Να περιορίσει το λαθρεμπόριο στο λάδι επιχειρεί η κυβέρνηση, όμως παραγωγοί βλέπουν ποινικοποίηση της παράδοσης να δίνουν λάδι σε φίλους και συγγενείς.
«Δεν μπορώ να πάω στην αδελφή μου ή στο παιδί μου έναν τενεκέ λάδι. Είναι αδιανόητο αυτό», λέει στην κάμερα του Alpha παραγωγός από την Κορινθία. Αναφέρεται στις πληροφορίες που θέλουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών να επιβάλουν πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όποιον παραγωγό διακινεί λάδι σε 17λιτρο τενεκέ.
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις παραγωγών που θεωρούν υπερβολικό ένα τέτοιο μέτρο, καθώς κατ’ εκείνους χτυπά την μακρόχρονη συνήθεια των οικογενειών που έχουν ελαιόδεντρα να μοιράζονται το λάδι της χρονιάς, δίνοντας τενεκέδες σε στενό κύκλο.
«Δεν είναι το μείζον αυτό, να πιάσουμε δέκα ανθρώπους που μεταφέρουν δέκα τενεκέδες λάδι και να τους βάλουμε 5.000 ευρώ πρόστιμο για να πούμε ότι κάνουμε κάτι», λέει στην κάμερα άλλος παραγωγός. «Σε όλα αυτά που τραβούν οι αγρότες, έρχεται και κάτι ακόμα το οποίο θα τους μειώσει το εισόδημα», σημειώνει κάτοικος της περιοχής.
Η οικογενειακή παράδοση και το παρεμπόριο
Είναι κοινό μυστικό ότι πέρα από τη δωρεάν παροχή ελαιολάδου σε στενούς συγγενείς, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που πωλούν χύμα λάδι σε 17λιτρους τενεκέδες, λαμβάνοντας το αντίτιμο σε μετρητά «στο χέρι». Αν αυτό μάλιστα συμβαίνει συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες, τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος είναι σημαντικά ενώ τίθεται φυσικά και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους τυπικούς ελαιοπαραγωγούς.
Αυτό είναι άλλωστε και το σκεπτικό του νομοθέτη που έχει προβλέψει ότι διακίνηση ελαιολάδου χωρίς παραστατικά μπορεί να γίνεται με δοχεία έως 3 λίτρα – τις γνωστές νταμιτζάνες – και όχι μεγαλύτερα. Ουσιαστικά το πρόστιμο των 5.000 ευρώ, εφόσον τελικά προχωρήσει, θα αποτελέσει μέσο πίεσης για την εφαρμογή του ήδη ισχύοντος νόμου.
Ψηφιακό δελτίο αποστολής για το λάδι σε τενεκέ
Τα μέτρα που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση είναι τα εξής:
Σε πρώτο χρόνο οι παραγωγοί θα οφείλουν να συμπληρώνουν ψηφιακό δελτίο αποστολής
Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα κιλά ελαιοκάρπου που φεύγουν από τον ελαιώνα και τα λίτρα ελαιολάδου που παίρνει ο αγρότης από το ελαιοτριβείο.
Σχεδιάζεται η υλοποίηση ψηφιακής δήλωσης παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς που θα αφορά στα ελαιοτριβεία, τα τυποποιητήρια και τα συσκευαστήρια της χώρας.
Πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια «νοικοκυρέματος» στην παραγωγή του ελαιολάδου που στόχο έχει τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και κατ’ επέκταση των ελληνοποιήσεων ελαιολάδων αμφισβητούμενης προέλευσης