Στη σκιά ανησυχητικών στοιχείων για τη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και την κλιμακούμενη απειλή της λειψυδρίας, παρουσιάζεται σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα, με στόχο τη συνολική αναδιοργάνωση της διαχείρισης του πολύτιμου φυσικού πόρου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις βασικές παραμέτρους της μεγάλης μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα κατατάσσεται ήδη στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, με τα αποθέματα στην Αττική να έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2022.
Κεντρικά σημεία του σχεδίου:
- Κεντρικοποίηση της διαχείρισης: Πρώτο βήμα, η μεταφορά του συντονιστικού ρόλου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες θα αποκτήσουν ενισχυμένες αρμοδιότητες και ακτίνα δράσης.
- Επανεξέταση των υφιστάμενων φορέων: Σήμερα, περίπου 700 διαφορετικοί οργανισμοί (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ κ.ά.) διαχειρίζονται το νερό χωρίς κοινή στρατηγική ή διαλειτουργικότητα.
- Περισσότερα έργα και λιγότερες διαρροές: Παρότι έχουν υλοποιηθεί 270 έργα από το 2019 και είναι σε εξέλιξη πάνω από 1.200, η κυβέρνηση τονίζει πως χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις και καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών.
- Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και μονάδων αφαλάτωσης, ιδίως στα νησιά.
- Σύνδεση έργων ύδρευσης με αντιπλημμυρικά χαρακτηριστικά και προσαρμογή στις λεκάνες απορροής κάθε περιοχής.
Το νέο μοντέλο δεν θα θίγει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του ΣτΕ, ωστόσο η λειτουργία των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα αλλάξει ριζικά, σε πρότυπο παρόμοιο με το πρόσφατο μοντέλο της ΔΕΗ – χωρίς, όμως, να τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης.
Όπως επισημαίνει κυβερνητική πηγή: «Το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα δεν είναι απλώς μια παρέμβαση στο σήμερα, αλλά η βάση για την ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση του νερού τις επόμενες τρεις δεκαετίες».