By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Notification ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>> ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
>>> Πασχαλινά αυγά: Πως δεν θα σπάσουν στο βράσιμο και πως τα βάφουμε με φυσικά υλικά
Κοινοποίησε:
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Search
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
Follow US
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα > Ειδήσεις > Ορθοδοξία > Πασχαλινά αυγά: Πως δεν θα σπάσουν στο βράσιμο και πως τα βάφουμε με φυσικά υλικά
Ορθοδοξία

Πασχαλινά αυγά: Πως δεν θα σπάσουν στο βράσιμο και πως τα βάφουμε με φυσικά υλικά

16/04/2025
Δημοσιεύτηκε 16 Απριλίου 2025
Κοινοποίησε:
Κοινοποίησε:

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα έθιμο πολύ παλιό, που έχει καθιερωθεί να γίνεται είτε τη Μεγάλη Πέμπτη, είτε το Μεγάλο Σάββατο και το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε επάνω στο Σταυρό, αλλά και την αναγέννηση της φύσης και την ελπίδα.

Top,View,Of,Easter,Colored,Eggs,In,A,Red,Wicker

Συμβουλές για το σωστό βράσιμο των αυγών

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι το βάψιμο με έτοιμες βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο μαζί με τις οδηγίες τους. Ωστόσο, πολλές γυναίκες σε όλη την Ελλάδα εδώ και χρόνια επιλέγουν φυτικούς τρόπους βαφής, κι αυτούς σας προτείνουμε εμείς για φέτος. Ακόμη, θα σας δώσουμε συμβουλές για να μη σας σπάσουν τα αυγά κατά το βράσιμό τους, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κάθε χρόνο, το οποίο είναι σίγουρα μεγάλη απογοήτευση και σπατάλη τόσο τροφίμων, όσο και χρημάτων.

Αναλυτικά:
  • Συμβουλές για το σωστό βράσιμο των αυγών
  • Βάψιμο αυγών με υλικά της φύσης
  • Έξτρα tip
  • Πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα να βράσουν, τα αυγά μας θα πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε τα βγάζουμε εκτός ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, θα αποφύγουμε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (από το κρύο στο καυτό) που θα τα έκαναν να σπάσουν.
  • Ακόμη τα καθαρίζουμε καλά ένα -ένα μ’ ένα βρεγμένο πανί, για να φύγουν τυχόν βρωμιές ή πούπουλα που μπορεί να υπάρχουν επάνω στο τσόφλι.
  • Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε προσεχτικά σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και άφθονο νερό σε μονή στρώση και επάνω σε μια πετσέτα κουζίνας (για να μην κουνιούνται και ραγίσουν). Τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να βράσουν κι έτσι δεν θα σπάσουν.
  • Μόλις βράσουν και πριν περάσουμε στη διαδικασία της βαφής, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν και πάλι θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, βάζουμε σε νέα κατσαρόλα με τη βαφή μόνο όσα δεν έσπασαν.

Βάψιμο αυγών με υλικά της φύσης

Μπορούμε να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά και με συστατικά που έχουμε στην κουζίνα μας. Ο πιο διαδεδομένος και παλιός τρόπος είναι με κρεμμυδόφυλλα, που θα δώσουν ένα ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα στα αυγά μας. Από εκεί και πέρα μπορεί να χρησιμοποιήσουμε παντζάρια για ροζ- μωβ χρώμα, κουρκουμά για κίτρινο, μοβ λάχανο για μπλε-γαλάζιο και σπανάκι για πράσινο.

Για να αποτυπωθούν καλύτερα τα χρώματα σας προτείνουμε να επιλέξετε αυγά με λευκό τσόφλι. Το αντίθετο συνιστούν συνήθως για τις κόκκινες βαφές του εμπορίου δηλαδή με καφέ τσόφλι, για να γίνει το κόκκινο πιο βαθύ.

Η διαδικασία είναι παρόμοια, απλώς αλλάζουν τα υλικά για κάθε χρώμα. Έχουμε υπολογίσει ότι θα βάψουμε συνολικά 20 λευκά αυγά.

Υλικά για κόκκινα (με κρεμμύδι)
3 χούφτες κρεμμυδόφυλλα (και από μοβ και από λευκά κρεμμύδια)
50 ml ξίδι

Διαδικασία
Τοποθετούμε τα κρεμμυδόφυλλα στον πάτο μιας ευρύχωρης κατσαρόλας, ρίχνουμε επάνω τους 2 φλιτζάνια καυτό νερό και τα αφήνουμε για λίγες ώρες. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα αυγά πάνω στα κρεμμυδόφυλλα και τα καλύπτουμε με νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει το ξίδι. Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τα αυγά και μόλις το νερό πάρει μια βράση τα αφήνουμε για 12-15 λεπτά. Τέλος, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Υλικά για κίτρινα (με κουρκουμά)
4 κουτ. σούπας κουρκουμά
2 κουτ. σούπας ξίδι

Διαδικασία
Διαλύουμε σε 4 φλιτζάνια καυτό νερό τον κουρκουμά και το ξίδι. Βράζουμε κανονικά τα αυγά και τα μεταφέρουμε αμέσως στο διάλυμα του κουρκουμά. Τα αφήνουμε μέσα ανάλογα με το πόσο έντονο χρώμα θέλουμε να αποκτήσουν.

Υλικά για ροζ (με παντζάρι)
4 βολβούς παντζαριών
100 ml ξίδι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τα φύλλα τους και τα τα ξεπλένουμε. Τοποθετούμε τα παντζάρια μέσα σε φαρδιά κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ρίχουμε και το ξίδι. Στη συνέχεια, βάζουμε προσεχτικά τα αυγά μας σε μονή στρώση. Φέρνουμε σιγά -σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βρασμό και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να σιγοβράσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό, ανακατεύοντάς το ανά τακτά διαστήματα. Τέλος, τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ως έχουν με την κατσαρόλα. Το επόμενο πρωί, τα αφαιρούμε ένα – ένα από την κατσαρόλα προσεχτικά με μια κουτάλα ή βαθύ κουτάλι, τα ξεπλένουμε ελαφρώς.

Υλικά για μοβ -γαλάζια (με κόκκινο λάχανο)
1/2 λάχανο
100 ml ξίδι

Διαδικασία
Ξεπλένουμε καλά το λάχανο και το χωρίζουμε σε φύλλα. Βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα νερό σε θερμοκρασία δωματίου, τα φύλλα του λάχανου, το ξίδι και τα αυγά μας σε μια στρώση. Φέρνουμε σιγά -σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βρασμό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Τέλος, τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ως έχουν με την κατσαρόλα. Το επόμενο πρωί, τα αφαιρούμε ένα – ένα από την κατσαρόλα προσεχτικά με μια κουτάλα ή βαθύ κουτάλι, τα ξεπλένουμε ελαφρώς.

Υλικά για πράσινα (με σπανάκι)
500 γρ. φρέσκο σπανάκι μόνο φύλλα
100 γρ. ξίδι

Διαδικασία
Ξεπλένουμε καλά το σπανάκι. Βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα νερό σε θερμοκρασία δωματίου, το σπανάκι, το ξίδι και τα αυγά μας σε μια στρώση. Φέρνουμε σιγά -σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βρασμό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Τέλος, τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ως έχουν με την κατσαρόλα. Το επόμενο πρωί, τα αφαιρούμε ένα – ένα από την κατσαρόλα προσεχτικά με μια κουτάλα ή βαθύ κουτάλι, τα ξεπλένουμε ελαφρώς.

Έξτρα tip

Ό,τι είδος βαφή και υλικό κι αν επιλέξουμε, καλό είναι αφού στεγνώσουν να τα περάσουμε με λίγο βαμβάκι ποτισμένο με ελαιόλαδο. Θα γυαλίσουν και θα ζωντανέψουν το κάθε χρώμα. Οπότε μην παραλείψετε αυτό το τελευταίο βήμα.

Πηγή: cantina.protothema.gr

#αυγάβάψιμο αυγώνΜ. ΠέμπτηΟρθοδοξίαΠασχαλινά αυγάΧριστός
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copy Link Print
Κοινοποίησε:
- Διαφήμιση -
'Ελα Σκύρο'Ελα Σκύρο
Skyros Sports Festival
Skyros Sports Festival
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Αστυνομικά

Εύβοια: Κλείνει η Υψηλή γέφυρα- Ο λόγος -Η ημερομηνία- Η διάρκεια-Το απευκταίο ενδεχόμενο (Αποκλειστικό)

Εύβοια: Εορτάζει η Παναγία η Λιαουτσάνισσα – Το τέμπλο της φιλοτέχνησε ο μεγάλος γλύπτης Χαλεπάς!
Εύβοια: Έντονος καπνός από φωτιά στον ουρανό-Ανησυχία σε πολλά μέρη-Τι συμβαίνει
Εύβοια: Έφτασε το πλοίο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος (βίντεο-φωτο)
Φωτιά στα σύνορα Δήμου Χαλκιδέων -Δήμου Θήβας: Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

eviaonline.gr Social Media

Για να είστε πάντα EVIA online
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
Taekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣTaekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣ
- Διαφήμιση -
La strada Diverso Restaurant by XarisisLa strada Diverso Restaurant by Xarisis
- Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου -
Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνιαΙερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνια

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

ΚΤΕΛ Νομού Ευβοίας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

- Διαφήμιση -
AKFA chemicals - ΧαλκίδαAd image
- Διαφήμιση -
Kaneloriza (κανελόριζα)Kaneloriza (κανελόριζα)
- Διαφήμιση -
Γύρος Grill Ψητοπωλείο ΧαλκίδαΓύρος Grill Ψητοπωλείο Χαλκίδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Εύβοια – Συναγερμός: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς την Τετάρτη 13/8 (χάρτης)
13 Αυγούστου 2025
Εύβοια: Έφτασε το πλοίο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος (βίντεο-φωτο)
12 Αυγούστου 2025
Εύβοια: Αναβάλλεται Θεατρική Παράσταση στην Κύμη λόγω τεχνικής βλάβης
11 Αυγούστου 2025
Θρήνος στην κηδεία της Λένας Σαμαρά: Ράγισαν καρδιές-Το συγκλονιστικό κατευόδιο του πατέρα της-«Ευχαριστώ τον Θεό που μας έδωσε αυτό το δώρο έστω για 34 χρόνια» -Δίπλα της μέχρι τέλους ο Αντώνης και η Γεωργία Σαμαρά
11 Αυγούστου 2025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορθοδοξία

Χαλκίδα: Εόρτασαν πανηγυρικά στο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Μηνά στη Δροσιά

eviaonline Newsroom
11 Νοεμβρίου 2024
Κοινωνία

Εύβοια-Θλίψη: Συλλυπητήριο μήνυμα για το χαμό του σπουδαίου εκπαιδευτικού Άγγελου Μαντά

eviaonline Newsroom
23 Αυγούστου 2024
ΟρθοδοξίαΠολιτισμός

Εύβοια: Γιορτάζει το Εγγλεζονήσι – το έθιμο με τα καζάνια-Το πρόγραμμα

eviaonline Newsroom
14 Αυγούστου 2023
Ορθοδοξία

Εορτή Ζωοδόχου Πηγής: Γιατί θεωρείται μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία

eviaonline Newsroom
24 Απριλίου 2025
Ορθοδοξία

Εορτολόγιο: Αυτά τα ονόματα γιορτάζουν σήμερα 5/3

eviaonline Newsroom
5 Μαρτίου 2024
Ορθοδοξία

Εορτολόγιο: Δείτε τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα

eviaonline Newsroom
9 Σεπτεμβρίου 2023
Προηγούμενο Επόμενο
EVIAONLINE logo
Για να είσαι Online στις Εξελίξεις!!! Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα!

Η Εύβοια πάντα Online στις Εξελίξεις!

Eviaonline.gr

Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα! Evia Online

eviawoman logo
Evia Woman - eviawoman.gr - Η Εύβοια στα καλύτερά της!
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Follow US
EVIAONLINE © eviaonline.gr - All Rights Reserved.
EVIAONLINE logo
Welcome Back!
Username or Email Address
Password

Lost your password?