Ο Γιάννης Μαλούχος είχε γεννηθεί στις 13 του Σεπτέμβρη 1932, στη Δημητσάνα. Μέλος πολύτεκνης οικογένειας θα χάσει νωρίς τον πατέρα του, που θα τον εκτελέσουν οι Γερμανοί στην Κατοχή. Μετά την απελευθέρωση θα βρεθεί στην Αθήνα και θα ριχτεί στη βιοπάλη για να καταφέρει να επιβιώσει.
Από μικρός είχε πάθος με τον Καραγκιόζη και το θέατρο. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κώστα Μιχαηλίδη, ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, κάνοντας πολλά μικρά «περάσματα» από ταινίες ενώ συμμετείχε σε μπουλούκια περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, κυνηγώντας το μεροκάματο.
Η ευκαιρία που κυνηγούσε να γίνει γνωστός ήρθε όταν ο Αλέκος Σακέλλαριος τον επέλεξε για την ταινία του «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1960-1961), την πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φιλμς. Όπως έχει διηγηθεί κατά καιρούς ο Γιάννης Μαλούχος, η πρωταγωνίστρια της ταινίας δεν τον ήθελε και για τον λόγο αυτό σταμάτησαν τα γυρίσματα. Τελικά η επιμονή του Σακελλάριου τον επέβαλλε και η ταινία ολοκληρώθηκε.
Στον ρόλο του «Άλκη Βρανά», του εύθυμου «μυτόγκα»… δόκιμου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Γιάννης Μαλούχος αναμφισβήτητα «έλαμψε» δίπλα στο αχτύπητο πρωταγωνιστικό ζευγάρι της εποχής, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, κερδίζοντας τις καρδιές μας με το ταλέντο και το μπρίο του.
Ο ίδιος μετά από χρόνια, δήλωνε ότι χρωστάει τα πάντα στον Αλέκο Σακελλάριο.
Ένα ραντεβού που ποτέ δεν έγινε – Σκηνή από την ταινία «Η Αλίκη στο ναυτικό», μπροστά στο θρυλικό ρολόι στο Πασαλιμάνι, διαχρονικά σημείο συνάντησης. Ο «Άλκης Βρανάς» (Γιάννης Μαλούχος) έχοντας λάβει τη θέση του φίλου του «Κώστα Δέγλερη» (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), περιμένει την Αλίκη (Βουγιουκλάκη) που χωρίς να το γνωρίζει τη θέση της έχει πάρει στο ραντεβού η φίλης της «Σοφία» (Καίτη Λαμπροπούλου):
Ο Γιάννης Μαλούχος θα παίξει σε πολλές ταινίες, πάντα δεύτερους ρόλους, όπου ξεχώριζε με τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία και το ταλέντο του, αλλά και στο θέατρο, δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Δημήτρης Χορν, ο Θανάσης Βέγγος και άλλοι.
Τη δεκαετία του 1970 συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ μετρημένες εμφανίσεις στην τηλεόραση είχε και τις επόμενες δεκαετίες.
Συνεργάστηκε επί χρόνια με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Θεσσαλονίκη.
Είχε έναν αδελφό, τον επίσης ηθοποιό Βασίλη Μαλούχο (πολλοί τους μπερδεύουν ακόμα και σήμερα παρακολουθώντας τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου) που έφυγε από τη ζωή το 2022.
Ο Γιάννης Μαλούχος σταμάτησε σχετικά νωρίς την καριέρα του ως ηθοποιός, λόγω προβλημάτων υγείας. Ο ίδιος δήλωνε ότι θα μπορούσε να γίνει πρωταγωνιστής αν το επεδίωκε και ρίχνει ευθύνες στον εαυτό του και στις «συμπάθειες» και «αντιπάθειες» που, όπως είχε πει, επικρατούν στο χώρο…
Έχοντας τραγουδήσει στην ταινία «Η Αλίκη στο ναυτικό» αλλά και στη ζωή το διάσημο «Τράβα μπρος και χαμογέλα» του Μάνου Χατζιδάκι, τα τελευταία χρόνια, παρά την προχωρημένη ηλικία και τις όποιες πικρίες από τα χρόνια της κινηματογραφικής του καριέρας, δεν έχανε το κουράγιο του και το χαμόγελό του.
Ως έναν από τους πιο αγαπητούς και ταλαντούχους ηθοποιούς, που «μεγάλωσαν» γενιές και γενιές, θα τον θυμόμαστε μέσα από τις ταινίες του…
Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα για τον θάνατο του Γιάννη Μαλούχου
«Ακόμα μία θλιβερή αποχώρηση σήμερα.. Ο παλαίμαχος καλός και πολυτάλαντος συνάδελφός μας, ο τυπίστας ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Γιάννης Μαλούχος, έφυγε σήμερα από την ζωή στα 91 του… Μετά τον αδελφό του Βασίλη που έφυγε πρόπερσι.. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη μέσα από τις δεκάδες ταινίες που ερμήνευε υπέροχους ρόλους.. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας συνάδελφε από όλους μας το ΣΕΗ, το ΤΑΣΕΗ, τον Διόνυσο, το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ», έγραψε στην λεζάντα της ανάρτησής του.