγώ ήμουν διατεθειμένος και το είχα ξεκαθαρίσει και στην ομάδα μου και σε αυτή την θητεία που διανύουμε μέχρι σήμερα, έκανα πρόταση και σε μέλη της αντιπολίτευσης αν θέλουν να τους δώσω αντιδημαρχία. Είμαι ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο και θα επιδιώξω την 2η Κυριακή την συνεργασία με όλους που δεν θα συμμετάσχουν . Θα συζητήσω μαζί τους.

Ένα μήνυμα προς τους συνυποψηφίους σας;

Να είμαστε γεροί, υγιής και να βγάλουμε αυτή τη δύσκολη προεκλογική περίοδο χωρίς λάσπες ο ένας στον άλλο. Να δώσουμε έναν πολιτισμένο και καθαρό αγώνα και ο καλύτερος ας κερδίσει.

Ένα μήνυμα προς τους πολίτες;

Είμαστε εδώ. Δηλώνουμε δυναμικά το παρών μας, σχεδιάζουμε την επόμενη πλέον 5ετία. Έχουμε φτιάξει τα πλάνα μας, ξέρουμε πως να κινηθούμε, ποιες πόρτες να χτυπήσουμε, ξέρουμε τις ανάγκες του νησιού. Καλώ όλους τους πολίτες στις 8 Οκτώβρη να ψηφίσουν τον καλύτερο.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!