Εύβοια: Αναβίωσαν και φέτος το έθιμο της “Καζανίτσας” – Ο ιερέας αγιάζει το φαγητό και ξεκινούν οι χοροί!

Κάθε χρόνο, τη Δευτέρα του Πάσχα, γιορτάζεται στη Λούτσα (κοντά στη Στενή) το έθιμο της ¨Καζανίτσας¨. Τις παραμονές του Πάσχα προσφέρονται σφάγια από τους κατοίκους του χωριού για την αναβίωση του εθίμου αυτού.


Τα χαράματα της Δευτέρας του Πάσχα άνδρες και γυναίκες του χωριού ξεκινούν για το μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα.

Εκεί, αφού ανάψουν φωτιές, βάζουν το κρέας να μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος του φαγητού, (κρέας με μανέστρα), κατακλύζουν την περιοχή προσκυνητές και
παρακολουθούν την θεία λειτουργία.

Στη συνέχεια, ο ιερέας αγιάζει το φαγητό που βράζει για ώρες πολλές στα καζάνια. Μετά τη θεία λειτουργία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χορευτική παράσταση, που δίδεται κάθε χρόνο στο προαύλιο της εκκλησίας, από χορευτική ομάδα της περιοχής.

Όταν το φαγητό έχει πια ετοιμαστεί, οι νέοι άντρες του χωριού το προσφέρουν δωρεάν στους
παρευρισκομένους, που έχουν καθίσει κατά παρέες σ’ όλο το γύρω από την εκκλησία χώρο. Στη συνέχεια αρχίζει λαϊκό γλέντι, που συνοδεύεται από ζωντανή, παραδοσιακή μουσική και συνήθως κρατά μέχρι αργά το απόγευμα

“Στην Καζανίτσα στην Αγία Παρασκευή, Βυζαντινό στολίδι στις πλαγιές της Δίρφυος στην Λούτσα Διρφύων.

Ένα έθιμο με σφάγια της περιοχής από την Βυζαντινή εποχή αναβιώνει με την αγάπη και και το μόχθο των κατοίκων του χωριού με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο.
Χριστός Ανέστη
Χρόνια πολλά”, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κωνσταντίνος Γαλάνης

Με πληροφορίες από https://blogs.sch.gr/gymkanit

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!