Χαλκίδα: Ο Σίμος Κεδίκογλου υποδέχθηκε το Δημήτρη Τσιόδρα– Οι ευχές για το βιβλίο του

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στη Χαλκίδα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα, «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος» (εκδ. Μίνωας).

Παρών ήταν και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου.

«Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα τον Δημήτρη Τσιόδρα στην Χαλκίδα. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα
Από τον τίτλο ήδη του βιβλίου του, ο Δημήτρης Τσιόδρας δηλώνει με ακρίβεια το θέμα και την οπτική του γι’ αυτό: «Ο δρόμος για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ήταν απ’ αρχής και συνεχίζει να είναι δύσβατος, ανηφορικός και διόλου ανέφελος. Η ωραία και εξαιρετικά φιλόδοξη περιπέτεια, που ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μένει πάντοτε ανοιχτή –βεβαιότητες και νομοτέλειες δεν χωρούν εδώ».
Το βιβλίο (με 272 βιβλιογραφικές παραπομπές) ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης από το ξεκίνημά της και τις κομβικές στιγμές, που καθόρισαν κι επηρεάζουν ακόμη την κοινή πορεία. Εντάσεις, συμβιβασμοί, προχωρήματα αλλά και πισωγυρίσματα που πηγάζουν από τους εθνικούς ανταγωνισμούς και τις διαφορετικές αντιλήψεις για το κοινό νόμισμα, την αμυντική ενοποίηση, τη γερμανική επανένωση, το Brexit, το ρόλο της Γερμανίας, τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα, τις απαντήσεις στις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τον αναπτυσσόμενο ευρωσκεπτικισμό στο εσωτερικό των χωρών μελών.
Στο βιβλίο γίνεται, επίσης, περιγραφή των «ελληνικών περιπετειών» στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.
Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής. Γράφει σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία.»

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!