Χαλκίδα: Συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Γυμνασίου Δροσιάς σε Erasmus+ στη Γερμανία


ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟ του Erasmus , με τίτλο
” A school for all, preparing active citizens”)
Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος του Erasmus+, με τίτλο ” A school for all, preparing active citizens”, δέκα μαθητές του σχολείου μας και 4 εκπαιδευτικοί οι οποίοι πήραν μέρος στην κινητικότητα στο Erlagen της Γερμανίας και φιλοξενήθηκαν από το Μουσικό σχολείο «Christian-Ernst-Gymnasium ». Η κινητικότητα έλαβε χώρα από τις 10/12 εώς τις 17/12 και ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Σκοπός της ήταν η πολιτιστική εξοικείωση και γνωριμία, η ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του γερμανικού σχολείου, η ανταλλαγή καλών διδακτικών και παιδαγωγικών πρακτικών και η διενέργεια εργαστηρίων σχετικά με την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι λοιπόν, μετά το θερμό αρχικό καλοσώρισμα που συνοδεύτηκε από τους ήχους ενός μουσικού κομματιού στο πιάνο, πραγματοποιήθηκε από τους Έλληνες μαθητές μας η προβολή σε power point, του σχολείου και του τοπικού μας πολιτισμού ενώ στη συνέχεια οι μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στον χώρο του σχολείου υποδοχής.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας, καθημερινά δόθηκε η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία των Γερμανών συναδέλφων στα μαθήματα της αγγλικής γλώσσας, λογοτεχνίας , βιολογίας και να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ενώ οι εκπαιδευτικοί και από τις δύο χώρες διεξήγαγαν γόνιμες συζητήσεις σχετικά με τα προγράμματα σπουδών, τη λειτουργία του σχολείου, το κανονιστικό πλαίσιο ανταλλάσσοντας απόψεις μέσα σε ένα κλίμα συναδελφικό και με τη διάθεση επαφής και γνωριμίας με άλλες παιδαγωγικές πρακτικές.

Ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν η συμμετοχή των μαθητών σε εργαστήρια σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δημοκρατικό πολίτευμα, που έλαβαν χώρα τόσο στο παλιό Δημαρχείο της Νυρεμβέργης όσο και στον χώρο του σχολείου με την αξιοποίηση ψηφιακών μέσων και βιωματικών, συμμετοχικών μοντέλων εργασίας και στα οποία δέσποζε ο διάλογος και η ερευνητική μάθηση. Την τελευταία ημέρα παραμονής εκεί παρουσιάσαμε τις εργασίες που δημιούργησαν οι μαθητές μας, με βάση τις θεματικές που τους είχαν δοθεί στο τελευταίο εργαστήριο, στην αίθουσα προβολής του γερμανικού σχολείου και κατά συνέπεια προβάλαμε τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό και στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Το κλίμα συγκίνησης ήταν έντονο και σηματοδότησε την απαρχή δεσμών φιλίας.
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας μας, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στο Erlangen, στην Νυρεμβέργη με σημαντικούς σταθμούς τον καθολικό ναό του Αγίου Λαυρεντίου και την οδό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στο μεσαιωνικό χωριό Forchheim , όπου ήρθαμε σε επαφή με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του τόπου, ενώ επισκεφτήκαμε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές ( Christkindlesmarktς) και γευτήκαμε τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και γλυκίσματα.


Μέσα από την βίωση της εμπειρίας αυτής, όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, εξελίσσονται, συνειδητοποιούν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και την αναγκαιότητα αξιοποίησης καλών πρακτικών που προάγουν την ατομική, την σχολική πρόοδο και την κοινωνική ανάπτυξη. Περιμένουμε με ανυπομονησία τους Γερμανούς φίλους μας ,στην χώρα μας, στον τόπο μας , στη Δροσιά Ευβοίας , τον Μάιο, για να ανταποδώσουμε την θερμή φιλοξενία και να μεταδώσουμε την κουλτούρα και τις αξίες του τόπου μας!!!

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!